Deşi creşterea a fost accelerată de preţul ridicat al mărfurilor de care Africa subsahariană este foarte dependentă, regiunea trebuie să facă faţă acum efectelor preţurilor în scădere ale petrolului, potrivit unui comunicat remis azi redacţiei de Coface.
Cele 45 de ţări examinate de Coface sunt afectate în grade diferite. "Trei dintre aceste ţări au toate ingredientele necesare pentru o creştere dinamică pe termen scurt şi lung. Ele au fost relativ scutite de impactul scăderii preţurilor mărfurilor la nivel mondial şi economiile lor sunt în curs de diversificare", potrivit sursei.
O combinaţie excepţională de factori pozitivi a contribuit la accelerarea creşterii în Africa (în medie, circa 5% pe an din 2008). Aceşti factori includ ajustarea structurală legată de venitul iniţial pe cap de locuitor relativ scăzut, investiţii străine mari, un mediu politic mai stabil şi numeroase anulări ale debitelor. Evoluţia pozitivă a fost de asemenea favorizată de preţurile ridicate ale mărfurilor de care regiunea este foarte dependentă. Combustibilii (în special petrol) reprezintă 53% din vânzările subsahariene la export, mult înaintea minereurilor, metalelor şi pietrelor preţioase (17%) şi a produselor alimentare şi mărfurilor agricole (11%). Pentru anumite ţări precum Nigeria, Chad, Guineea Ecuatorială şi Angola, procentul de combustibili din vânzările la export este între 60% şi 100%, arată analiza Coface.
În consecinţă, regiunea a fost slăbită de magnitudinea şi longevitatea scăderii preţurilor mărfurilor. Situaţiile variază între ţări, depinzând dacă sunt exportatori neţi de resurse neregenerabile (ţiţei şi metale de bază în cădere liberă) sau exportatori neţi de resurse regenerabile (alimente şi mărfuri agricole pentru care scăderea preţurilor este limitată).