Codul Fiscal: Vlădescu merge pe mîna lui Popescu

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Politică / 1 februarie 2006

După multe modificări şi amînări ne aşteptam ca noul Cod Fiscal să intre în vigoare. Însă, surpriză... acesta s-a amînat. "Codul lui Vlădescu" - elaborat de actualul ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, ar fi trebuit să intre în vigoare începînd cu 1 ianuarie acest an. Acesta este diferit de Codul intrat în vigoare anul trecut, în iunie - "al lui Popescu", din perioada mandatului lui Ionuţ Popescu, ca ministru al Finanţelor.

În urma întîlnirii de ieri de la Sinaia a parlamentarilor liberali, Varujan Vosganian, preşedintele Comisiei de Buget - Finanţe, Bănci din Senat, ne-a declarat: "Modificările care vor fi aduse legii în cursul acestui an vizează doar programul accizelor şi reforma în sănătate". Domnia sa ne-a precizat că reforma în sănătate vizează trei aspecte importante, şi anume: implementarea unei suprataxe pentru alcool şi ţigări, impozitarea diferenţei dintre valoarea pensiei şi nivelul maxim admis de 9 milioane de lei cu 6,5%, căutarea unei soluţii pentru persoanele care nu contribuie la sistem, dar au venituri de genul celor din dividende sau drepturi de autor.

Senatorul PNL apreciază: "În 2006 se aplică Codul Fiscal aşa cum a fost votat în iunie - Codul Fiscal < al lui Popescu >. Am decis, de comun acord cu Ministrul Finanţelor, ca modificările din perioada august - decembrie să nu facă obiectul unui proiect de lege, ci să fie dezbătute şi să intre în vigoare în cursul acestui an, pentru a respecta în acest fel spiritul Codului Fiscal care spune să nu se facă modificări în timpul anului fiscal".

Sebastian Vlădescu a adus tot felul de modificări Codului Fiscal, cu ideea să fie emisă o ordonantă de urgenţă sau un proiect de lege pentru implementarea "Codului lui Vlădescu".

Potrivit noului proiect de Cod Fiscal, impozitul unic de 16% pe cîştig se va extinde asupra dobînzilor la depozitele bancare şi dividende, pentru care statul percepea pînă acum 10%.

Varujan Vosganian ne-a declarat: "Dezbaterile din toamna trecută îşi vor găsi utilitatea la 1 ianuarie 2007".

Cît priveşte impozitul pe piaţa de capital, Codul Fiscal "al lui Popescu" prevede aplicarea unei cote diferenţiate pentru impozitul de pe piaţa de capital. Pentru acţiunile cumpărate după 1 iunie şi deţinute pe o perioadă mai mică de un an, impozitul pe venitul rezultat din tranzacţionarea lor va fi de 16%, în timp ce impozitul pentru acţiunile achiziţionate după 1 iunie şi deţinute în portofoliu pe o perioadă mai mare de 1 an, cota de impozitare va fi de 1%.

"Codul lui Vlădescu" propunea ca, pe piaţa de capital, să fie eliminată prevederea privind perioada de deţinere a titlurilor, astfel ca impozitul de 16% să se aplice unitar. Pentru proprietăţile imobiliare vîndute în mai puţin de trei ani de la cumpărare, impozitul pe profitul obţinut din tranzacţia cu imobile este de 16% în "Codul lui Popescu", faţă de 1% cît era stipulat în Codul Fiscal anterior.

Graţiela Iordache, vicepreşedintele Comisiei pentru piaţa de capital din Camera Deputaţilor, ne-a declarat: "Orice modificare a impozitului vizînd piaţa de capital, inclusiv modalităţile tehnice, nu pot fi făcute fără o discuţie prealabilă cu operatorii din piaţa de capital". Domnia sa insistă ca Ministerul Finanţelor să dea un mesaj clar referitor la impozitul de pe piaţa de capital.

- Modificările care vor fi aduse legii în cursul acestui an vizează doar programul accizelor şi reforma în sănătate

- Reforma în sănătate vizează implementarea unei suprataxe pentru alcool şi ţigări, impozitarea diferenţei dintre valoarea pensiei şi nivelul ma xim admis de 9 milioa-ne de lei cu 6,5%

- Guvernanţii caută o soluţie ca să contribuie la asigurările sociale şi persoanele care au venituri numai din dividende sau drepturi de autor

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb