CNVM pretinde raportări de la emitenţi

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 aprilie 2005

Cu pretenţia că este abilitată să reglementeze întreprinderile, CNVM a emis ieri o instrucţiuni prin care obligă societăţile listate pe piaţa organizată a valorilor mobiliare să îi remită rapoartele trimestriale cuprinzînd contul de profit şi pierdere. La acestea se adaugă anumiţi indicatorii economico- financiari şi opţional un raport al consiliului de administraţie pentru perioada aferentă. Acest din urmă document trebuie să cuprindă prezentarea evenimentelor importante care s-au produs în perioada de timp relevantă şi impactul pe care acestea îl au asupra poziţiei financiare a societăţii şi a filialelor acesteia, cît şi descrierea generală a poziţiei financiare şi a performanţelor. în viziunea instrucţiunilor raportările trebuie aduse la cunoştinţa CNVM în termen de 45 de zile de la închiderea perioadei de raportare şi societăţile în cauză au obligaţia să le facă publice în cel puţin un cotidian de circulaţie naţională. Instrucţiunea Comisiei de Valori Mobiliare va intra în funcţiune de la data publicării în Monitorul Oficial.

Observăm că nu s-au stins deplin reflexele CNVM din vremea de tristă amintire a preşedintelui Ştefan Boboc, cel care îşi închipuia că poate juca rol de Parlament, siluind legile şi inventînd altele noi.

În realitate, societăţile comerciale sînt guvernate de Legea societăţilor comerciale, iar nu de Legea pieţei de capital. Jurisdicţia CNVM se limitează la piaţa de capital, la actorii ei, iar nu la clientela pieţei. Drept urmare, CNVM nu poate emite instrucţiuni asupra societăţilor comerciale, iar dacă le emite, ele, în mod normal, nu au putere de aplicare.

Desigur, transparenţa pieţei s-ar îmbunătăţi dacă emitenţii şi-ar crea un flux informaţional continuu, dar această obligaţie nu poate să le fie impusă de CNVM, ci de instituţiile pieţei - burse, societăţi de brokeraj - prin regulile de admitere şi menţinere la cotă.

Vicepreşedintele Bursei de Va-lori Bucureşti, Septimiu Stoica este de părere că măsura adoptată de autoritatea de reglementare a pieţei este una bună, menită să conducă la o mai mare transparenţă.

Domnia sa consideră: "Ten-dinţa generală în astfel de raportări este aceea de compatibilitate cu Ministerul Finanţelor, însă există situaţii în care pe piaţa de capital se cer şi documente suplimentare".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb