CNH, datoare cu peste un miliard de euro

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii / 10 ianuarie 2013

CNH, datoare cu peste un miliard de euro

Compania Naţională a Huilei (CNH) a realizat, anul trecut, o cifră de afaceri estimată la 443,6 milioane lei şi o pierdere de circa 156 milioane lei. Conducerea societăţii ne-a declarat că datoriile totale ale CNH sunt de aproximativ 5 miliarde lei (în jur de 1,1 miliarde euro), iar creanţele totale de la finele anului trecut se cifrează la 118,9 milioane lei.

Oficialii CNH ne-au precizat: "Cifra de afaceri este mai mare decât suma bugetată cu 14,2 milioane lei în principal datorită realizării unor venituri din vânzarea produselor reziduale. Previzionăm că pierderea este cu 6,7% mai mică decât cea bugetată. Valoarea totală a inves­tiţiilor realizate anul trecut este de 12 milioane lei, fondurile constituite fiind din surse proprii ale societăţii".

Sectorul energetic se află, în prezent, la finalul unui amplu proces de restructurare, în care minele de cărbune sunt integrate în mari centrale electrice, astfel încât să fie eficientizate costurile de producţie a electricităţii. Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) a intrat, anul trecut, în componenţa Complexului Oltenia, alături de centralele de la Turceni, Rovinari şi Craiova.

Ca soluţie pentru salvarea şi eficientizarea exploatărilor de huilă din Valea Jiului, autorităţile au agreat cu FMI şi Comisia Europeană separarea minelor viabile de cele neviabile. Subvenţia va fi primită în continuare în baza programului de închidere a minelor neviabile, care trebuie să se încheie în 2018, potrivit ultimelor estimări.

Conducerea CNH ne-a explicat care este actualul stadiu al reorganizării: "Începând cu data de 18 decembrie 2012, a fost înfiinţată Societatea Naţională a Huilei - SNH SA, care va prelua efectivul unităţilor viabile din cadrul Companiei Naţionale a Huilei, conform OUG 68/2012, în termen de 30 zile. După finalizare, se vor face demersurile pentru intrarea SNH SA în Complexul Energetic Hunedoara. Complexul Hunedoara a luat fiinţă prin fuziunea centralelor Paroşeni şi Doiceşti".

Cea mai importantă etapă a reorganizării CNH agreată şi cu organis­mele financiare internaţionale (stabilirea modalităţii de ştergere a datoriilor istorice, care au propulsat compania în topul marilor datornici la stat în ultimii ani) nu a fost încă decisă de autorităţi în cursul anului trecut. Stadiul reorganizării este unul avansat şi, cu siguranţă, potrivit unor surse din sistemul energetic, metoda de rezolvare a datoriilor exploatărilor de huilă va fi stabilită în curând.

Separarea grupului neviabil (minele Petrila, Paroşeni şi Uricani) a fost realizată prin constituirea Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului, înregistrată la Regis­trul Comerţului în data de 1 noiembrie 2012. Începând din data de 26 noiembrie 2012, această societate a preluat efectivul exploatărilor sus menţionate, ne-a declarat conducerea CNH.

Separarea grupului viabil, format din minele Lonea, Livezeni, Vulcan, Lupeni, este în curs de finalizare prin înfiinţarea SNH, înregistrată la Registrul Comerţului în data de 18 decembrie 2012.

Restructurarea va culmina, potrivit sursei citate, cu declanşarea procedurii de intrare în faliment a părţii rămase din CNH SA.

Începând cu data de 26 noiembrie 2012, 2.443 de salariaţi ai CNH au fost preluaţi de Societatea Naţională Închideri de Mine Valea Jiului SA. Complexul Energetic Hunedoara SA, care va integra minele viabile din Valea Jiului, va prelua aproximativ 5.174 persoane din cadrul SNH.

În prezent, nu sunt preconizate disponibilizări la societăţile desprinse din CNH.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb