Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a dat ieri publicităţii un aviz potrivit căruia firmele care iniţiază operaţiuni de majorare sau micşorare a capitalului social ulterior finalizării unei oferte de preluare nu mai pot realiza procedura de squeeze-out (retragerea acţionarilor minoritari înaintea delistării -n.r.).
Legislaţia pieţei de capital relevă că în momentul în care un acţionar majoritar a ajuns să deţină mai mult de 95% din acţiunile unei companii poate solicita investitorilor minoritari să-i vândă titlurile respective şi să delisteze compania. O altă posibilitate de delistare, potrivit legislaţiei în vigoare, este prin aprobarea acestui lucru în Adunările Generale ale Acţionarilor. În acest caz, însă, delis-tarea se poate realiza doar dacă în ultimele 12 luni anterioare publicării convocatorului AGA au avut loc cel mult 50 de tranzacţii, cu excepţia transferurilor efectuate între persoane implicate, iar numărul de titluri a reprezentat cel mult 1% din capital.
1. RRC
(mesaj trimis de DUMITRU în data de 20.10.2010, 07:29)
TARE CNVM CU PETROMIDIA .IN REST,,,,,,,,,,,,,,,MAMALIGA
2. ADRAF
(mesaj trimis de Silviu în data de 20.10.2010, 13:14)
Procedura de squeeze-out este in realitate un furt din proprietatea induviduala! Girat de CNVM prin normele de aplicare(vezi Doamne, asezare pe baze europene!). acum isi dau seama si exemplul cel mai bun este retragerea ARDAF, pe care daca vreti vi-o expun in totalitate. Nimeni nu contesta dreptul actionarului majoritar sau obligatia acestuia de a retrage compania de pe piata listata! Dar a obliga un proprietar sa vanda actiunile detinute la un pret pe care nu-l agreaza este echivalent cu a-l obliga sa vanda apartamentul la un pret pe care nu-l agreaza! Aceasta practica trebuie sa inceteze.