COALIŢIA: FISCALITATE FĂRĂ NUMITOR COMUN Preşedintele Băsescu cere majorarea accizelor

VALENTIN ROMAN, ELI ROMAN
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 septembrie 2005

Preşedintele Traian Băsescu a propus ieri guvernului, cu ocazia lansării Strategiei Naţionale de Export, accizarea la nivel european a comerţului cu tutun şi alcool, anticipat faţă de anul 2010, termenul limită convenit cu Uniunea Europeană. Propunerea a stîrnit reacţia reprezentanţilor patronatelor din segmentul producţiei de alcool şi tutun, care consideră această măsură lipsită de justificare. Ovidiu Gheorghe, general manager al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV), ne-a declarat: "Majorarea anticipată a accizelor nu este binevenită, atît timp cît producătorii şi-au stabilit un plan de afaceri iniţial." Reprezentantul PNVV a afirmat că majorarea accizelor în acest moment, nu este o măsură firească pe care guvernul ar trebui să şi-o însuşească pentru a acoperi nevoile bugetului de stat şi că aceasta "pune în pericol chiar existenţa afacerilor de profil". Ovidiu Gheorghe a precizat că, din cauza ultimei accizări, o serie de companii producătoare de alcool nu şi-au putut respecta planul de afaceri stabilit iniţial, fapt care le-a afectat într-un mod foarte grav. PNVV consideră că incoerenţa politicilor fiscale poate duce la dispariţia sau scăderea drastică a produselor româneşti de profil pe piaţa autohtonă şi internaţională. Romulus Dascălu, preşedintele Organizaţiei Patronale a Industriei Alcoolului şi Băuturilor Alcoolice din România - GARANT, ne-a spus: "Dacă referitor la tutun, problema este că guvernul are un termen tranzitoriu pînă în anul 2010.

în privinţa producerii şi comercializării de produse alcoolice nu există un asemenea termen tranzitoriu", fapt care face din propunerea preşedintelui Băsescu o grabă nejustificată. Ultima creştere a accizelor la alcool şi băuturi alcoolice la 1 aprilie 2005 a fost de 66%, lucru ce a dus la o creştere a preţurilor băuturilor alcoolice cu aproximativ 35%, determinîndu-i pe cei mai mulţi producători legali să-şi restrîngă activitatea sau chiar, în unele cazuri, să intre în faliment. Preşedintele GARANT consideră că, întîi de toate, ar trebui demarată o amplă campanie de "curăţenie", care să ducă la dispariţia produselor de contrabandă, proces care ar putea fi realizat printr-o conlucrare mai strînsă cu ANAF. Totodată, domnia sa susţine că măsura de creştere a accizelor "va consolida economia subterană şi mafia alcoolului".

Producătorii de ţigări, solidari cu cei din industria alcoolului

Reacţiile marilor companii producătoare de ţigarete nu au întîrziat să apară: Gilda Lazăr, corporate affairs "Japan Tobacco International", ne-a declarat că o asemenea decizie trebuie luată în urma unor analize serioase datorită riscului apariţiei unor "efecte perverse". "Vom asista la o creştere spectaculoasă a contrabandei cu ţigări şi o scăderea a încasărilor la bugetul de stat", ne-a spus doamna Lazăr. În opinia domniei sale, o astfel de decizie de accizare anticipată a tutunului va aduce prejudicii bugetului de stat, consumatorului, afacerilor legale şi, nu în ultimul rînd, companiilor producătoare de ţigarete. Gilda Lazăr mai spune că piaţa nu poate suporta o creştere bruscă a preţului la aceste produse, întrucît preţul ţigărilor s-ar putea majora de 2,3 ori. Deşi, preţul mediu al ţigărilor din ţara noastră este mai mic decît cel practicat în UE, consumatorul român plăteşte mai mult decît cel din vest, raportat la venituri. În final, reprezentantul JTI a mai subliniat că o astfel de hotărîre va avea implicaţii negative asupra afacerilor legale din domeniu, din cauza lipsei de predictibilitate a mediului fiscal: "sîntem deja în septembrie şi ne este foarte greu să realizăm un plan stabil de afaceri pentru anul următor".

Propunerea preşedintelui Traian Băsescu i-a luat prin surprindere şi pe reprezentanţii "British American Tobacco" România care consideră că "domnul preşedinte nu a fost complet informat despre efectele pe care o astfel de propunere, dacă ar fi implementată, le-ar induce în ţara noastră".

Adrian Popa, corporate director BAT România, ne-a declarat: "Creşterea peste noapte a nivelului accizei pe ţigarete de la 22 euro la 64 euro - nivel minim cerut de UE ar avea efecte incalculabile pentru toate părţile implicate - bugetul de stat, consumatori, comercianţi şi producători. Singurul cîştigător adevărat va fi contrabanda şi cei care o vor organiza din ce în ce mai bine". În opinia domniei sale, diferenţa rezultată din creşterea accizelor propusă de preşedinte nu va intra la bugetul de stat, ci în buzunarele contrabandiştilor.

Consumatorii se vor confrunta cu produse ale căror origine şi calitate vor fi necunoscute şi ca atare incontrolabile, în timp ce comercianţii nu vor putea face faţă concurenţei canalelor ilegale de vînzare care vor înflori peste tot, a mai precizat domnul Popa.

"Industria se va confrunta cu scăderea dramatică a volumelor care va fi însoţită în mod evident de scăderi proporţionale ale angajaţilor direcţi şi indirecţi", a mai precizat reprezentantul BAT România.

Conform afirmaţiilor lui Adrian Popa, consideraţiile de mai sus nu sînt desprinse dintr-un film apocaliptic, ci sînt consecinţele pe care le-au cunoscut pe viu vecinii noştri din Ungaria, începînd din 2002, cînd guvernul a luat decizia să crească accizele pe ţigarete mult peste nivelurile planificate.

"Înţelegem nevoia guvernului de venituri cît mai mari la buget şi sîntem gata să cooperăm pentru găsirea soluţiilor necesare. Sîntem însă convinşi că soluţia propusă va produce exact efectele contrare iar realitatea ne dă dreptate", a adăugat în final Adrian Popa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb