Coaliţie în doi: PSD şi PNL rămân la guvernare, UDMR scoasă din joc

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 14 iunie 2023

Numirea lui Marcel Ciolacu de preşedintele Klaus Iohannis a fost criticată dur de opoziţia parlamentară.

Numirea lui Marcel Ciolacu de preşedintele Klaus Iohannis a fost criticată dur de opoziţia parlamentară.

Guvernul Ciolacu s-a moşit greu, cel puţin prin pris­ma informaţiilor de aseară, de la închiderea ediţiei, când UDMR prin reprezentanţii săi, Kelemen Hunor şi Csoma Botond, a anunţat că nu va face parte din noul Executiv, pentru că nu primeşte Ministerul Mediului.

În acest timp, PNL îşi vota echipa guvernamentală din viitorul Guvern, echipă ce va fi condusă de vicepremierul Cătălin Predoiu - ministru de Interne şi din care mai fac parte Marcel Boloş - ministrul de Finanţe, Adrian Veştea - ministrul Dezvoltării, Alina Gorghiu - ministrul Justiţiei, Luminiţa Odobescu - ministru de Externe, Sebastian Burduja -ministrul Energiei, Mircea Fechet - ministrul Mediului şi Raluca Turcan - ministrul Culturii, Ligia Deca - ministrul Educaţiei. Liberalii vor deţine şi postul de Secretar General al Guvernului, care va fi ocupat de Mircea Abrudean sau George Tuţă.

Imediat după anunţul UDMR, premierul desemnat Marcel Ciolacu a prezentat echipa guvernamentală propusă de PSD: Marian Neacşu - vicepremier fără portofoliu, Sorin Grindeanu - ministrul Transporturilor, Adrian Câciu - ministrul Fondurilor Europene, Radu Oprea - ministrul Economiei, Turism şi Antreprenoriat, Florin Barbu - ministru Agriculturii, Bogdan Ivan - ministrul Digitalizării, Angel Tîlvăr - ministrul Apărării, Alexandru Rafila - ministrul Sănătăţii, Gabriela Firea - ministrul Familiei şi Marius Budăi - ministrul Muncii.

Cert este că astăzi comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului urmează să îi audieze pe membrii viitorului Executiv, care mâine ar trebui să treacă şi de votul de învestitură al plenului, pentru ca Guvernul să îşi intre în atribuţii rapid aşa cum a declarat, ieri, la Palatul Cotroceni, premierul desemnat Marcel Ciolacu.

Situaţia constituirii viitorului guvern nu părea atât de complicată după ce preşedintele Klaus Iohannis a anunţat de la Palatul Cotroceni, în urma consultării partidelor parlamentare, că îl desemnează pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, drept premierul însărcinat cu formarea viitorului guvern.

"Coaliţia de guvernare a decis acum un an şi jumătate, la constituire, să funcţioneze pe un model nou pentru România, cu o schimbare a premierilor la jumătatea perioadei de guvernare. Acest model până acum a funcţionat foarte bine şi sunt încredinţat că va funcţiona şi în continuare. Am avut în prima parte ca prim-ministru pe domnul Nicolae Ciucă, care a condus un guvern format din miniştri desemnaţi de partidele care sunt în coaliţie, care au fost în coaliţie. România, în această perioadă, a trecut prin mai multe crize şi, datorită felului în care Coaliţia şi Guvernul condus de domnul Ciucă au lucrat, am trecut cu bine de criza energetică, de inflaţie, avem creştere economică şi toate acestea sunt rezultatul unei munci intense. Nimic din aceste rezultate nu a venit de la sine.Faptul că astăzi ne găsim aici ca să formalizăm rotaţia premierilor arată un nou nivel de implicare şi seriozitate la nivelul coaliţiei de guvernare.Românilor li s-a promis stabilitate şi au primit stabilitate. Românilor li s-a promis o guvernare care rezolvă marile crize care s-au arătat deja la orizont atunci şi au fost rezolvate", a spus preşedintele Klaus Iohannis, după ce a anunţat desemnarea lui Marcel Ciolacu.

La rândul său, liderul social-democrat a spus: "Dacă Guvernul condus de Nicolae Ciucă a adus şi a fost despre stabilizarea României, îmi doresc ca viitorul Guvern,condus de către mine, să fie despre economie şi reforme. În primul rând, până joi, România trebuie să aibă un Guvern votat şi (...) îmi asum cu toată responsabilitatea faptul că ţara are nevoie de aceste reforme şi de PNRR".

Marcel Ciolacu a precizat că "locul României e în UE şi în NATO, indiferent cât caută unii să ducă România către altă direcţie".

Numirea lui Marcel Ciolacu de preşedintele Klaus Iohannis a fost criticată dur de opoziţia parlamentară.

"Astăzi se întâmplă un record negativ. Klaus Iohannis tocmai a numit mai mulţi premieri de la PSD decât Ion Iliescu. Este un moment ruşinos. Pentru democraţia românească, este cea mai mare trădare a intenţiei electoratului. Electoratul a votat pentru modernizare, nu pentru stagnare, clientelism, speciali şi găşti de partid. În 2020, românii au fost minţiţi şi amăgiţi şi acum, fără nicio ruşine, i se dă mandatul lui Marcel Ciolacu. Pentru a continua stagnarea", a declarat Cătălin Drulă, preşedintele USR.

La rândul său, fostul şef al PNL şi fost premier, actualul preşedinte al partidului Forţa Dreptei, deputatul Ludovic Orban, a spus: "Astăzi, preşedintele Klaus Iohannis, chiar de ziua lui de naştere, face propria lui mineriadă politică, fără mineri, adică îşi bate joc şi trădează încrederea şi speranţa care i-a fost acordată de 6,5 milioane de români la alegerile prezidenţiale din 2019. (...) Categoric vom vota împotriva unui guvern condus de PSD şi de un premier PSD, cu atât mai mult cu cât pentru noi Ciolacu este chintesenţa tuturor relelor PSD de la Revoluţie până astăzi. Vom continua bătălia indiferent de cât de puternici par astăzi cei care îşi bat joc de români".

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. ... ce fain o fo spalat geaona ... cu ceai de buruiana ... sa fi invatat ceva de la stolten...

    scoasa din joc....e un alt joc, toti se invirt in jurul ciolanului, nimeni nu l lasa ....totu i mascarada cu iesitul de la guvernare....subiect de birfa.

    Iohanis a castigat alegerile cu campania sa anti PSD, Ciuma Rosie. Acum cata credibilitate mai are? In ochii mei este un tradator, nu as angaja nici ca maturator de strada dupa ce isi termina mandatul.

    1. Nu fa problemă tipul e deja milionar in euro plus este și cetățean german cu relații uriașe în Germania și Austria deci dupa ce termina mandatul va trăi ca un sultan,cred ca se va muta in Germania,evident cu o pensie specială de câteva mii de euro primită din Romania

      are postul asigurat la sibiu :)

    Liberalii au procedat identic și cu USR deși mai sunt mulți pe aici care cred că nu au fost dați afară! Greșeală fatală pentru PNL!

    Si uite asa s-a dus justificarea ca PSD si UDMR au fost aduse la guvernare pt "stabilitate"...

    Liberalii lupta puternic impotriva "ciumei rosii" e de cascadorii rasului,

    ce a fost si ce a ajuns PNL,sa vedem cum va vota "Romania Educata" la anul  

    UDMR formatiune antiromaneasca.. Nu are ce cauta la Guvernare… Bravo Ciolacu si PSD…

    1. Nu Ciolacu i-a dat afară ci PNL!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb