CNBC: "UBS mizează pe un nou raliu al mărfurilor, înainte de sfârşitul anului"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 18 august 2022

"UBS mizează pe un nou raliu al mărfurilor, înainte de sfârşitul anului"

"Opiniile excesiv de «bearish» pentru pieţele de mărfuri nu ţin cont pe deplin de dinamica ofertei", crede echipa condusă de Mark Haefele

Preţurile mărfurilor au scăzut faţă de ultimele maxime, dar echipa de la UBS Global Wealth Management este de părere că fundamentele indică către o nouă creştere până la sfârşitul anului, scrie CNBC.

La finele săptămânii trecute, indicele UBS CMCI (Constant Maturity Commodity Index - ce urmăreşte performaţa unei game largi de mărfuri pe diferite scadenţe) avea o scădere de circa 11% faţă de recordul de la începutul lunii iunie, dar de la începutul anului până în prezent, indicele are o creştere de 16%, conform sursei menţionate.

În opinia strategilor de la UBS GWM, constrângerile din zona ofertei, ce au susţinut creşterea preţurilor mărfurilor în prima jumătate a anului, au trecut pe un plan secundar faţă de deteriorarea perspectivelor creşterii economice globale, de întărirea dolarului american şi de problemele pieţei locuinţelor din China.

Cu toate că este posibil ca preţurile materiilor prime să scadă şi mai mult în cazul unei recesiuni profunde a economiei globale, echipa condusă de directorul de investiţii Mark Haefele, este de părere că o "aterizare uşoară" a economiei este la fel de probabilă ca o recesiune pronunţată. Din punctul lor de vedere, "opiniile excesiv de «bearish» pentru pieţele de mărfuri nu ţin cont pe deplin de dinamica ofertei", conform CNBC.

"În general, oferta de mărfuri este restrânsă din cauza anilor de subinvestiţii - stocurile oficiale sunt scăzute în mai multe sectoare - şi din cauza factorilor geopolitici şi legaţi de vreme. Între timp, vedem tendinţe pozitive ale cererii", a spus Haefele.

De pildă, UBS se aşteaptă la o revigorare a cererii din parte Chinei, în condiţiile în care datele privind producţia chineză indică că este nevoie de mai multe stimulente fiscale. Deşi recunoaşte că o intervenţie politică în forţă este puţin probabilă, Haefele sugerează că economia Chinei va primi mai mult sprijin din partea autorităţilor de la Beijing în lunile următoare, ceea ce ar trebui să stabilizeze cererea de mărfuri precum minereul de fier şi metalele industriale, conform CNBC.

De asemenea, strategii băncii consideră că discuţiile despre o recesiune din Statele Unite sunt premature, mai ales după raportul privind piaţa muncii publicat la începutul acestei luni. Economia Statelor Unite a creat 528.000 de locuri de muncă în iulie, cu mult peste estimări, în timp ce inflaţia a încetinit, indicând că este posibil ca Rezerva Federală să nu fie nevoită să înăsprească politica monetară la fel de agresiv ca până acum.

"Economia SUA încetineşte, dar revine la modelele pre-pandemice şi în acest sens se confruntă cu o divergenţă între bunuri şi servicii. Pe măsură ce producţia încetineşte, serviciile sunt în creştere. Deşi sunt divergente, datele reflectă normalizarea producţiei de bunuri şi servicii", a spus Haefele.

În plus, UBS vede probabilă o revenire a temerilor cu privire la deficitele de aprovizionare, metalele industriale şi oţelul aflându-se în prim planul noului ciclu al mărfurilor şi, de asemenea, componentele necesare în procesul de decarbonizare, fiind astfel esenţiale pentru revenirea preţurilor.

Pe lângă metale, echipa de la UBS vede dislocări ale ofertei de mărfuri agricole care se vor întinde şi anul viitor, din cauza continuării războiului din Ucraina, a preţurilor ridicate ale energiei, a penuriei de forţă de muncă şi a problemelor legate de climă.

În opinia lui Haefele, luate în ansamblu mărfurile sunt "supra-vândute", iar investitorii vor începe să fie mai puţin preocupaţi de evoluţia pe termen scurt şi mai mult de presiunile pe partea ofertei, cauzate de schimbările climatice, a contextului geopolitic şi a demersurilor de decarbonizare.

UBS îşi menţine aşteptările pentru randamente de 15-20% pe mărfuri în următoarele şase până la douăsprezece luni, conform CNBC.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. ceea ce spun respectabilii domni de la UBS inseamna urmatorul lucru: bursele vor cadea!

    de ce zic asta? uitati-va la graficele wti crude oil (de exemplu) versus spx500 din 15 iunie 2022 pana azi pe graficul zilnic.  

    au un grad de corelatie inversa de peste 90% ! (creste petrolul scad bursa / si viceversa).  

    Deci:  

    domnii de la UBS ne fac cu ochiul ca in curand (septembrie? octombrie?) bursele o vor lua glorios la vale!  

    ATI FOST AVERTIZATI !

    1. pai si daca bursa o ia la vale, te bucuri? pare ca cel mai important pentru tine e sa ai dreptate, sa dovedesti tuturor. Adu-mi te rog o ruleta sa-ti masor egoul

      mai, nu... nu conteaza sa am eu dreptate sau nu.

      e destul de irelevant asta.  

      eu am partajat cu voi niste informatii pe care puteam la fel de bine sa le tin pentru mine si sa fac bani de unul singur (cu cfd-uri, futures, etc).  

      eu doar am adus in spatiul public informatii care pot fi considerate folositoare.  

      Sau poate aveti acolo niste cash... dupa ce se termina caderea (primavara 2023 ?) va luati acolo niste actiuni folositoare ieftine...  

      p.s. da, am un hiper-ego. Dar nu e asta o problema mare pt mine. Cea mai mare problema pe care o am e lipsa de rabdare. Sunt ca o butelie cu lipsa de rabdare sub presiune... :) Si asta cand faci trading... conteaza! Rabdarea ma refer.  

      Revenind: din mesajul meu conteaza doar observarea corelatiei inverse cu nivel ridicat procentual (peste 90% corelatie inversa) intre burse si petrol.  

      Asta inseamna ca dupa ce petrolul isi atinge "podeaua" de pret (implicit bursele "varful" de crestere) incepe nebunia cu caderi pe burse si urcari VIJELIOASE pentru petrol...  

      Reamintesc tinta mea pe WTI Crude Oil pentru 2023: 220-235 $/baril !!! Asta inseamna aproape dublu fata de maximul inregistrat!  

      Ce mai inseamna asta? SOC INFLATIONIST (aviz Minervelor de la BNR care tampeste au sustinut public ca inflatia a facut varf si va scadea!... nu, nu va scadea dar sunteti prea tampiti sa o vedeti acolo la BNR! ...angajati Minerve , dar eu nu am avut loc la BNR desi aveam si experienta si studiile.... dar nu aveam spate politic. Na , ca iar m-am enervat.... :(( .... ) 

      Mulțumesc frumos pentru informațiile furnizate. Și eu mă temeam de o prăbușire, la începutul anului viitor. Ce te face să o preconizezi în octombrie, în afară de corelația cu prețul petrolului, care e de fapt controlat în proporție covârșitoare de OPEC+Rusia (deci nu fluctuează liber).

      Esti praf daca crezi aberatiile mamei omida...acum 2 saptamani zicea ca merge petrolul la 200-300 $ barilul.

      Sau se lauda singur, ca Nuti? 

      Te impacientezi in zadar pentru ca evolutia burselor nu depinde de ceea ce se discuta aici, dar unele sfaturi de aicipot fi utile.

      Ma intreb daca esti constient de faptul ca bursele nu merg numai intr-o singura directie si nici economiile.  

      Buna Keynes,

      M-am uitat pe indicatorii tehnici de pe graficele zilnice si saptamanale si incep sa se curbeze toti indicatorii ... d ela rsi si macd pana la tsi si slow/fast stochastici.  

      O data exact nu pot oferi.

      Dar cred ca poate fi vorba de Septembrie 2022 (cel mai devreme). Sau nitel mai incolo. Depinde cand se aduna masa critica de cumparatori care sa fie striviti de o cadere.  

      da, nimic nu are o evolutie lineara ...nici bursele , nici economiile , nici nimic.

      Când o sa reușești sa îți răspunzi singur la acele întrebări, vei fi urcat deja pe treapta următoare a propriei evoluții!

      Succes banchere! 

      Conform regulamentului, și 1.8 ar trebui șters! Mulțumim redacției! 

    Cred ca rolul petrolului este în curs de încheiere...acum noul petrol este litiu+pământuri rare+nichel+uraniu.

    Stiati ca Germania aia "la pământ" va avea 60 Gw = 60000 Mw putere instalată din solar pana la sfârșitul lui 2022? Care înseamnă producția totala de curent a României pe 10 zile, nu pare mare lucru dar lucrurile se duc cu mare viteza acolo. Comparativ cu România care produce zilnic doar 700 Mw solar...adică 1% vs Germania...

    In maxim 10 ani petrolul se va folosi doar de babe pt reumatism...  

    1. Frumoase previziunile tale!!! Sunt valabile doar dacă nu se va (re)da voie să folosim energia electrică liberă din ,,eter", interzisă după dispariția lui Tesla (1943), pentru a fi obligați să plătim exorbitant mobilitatea și industria petrolieră (clanul Rockefeller știe de ce).

      Bateriile cu litiu sunt făcute atât de bine încât să se defecteze și să coste enorm înlocuirea.

      Explozia vehiculelor electrice (la noi a jucăriilor Spring) va scoate petrolul din ecuația energetică. De fapt, încep să am dubii legate de corelația petrolului cu bursele și cu o posibilă cădere în toamnă, despre care nu știu ce să mai cred, raportat la faptul că, poate pentru prima dată în istorie, s-ar putea să vedem o decorelare a petrolului de indici, tocmai datorită scăderii relevanței acestuia. 

      Deci sa cumparam actiuni la Tesla, ca sa scoatem petrolul din ecuatia energetica. Sa investim in eter si acetona.

      O sa cumpar si Chimcomplex. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb