CNIPMMR: Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului - un minister fără ministru

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 26 aprilie 2023

Sursa foto: facebook / Senator Dan Cadariu

Sursa foto: facebook / Senator Dan Cadariu

Antreprenorii români sunt nemulţumiţi de activitatea lui Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului pe care îl acuză, într-un comunicat de presă postat pe site-ul Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), că nu a demarat până acum niciunul din cele 12 programe de finanţare destinate mediului de afaceri privat, programe aprobate prin legea 368/2022 privind bugetul de stat pentru anul 2023.

În comunicatul de presă cu titlul "Minister fără ministru", CNIPMMR susţine că la Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului rezultatele sunt zero pe linie privind implementarea programului de guvernare: "niciun program vechi dus la capăt, niciun program nou în implementare, participare zero la reuniunile externe", în condiţiile în care ministrul Daniel Cadariu ar trebui să participe la CAE Comerţ, la Organizaţia Mondială a Turismului şi la întâlnirile SMEs Envoy.

"Situaţia revoltătoare este generată de lipsa de implicare a ministrului pentru antreprenoriat şi turism.Timp de 1 an şi jumătate MAT nu a avut ministru, cel numit în funcţie nefiind cunoscut de nimeni din mediul de afaceri sau din turism", se arată în comunicatul de presă citat.

La rândul său, Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR, a declarat:

"Ca de fiecare dată cand un minister nu performează, există riscul ca acesta să se desfiinţeze sau să devină irelevant. Mediul de afaceri este cel care contribuie la bugetul de stat şi trebuie tratat cu respect. IMM-urile reprezintă 99,7% din economia unei ţări şi trebuie să avem un Minister al Antreprenoriatului şi Turismului. Am contribuit şi vom contribui activ la programele de guvernare dar trebuie să avem posibilitatea să urmărim implementarea şi să îi tragem la răspundere pe cei care nu implementează întocmai."

Printre altele, CNIPMMR îi reproşează ministrului Cadariu că nu a lansat o serie de scheme de finanţare a antreprenorilor, care sunt bugetate în anul 2023, cele mai importante fiind Programul de Microindustrializare (bugetat cu 85 milioane lei) şi Programul Comerţ-Servicii (bugetat cu 74,5 milioane de lei). Antreprenorii sunt nemulţumiţi că ministrul Cadariu nu a deschis o nouă ediţie, pe 2023, a Programului Start-Up Nation, care ar avea disponibil un buget de 2,2 miliarde de lei - credite de angajament - şi 1 miliard de lei - credite bugetare. În realitate însă, sumele alocate prin bugetul 2023 pentru Start-up Nation privesc plăţile din ediţia de anul trecut, pentru anul acesta fiind nevoie de o nouă alocare de fonduri, prin credite de angajament sau prin rectificare bugetară în al doilea semestru, dar nicio acţiune a ministerului de resort nu lasă să se întrevadă o astfel de solicitare.

Faţă de toate acuzaţiile formulate de CNIPMMR, ministrul Cadariu nu a oferit vreo replică până la închiderea ediţiei, ci s-a mulţumit să posteze pe pagina sa de Facebook declaraţiile premierului Nicolae Ciucă în cadrul vizitei oficiale efectuată ieri în judeţul Iaşi, precum şi alte momente la care a participat şeful Guvernului.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb