CNBC: Noile fronturi ale războiului comercial american se îndreaptă către Europa şi Marea Britanie

C.B.
Internaţional / 27 ianuarie 2020

Noile fronturi ale războiului comercial american se îndreaptă către Europa şi Marea Britanie

După semnarea "fazei întâi" a acordului cu China şi a acordului dintre Statele Unite, Mexic şi Canada, noile fronturi al războiului comercial al Statelor Unite se îndreaptă către Europa, Marea Britanie şi blocajul în relaţiile cu Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), relatează CNBC.

În privinţa Uniunii Europene, preşedintele american Donald Trump a subliniat la Forumul Mondial de la Davos că relaţiile nu stau pe roze.

Trump a spus că "a fost foarte dificil de negociat" cu blocul european şi că acesta a profitat de SUA, adăugând că UE "nu are de ales" decât să încheie un acord.

Dar, dincolo de discuţiile dificile dintre Biroul Reprezentantului pentru Comerţ al Statelor Unite, UE şi OMC, mulţi investitori se aşteaptă ca Statele Unite să dea prioritate discuţiilor cu Marea Britanie.

Marea Britanie

La prima vedere, poate fi tentant de crezut că SUA şi Marea Britanie vor încheia un acord cuprinzător, în contrast cu discuţiile tensionate îndelungate şi tarifele aplicate reciproc de SUA şi China.

SUA şi Marea Britanie şiăau apărat reciproc interesele, de-a lungul deceniilor, fie în teatrele militare din Orientul Mijlociu sau prin dialogul comercial generos.

Dar oficialii comerciali ai ambelor părţi încep să avetizeze că ar putea exista câteva obstacole care să împiedice Londra şi Washingtonul să ajungă rapid la un acord.

Discuţiile oficiale dintre Londra şi Washington nu pot începe înainte ca Marea Britanie să iasă din UE, la sfârşitul acestei luni, dar unele subiecte dificile sunt deja clare.

Una dintre cele mai importante bariere pentru un acord facil între SUA şi Marea Britanie poate fi insistenţa negociatorilor americani pentru un acces mai mare la Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) al Marii Britanii.

NHS este considerat ca fiind bijuteria coroanei pentru Marea Britanie, oferind asistenţă medicală gratuită, fiind de o mare importanţă atât pentru conservatori cât şi pentru laburişti.

Deşi premierul Boris Johnson a afirmat în repetate rânduri că NHS nu este de vânzare, comentariile făcute anul trecut de Trump, că programul va fi o parte a unui acord "magnific", i-a speriat pe unii în Marea Britanie.

Un al doilea obstacol în carea unui acord între SUS şi Marea Britanie este angajamentul britanic pentru standardele de siguranţă alimentară ale UE.

Unele dintre cele mai populare reglementări europene în rândul politicienilor britanici sunt cele referitoare la siguranţa alimentelor.

Marea Britanie s-a angajat în mod special să se opună apelurilor Statelor Unite ca Londra să cumpere exporturile anumitor produse agricole americane. Timp de ani de zile, UE a interzis statelor membre să importe carne de la vite tratate cu hormoni şi carne de pui spălate cu apă clorinată, pentru combaterea bacteriilor.

În timp ce carnea tratată cu apă clorinată este considerată sigură de către guvernul american, mulţi oficiali britanici nu sunt convinşi de acest lucru.

Secretarul britanic pentru mediu Theresa Villiers a declarat la începutul acestei luni că "există bariere legale pentru aceste importuri, care vor fi menţinute".

Pentru reprezentantul american pentru Comerţ Robert Lighthizer, pentru Congres şi pentru Trump, încheierea unui acord comercial complet cu Marea Britanie, fără fazele existente în discuţiile comerciale cu China, ar fi o uşurare, atât în privinţa logisticii cât şi a opticii.

Impactul standardelor stricte de siguranţă pentru alimente ale UE sunt evidente în datele recente. Deşi Marea Britanie este a cincea mare piaţă de export pentru SUA, potrivit datelor din 2018, peodusele agricole reprezintă numai o mică parte.

Exporturile americane de bunuri în Marea Britanie au fost de 66,3 miliarde de dolari în 2018, principalele componente fiind avioane (12 miliarde dolari) şi metale şi pietre preţioase (8,5 miliarde dolari). Exporturile totale de produse agricole americane în Marea Britanie au fost în valoare de numai 2 miliarde de dolari în 2018, dintre care vin şi bere de 261 de milioane de dolari, nuci de 197 de milioane de dolari şi soia de 109 milioane de dolari.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nici nu a iesit bine Marea Britanie din UE si jupanul lumii profita de situatie .El vrea o Europa dezbinata,astfel că, criza refugiatilor i-a picat ca o mănusă.Să controleze el tot ce mișcă-n lumea asta .Să dea Dumnezeu să-l invadeze America Latină .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb