Rusia a lovit ieri cu rachete o zonă din apropierea unui aeroport din Lvov, oraş de importanţă strategică pentru Ucraina, situat în apropiere de graniţa cu Polonia, ce a fost până acum ferit de bombardamentele la care este supusă o mare parte a ţării, scrie CNN.
Conform sursei menţionate, Andriy Sadovyi, primarul Lvov-ului, a declarat că mai multe rachete au lovit o fabrică de reparaţii de avioane, dar că lucrările unităţii fuseseră oprite înainte de lovituri, astfel încât nu s-au raportat victime. Forţele armate ucrainene spun că informaţiile iniţiale sugerează că Rusia a lansat şase rachete spre Lvov, vineri dimineaţă. Cel mai probabil au fost rachete de croazieră lansate din aer, din avioane de război aflate deasupra Mării Negre.
Două dintre cele şase rachete au fost interceptate de sistemele de apărare aeriană, conform declaraţiilor forţelor armate din Ucraina făcute pe Facebook. Atacul sporeşte îngrijorările că războiul Rusiei s-ar putea extinde mai spre vest, scrie CNN.
• Poziţia geografică a oraşului Lvov
Oraşul Lvov se află la aproximativ 70 de kilometri de graniţa Poloniei, în pragul graniţei NATO - ceea ce înseamnă că intensificarea atacurilor în această zonă poate avea repercusiuni internaţionale. Atacul de ieri vine după ce, duminica trecută, Rusia a bombardat baza militară Yavoriv, situată între Lvov şi graniţa Ucrainei cu Polonia, ucigând cel puţin 35 de persoane.
• Refugiaţi şi logistică
Lvov-ul a devenit un refugiu pentru ucrainenii care fug din alte părţi ale ţării distruse de război. În prezent, găzduieşte peste 200.000 de persoane venite din alte zone ale Ucrainei, oraşul având puţin peste 700.000 de locuitori, conform primarului localităţii. Oamenii au venit în Lvov în căutarea unei anumite siguranţe, dar pentru cei mai mulţi reprezintă un punct de oprire în drumul lor spre graniţa poloneză, conform CNN.
Regiunea serveşte şi ca rută crucială pentru alimentarea cu arme a armatei ucrainene, iar căile de aprovizionare din vestul Ucrainei au devenit tot mai importante pe măsură ce Rusia blochează transporturile maritime şi asediază sudul ţării, mai notează sursa menţionată.
• Cultură şi istorie
Centrul istoric al oraşului este sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, iar Muzeul Naţional găzduieşte cea mai mare colecţie de artă medievală sacră şi manuscrise religioase rare din ţară.
Conform site-ului oficial al oraşului, Lvov-ul a fost locul primelor acţiuni în masă ale Ucrainei pentru independenţă, la prăbuşirea comunismului. În 17 decembrie 1989, în Lvov a fost cea mai mare demonstraţie pentru susţinerea independenţei ţării, cu 100.000 de participanţi.
"Fiind o capitală incontestabilă a culturii, spiritualităţii şi identităţii naţionale ucrainene, Lvov-ul a jucat întotdeauna un rol major în dezvoltarea democraţiei şi în lupta pentru independenţa Ucrainei", se arată pe site-ul oraşului, conform CNN.
La începutul conflictului, Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, a declarat: "Trebuie să salvăm moştenirea culturală din Ucraina ca o mărturie a trecutului, dar şi drept catalizator al păcii şi al coeziunii viitoare, pe care comunitatea internaţională are datoria să o protejeze şi să o păstreze".
În prezent, oraşul găzduieşte mai multe trusturi media şi ambasade care au fost forţate să se mute din capitala Ucrainei, Kiev, din cauza războiului, conform CNN.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2022, 15:26)
Hai spuneti sincer, va cam doriti un conflict rusia nato, ar fi perfect pt audiente, nu?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2022, 16:51)
Pressa asta hiperbolizeaza evenimentele.. Tot teritoriul Ukrainei este in afara NATO asa ca poate fi bombardat pana la un metru de granita.. Cum Lvov este la 70 km de granita cu Polonia nu vad care este problema..
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.03.2022, 14:35)
Pai
1)Cit de precis lovesc rusii s-ar putea sa scape o bombardea si mai departe .
2)La cat adevar spun mai ca poti crede ca 70 km sa fie un metru , la rusi .De ex , inspirate din iesirile lui Lavrov- insolent , o tii de coarne si zice ca-i ciuta
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2022, 19:07)
In privinta traditiei si patrimoniului cultural de la Lvov (Lemberg) haideti sa nu exageram. Pana la impartirea fostului regat Polonez de catre Austria , Rusia si Germania in sec XVIII si XIX orasul a fost polonez la fel si intre 1918 si 1945. A fost preluat la fel cu toata zona din actualul vest al Ukrainei de catre URSS.