CNVM suceşte oferta de preluare la "Rompetrol Rafinare"

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 ianuarie 2010

CNVM suceşte oferta de preluare la "Rompetrol Rafinare"

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a cerut, miercuri, Grupului Rompetrol să crească preţul minim ofertat pentru preluarea companiei "Rompetrol Rafinare" (simbol RRC) de la 0,0625 lei la 0,0741 lei/acţiune. Comisia a invocat pentru acest preţ valoarea activului net contabil potrivit situaţiei financiare auditate depuse la CNVM la finele anului 2008.

Comportamentul CNVM este surprinzător pentru că nu este egal în situaţii similare. De pildă, arbitrul pieţei de capital a considerat în cadrul unei alte oferte de preluare, respectiv cea de la "Subex" Bacău (simbol SUBX pe piaţa Rasdaq) că metoda prin care se stabileşte valoarea unei acţiuni, luând în calcul activul net al unei societăţi, este perimată. Această metodă fusese solicitată de o parte dintre investitorii de la "Subex" care calculaseră că delistarea societăţii ar trebui să se facă la preţul de 1,47 de lei/acţiune (potrivit activului net contabil al societăţii) faţă de 0,73 de lei/titlu, cât stabilise evaluatorul utilizând abordarea pe bază de venit.

Vladimir Cojocaru, directorul general al Comisiei, a răspuns acestor investitori, nu mai curând decât săptămâna trecută:

"Este o situaţie aproape generală în condiţiile economice actuale că raportările bazate pe evidenţa contabilă nu mai corespund realităţii şi de cele mai multe ori acestea se situează peste valoarea reală a societăţii urmare a reglementărilor aplicate de-a lungul anilor în domeniul fiscalităţii (nedeductibilităţii unor operaţiuni), reevaluărilor dispuse de-a lungul anilor, etc."

Directorul general al CNVM încheie adresa trimisă acţionarilor petenţi, susţinând că "nu au fost identificate încălcări ale prevederilor legale în vigoare privind operaţiunea de retragere de la tranzacţionare a titlurilor "Subex".

Este CNVM îndreptăţită să indice metoda de evaluare?

Arbitrul pieţei de capital a indicat, ieri, pentru a doua oară, metoda pe care evaluatorul Rompetrol Rafinare ar trebui să o utilizeze pentru a stabili preţul la care trebuie să se lanseze oferta de preluare a companiei. În octombrie, anul trecut, CNVM a cerut Grupului Rompetrol o evaluare în care să fie utilizată şi abordarea pe bază de venituri, respingând evaluarea pe care o depusese Grupul petrolier.

Cristian Duţescu, avocat specializat pe piaţa de capital, a spus, pentru ziarul BURSA:

"Înţeleg că CNVM a abandonat acum metoda pe care ea însăşi a indicat-o şi a cerut alta, în schimb. Nu ştiu dacă este cea mai fericită poziţie a Comisiei pentru că legea spune că evaluatorul este cel care stabileşte metoda prin care calculează preţul de la care se va face oferta. Nu ştiu de ce Comisia a fost atât de activă în cazul ofertei de la Rompetrol, probabil că este un interes deosebit pentru că este un emitent mai mare".

Avocatul Duţescu susţine că Grupul Rompetrol trebuia să lanseze ofertele de preluare la "Rompetrol Rafinare" şi "Well Services" până în ianuarie 2008, potrivit legii pieţei de capital. Preţul din ofertă ar fi fost, în această situaţie, chiar mai mare decât cel indicat de CNVM pentru acţiunile RRC, de 0,16 lei/acţiune.

"Nu ştiu cine ar trebui să plăteas-că prejudiciul adus acţionarilor RRC pentru că oferta nu a fost lansată în termenul prevăzut de lege, şi la preţul cuvenit de atunci", ne-a mai spus Cristian Duţescu, adăugând: "Acest lucru trebuie stabilit de o instanţă de judecată. Sper că la baza deciziei CNVM de miercuri să nu fie vreun interes ocult, ci să fi fost luată pe baza convingerii intime a membrilor Comisiei".

Deşi potrivit legii, The Rompetrul Group trebuia să lanseze oferte publice de preluare pentru acţiunile RRC şi PTR în termen de cel mult două luni de când KazMunaiGaz a cumpărat 75% din companie (octombrie 2008), Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a avut o atitidine mai curând pasivă, Gabriela Anghelache, preşedintele Comisiei, declarând, pentru ziarul BURSA, în vara anului trecut, că nu ştie dacă ofertele de preluare de la cele două companii Rompetrol mai sunt în analiza Comisiei. Arbitrul pieţei de capital a devenit mult mai activ în privinţa obligativităţii KMG de a lansa cele două oferte din toamna acestui an, după ce Dinu Patriciu, fostul preşedinte al Grupului Rompetrol, a vândut şi res-tul de 25% din companie către kazahi.

Tot din toamnă, un grup de nouă acţionari "Rompetrol Rafinare" care deţin aproximativ 5% din acţiuni, din care face parte şi senatorul UDMR Verestoy Attila, s-a remarcat ca grup de lobby, susţinând constant că Grupul Rompetrol trebuie să lanseze ofertele de preluare la un preţ cât mai corect, ceea ce nu-i rău, dacă n-ar conduce la decizii arbitrare şi discriminatorii.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Aceasta companie niciodata nu a acordat dividende. Pretul trebuie stabilit la minim activul net bilantier.

    oare?

    care este valoarea unei firme? 

    ai ,,cheltuieli operationale,, si un amortisment accelerat 

    valoare contabila ,,de un dolar,, si capacitate de rafinare de 5 milioane de tone 

    totul retehnologizat 

    conteaza dividendul sau ,,valoarea de intrebuntare,, sau ,,valoarea de inlocuire,, 

    Consider ca o firma trebuie evaluata la ,,valoarea de inlocuire a activelor,, 

    profitul este relativ 

    este dictat de piata si de politica actionarului majoritar

    ,,Restul sunt vorbe,, 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb