Cu 92 de voturi pentru şi 82 împotrivă, proiectul de lege privind modificarea şi completarea Codului Fiscal a fost votat ieri, de Camera Deputaţilor. În opinia ministrului Finanţelor, Sebastian Vlădescu, scopul proiectului este "să introducă directivele UE în sistemul fis-cal românesc". Domnia sa a declarat că aceste noi reglementări conţin o serie de măsuri privind combaterea evaziunii fiscale şi nu afectează cuantumul taxelor principale. Noile reglementări prevăd şi un impozit de 1% pentru cîştigurile obţinute din deţinerea acţiunilor mai mult de un an şi de 16% pentru cele deţinute pe o perioadă mai scurtă de 12 luni. În acelaşi timp, noul Cod prevede un impozit de 3% pe tranzacţiile imobiliare. Potrivit aceluiaşi document, IMM-urile pot opta pentru plata unui impozit pe profit de 16% sau a unei taxe pe cifra de afaceri, care va creşte de la 2% în 2007 la 3% în 2009, în cazul în care firmele obţin cel puţin 50% din venituri din orice tip de activităţi, altele decît consultanţă sau management.
• Conservatorii au părăsit sala la momentul votului
Conservatorii sînt, din nou, în conflict cu partenerii de coaliţie. Deputaţii PC s-au retras ieri, din sală, la votarea proiectului de lege privind modificarea şi completarea Codului Fiscal, motivînd că nu doresc să fie părtaşi "la prăbuşirea şi falimentarea întreprinderilor mici şi mijlocii". Deputatul PC Nicolae Popa a declarat: "Nu putem intra în Uniunea Europeană în genunchi şi cu IMM-uri slabe". Poziţia conservatorilor a fost determinată de eşecul lor în încercarea de eliminare, din proiectul de lege amintit, a unui alineat ce prevede impozitarea profitului reinvestit. Totuşi, PC consideră că, în ansamblu, Codul Fiscal are unele prevederi bune. Acesta este, conform poziţiei lui Bogdan Ciucă - purtătorul de cuvînt al partidului, motivul pentru care PC s-a retras de la dezbateri.
În condiţiile în care conservatorii ar fi votat împotrivă, proiectul de lege ar fi fost respins. De altfel, deputatul Daniela Popa a anunţat, în numele Partidului Conservator, că în următoarea sesiune legislativă gruparea politică din care face parte va propune o modificare a legii Codului Fiscal în sensul dorit de PC.
Atitudinea adoptată de Partidul Conservator l-a iritat pe deputatul PD Cezar Preda. Domnia sa a declarat că, în loc să sprijine coaliţia, "unii colegi care se doresc la guvernare au plecat din Parlament şi s-au dus la Palatul Victoria". Cezar Preda a adăgat: "Nu poţi fi şi-n căruţă şi-n teleguţă", făcînd aluzie la atitudinea duplicitară, din ultima vreme, a con-servatorilor.
Social-democraţii s-au pronunţat împotriva schimbării continue a prevederilor Codului Fiscal pentru că această practică duce la destabilizarea mediului de afaceri. Cele "peste zece ordonanţe de urgenţă de schimbare a unor taxe şi impozite", elaborate între 2000-2006, creează derută în rîndul afaceriştilor, sînt de părere deputaţii PSD. Aceştia doresc să propună o prevedere care să interzică schimbarea Codului la mai puţin de 6 luni de la intrarea sa în vigoare.
PRM nu a votat proiectul de lege. Deputatul Ştefan Bolcaş a calificat încercările Executivului de a majora taxele prin intermediul Codului Fiscal ca o alternativă la restructurarea cheltuielilor bugetare.