Coaliţia PSD-PNL, aşteptată să decidă comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 21 februarie

Coaliţia PSD-PNL, aşteptată să decidă comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare

English Version

În cazul unei astfel de decizii, George Simion a anunţat că AUR va susţine pentru locale orice candidat al opoziţiei politice cu şanse reale pentru a deveni primar Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei: "Comasarea respectivă ar fi un atac la adresa democraţiei"

Liderii coaliţiei de guvernare urmează să anunţe astăzi dacă o parte din alegerile din acest an vor fi comasate sau nu, potrivit premierului Marcel Ciolacu.

Şeful Guvernului a declarat, ieri, reprezentanţilor mass-media, după intervenţia pe care a avut-o în cadrul evenimentului "Living better with Europe": "Ce vă spun cu certitudine, ca premier al României, este că îmi doresc să anunţ tot calendarul de alegeri mâine. Nu trebuie să fie o decizie pe care să o luăm astăzi, ca apoi să ne mai strângem peste o săptămână. Atunci când luăm decizia publicăm tot calendarul pentru ca românii să ştie când trebuie să iasă la vot".

Premierul Marcel Ciolacu a spus că, în urma discuţiilor din coaliţie, una dintre soluţii este o alianţă electorală sau o alianţă politică, care să dea "stabilitate României".

Marcel Ciolacu a precizat: "Cu toţii am rămas strânşi în jurul valorilor care ne definesc. Niciunii dintre noi n-am încercat să căutăm voturile, să ne schimbăm opiniile sau să-ncercăm compromisuri cu formaţiuni extremiste care ne-ar fi abătut de la drumul pe care îl avem de făcut. Eu vreau să trăiesc într-o Românie liberă, într-o Europă liberă. Eu nu vreau ca contracandidaţii noştri să moară subit prin puşcării sau otrăviţi. Eu nu vreau ca România să fie un vasal al Federaţiei Ruse. De aceea, alegerile de pe 9 iunie din întreaga Europă sunt foarte importante. (...) Nu cred că în Europa, în acest moment, un partid va putea să facă singur 50%. Cred că dialogul va fi esenţial după data de 9 iunie, la nivel european. La noi în ţară, sunt discuţii multe. Ştiţi că avem o coaliţie făcută între două mari partide, PSD şi PNL. Prioritatea noastră, indiferent din ce partid facem parte, este să apărăm România de extremism. (...) Vreau să iau împreună cu Nicolae Ciucă cea mai bună decizie în ceea ce priveşte românii şi viitorul şi stabilitatea României (...) Sunt două programe de armonizat, pentru că categoric vom veni cu un program. Este o cale foarte clară împotriva extremismului din România, care există şi trebuie să recunoaştem acest lucru şi vom vedea şi care este percepţia românilor. (...) Când ajungi în anumite funcţii de stat trebuie să decizi ce e mai bine pentru România şi apoi să armonizezi lucrurile astfel încât colegii să fie lămuriţi că aşa e cel mai bine pentru România, dincolo de a fi pesedişti sau penelişti".

Surse din cadrul PSD şi PNL citate de mass-media afirmă că pe masa deciziei se află doar comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, în 9 iunie, din cauza presiunii puse de primarii celor două formaţiuni politice care nu doresc să rateze fondurile europene alocate pentru dezvoltarea localităţilor. Edilii PSD şi PNL susţin că această comasare ar fi benefică pentru a reduce numărul de deputaţi pe care partidele extremiste preconizează că îl vor trimite în Parlamentul European, potrivit sondajelor publicate în ultima vreme.

Comasarea europarlamentarelor cu alegerile locale nu este văzută însă cu ochi de liderul AUR, George Simion, care a declarat ieri că partidul său îşi va schimba strategia în cazul luării unei astfel de decizii de către coaliţia de guvernare şi se va alia cu alte formaţiuni din opoziţia politică pentru a susţine împreună candidaţi comuni la alegerile locale care să lupte împotriva majorităţii pe care doreşte să o impună PSD şi PNL.

George Simion a afirmat că, în acest caz, nu va mai fi interesat de trecutul politic al candidaţilor, nici de afilierea acestora şi va face orice gest necesar, cedând interesele AUR doar pentru a pune beţe în roate coaliţiei PSD-PNL.

Preşedintele AUR a spus, ieri, la Palatul Parlamentului: "Vreau să vă anunţ că, având în vedere graba guvernării de a face alegeri comasate, ne schimbăm şi noi stragia. Dacă vor fi şi alegeri locale pe 9 iunie, în total dispreţ faţă de Constituţie (..) acceptăm candidaţi comuni din partea tuturor formaţiunilor, care să se lupte cu reprezentanţii PSD, PNL, indiferent cum s-ar chema".

El a anunţat că pentru funcţia de primar al municipiului Iaşi fostul europarlamentar PSD, medicul Tudor Ciuhodaru, va fi susţinut de AUR, că la Suceava formaţiunea sa politică va avea candidat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, iar la Cluj îl va susţine pe liberalul Sabin Sărmaş împotriva lui Emil Boc.

George Simion a precizat: "Nu mă interesează trecutul politic, afilierea, nu mă interesează nimic altceva decât să spun stop acestei coaliţii contra naturii care doreşte să fie la putere încă 10 ani de acum înainte. Voi face orice gest politic necesar, lăsând interesele partidului meu mai prejos, pentru a ne lupta cu ei. Dacă asta îşi doreau să obţină din partea AUR şi din partea românilor, îi anunţ că tocmai au reuşit".

Împotriva comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale s-a pronunţat ieri şi Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei, care a scris pe pagina oficială pe Facebook că această comasare "ar fi un atac la adresa democraţiei".

Nicuşor Dan a precizat: "Ne plângem de multă vreme că politicienii sunt rupţi de societate şi acum tocmai o astfel de măsură artificială nu ar face decât să rupă şi mai tare, adică să se vadă şi mai clar că una este agenda politicienilor, alta e agenda cetăţeanului".

Comasarea celor două scrutinuri este criticată şi de liderul REPER, deputatul european Dacian Cioloş care a afirmat într-o postare pe pagina sa de Facebook: "După ce politicienii au dezbătut săptămâni în şir pe tema comasării alegerilor, domnul Ciolacu ne anunţă azi şi comasarea PSD cu PNL, pentru că «dacă ajungi în anumite funcţii de stat trebuie să decizi ce e mai bine pentru România». Cam aşa încep regimurile autoritare, când cei ajunşi într-o funcţie de putere consideră de la un moment dat că «eu sunt poporul» şi «eu ştiu cel mai bine ce vor oamenii». Din păcate pentru Marcel Ciolacu şi din fericire pentru România, încă avem alegeri în acest an şi jongleriile politice pe care le gândesc liderii pentru a-şi cimenta autoritatea pot fi dejucate la vot. Fricoşii din capul statului uită că românii au o mare aversiune pentru partidul-stat care controlează tot".

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a transmis recent un mesaj conform căruia formaţiunea pe care o reprezintă este pregătită să obţină numărul necesar de voturi, chiar dacă alegerile Parlamentul European şi cele pentru administraţia locală se vor desfăşura sau nu simultan pe 9 iunie, pentru ca întreaga comunitate maghiară să fie reprezentată atât la Bruxelles cât şi în administraţia publică.

În schimb, liderii USR au anunţat că vor ataca la Curtea Constituţională o eventuală decizie de comasare a alegerilor luată de coaliţia PSD-PNL.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Comasarea ?!Joc, set si meci .Partidele prodemocratice cistiga usor aceste alegeri impotriva deja evidentei opozitii unite in suflet si simtire .Kelemen ,Barna ,Ciolos ,Orban Tomac si Simion pierd , o data cu alianta electorala nou creata de PSD si PNL si ceea ce au avut pina acum .In intreaga Europa se intimpla asta .Social democratii se unesc cu liberalii impotriva putinistilor si orbanistilor asa cum vedem ca se intimpla si in Romania .Vasnicii romani de vita veche vor vota masiv cu noua alianta electorala si impotriva falsilor patrioti .

    1. Ce propaganda suprastatala poti repeta,

      in interesul globalistilor,

      sper ca macar castigi si ceva si nu din prostie faci 

      priveste-te in oglinda si o sa vezi prostia

      70 la suta dintre cetateni doresc comasarea si doresc europa tu nu prea din cite vedem . atentie la erorile de judecata

      E unul de-aia ce vor sa vada toti opozantii politici la inchisoare sau morti , si mai bine. Avem un aurist in familie, toata ziua viseaza ca vine trump si ii baga la inchisoare pe toti democratii .. no commnet. putler style.

      Replica jalnica,

      esti chiar exemplul "omului nou" occidental, 

      cu studii ca sa poti executa ordine, 

      dar cu cunostinte minime generale,

      ca nu cumva sa si "gandesti'' 

    Operațiunea ”Salvați-ne de la înec”

    1. nu e nici un furt. sa faci o coalitie e legal. unde-i furtul? te obliga cineva sa votezi coalitia?

      ce conteaza? asa considera ca au mai multe sanse. du=te si voteaza cu cine vrei. nu te obliga nimeni sa pui stampila pe psdnl

      Mai ,frate "destept"

      daca "ciuma rosie" in coalitia cu liberalii, e OK 

      fiindca ei IMPREUNA ,oricum au MAJORITATEA, 

      de ce mai tinem CIRCUL alegerilor "democratice"

      in us sunt doar 2 partide si nu s-a plans nimeni

    si usr e pro EU si anti rusnacia. adica antirusnacia pana se rezolva cu razboiul. dup-aia duca-se. faca ce vor. noi suntem in eu n-avem traba cu asiaticii. numai sa n-aiba ei treaba cu noi.

    dar cam ramane pe dinafara bag seama. ca sper ca nu se coalizeaza cu haur. sa spuna de la inceput sa stim ce votam. 

    Lovitura de proportii ce arata romanilor ce hram poarta AUR si care sunt aliatii lui inca de la inceput .Infruntarea este intre cele doua partide democratice si proeuropene impotriva rusofililor si celor care sunt sprijiniti de Orban de budapesta ce vrea sa conduca Romania cu ajutorul AUR.Kelemen ,Orban ,Ciolos ,Barna si Simion se confrunta cu europenismul si romanismul deja declarat de catre Ciuca si Ciolacu .

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb