COFACE: "Africa subsahariană - trei economii din Africa de Est sunt protejate de furtuna economică"

Alexandru Costea
Internaţional / 30 iunie 2015

Deşi creşterea a fost accelerată de preţul ridicat al mărfurilor de care Africa subsahariană este foarte dependentă, regiunea trebuie să facă faţă acum efectelor preţurilor în scădere ale petrolului, potrivit unui comunicat remis azi redacţiei de Coface.

Cele 45 de ţări examinate de Coface sunt afectate în grade diferite. "Trei dintre aceste ţări au toate ingredientele necesare pentru o creştere dinamică pe termen scurt şi lung. Ele au fost relativ scutite de impactul scăderii preţurilor mărfurilor la nivel mondial şi economiile lor sunt în curs de diversificare", potrivit sursei.

O combinaţie excepţională de factori pozitivi a contribuit la accelerarea creşterii în Africa (în medie, circa 5% pe an din 2008). Aceşti factori includ ajustarea structurală legată de venitul iniţial pe cap de locuitor relativ scăzut, investiţii străine mari, un mediu politic mai stabil şi numeroase anulări ale debitelor. Evoluţia pozitivă a fost de asemenea favorizată de preţurile ridicate ale mărfurilor de care regiunea este foarte dependentă. Combustibilii (în special petrol) reprezintă 53% din vânzările subsahariene la export, mult înaintea minereurilor, metalelor şi pietrelor preţioase (17%) şi a produselor alimentare şi mărfurilor agricole (11%). Pentru anumite ţări precum Nigeria, Chad, Guineea Ecuatorială şi Angola, procentul de combustibili din vânzările la export este între 60% şi 100%, arată analiza Coface.

În consecinţă, regiunea a fost slăbită de magnitudinea şi longevitatea scăderii preţurilor mărfurilor. Situaţiile variază între ţări, depinzând dacă sunt exportatori neţi de resurse neregenerabile (ţiţei şi metale de bază în cădere liberă) sau exportatori neţi de resurse regenerabile (alimente şi mărfuri agricole pentru care scăderea preţurilor este limitată).

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb