Numărul insolvenţelor va creşte în acest an cu 10%, ritm înregistrat şi anul trecut, când 23.665 de firme au intrat în incapacitate de plată, România raportând astfel cele mai multe astfel de cazuri din Europa Centrală, potrivit unui studiu al Coface.
În total, în Europa Centrală au fost înregistrate, anul trecut, 72.630 de insolvenţe, în creştere cu 3,5% faţă de 2011, cele mai multe în România şi în Ungaria (22.840). În Bulgaria, 1.339 de firme au intrat în incapacitate de plată, în creştere cu 243,3% comparativ cu anul anterior, în Polonia au fost raportate 877 de insolvenţe, cu 21,3% mai multe faţă de 2011.
Doar în Serbia, Ucraina, Estonia şi Letonia au fost consemnate scăderi ale numărului de firme care au ajuns în situaţia de a nu-şi mai putea plăti datoriile.
În acelaşi timp, România ocupă locul secund în Europa Centrală în funcţie de rata insolvenţelor, cu un procent de 5,67% din numărul total de firme active, respectiv 417.582. Prima poziţie este adjudecată de Serbia, unde ponderea insolvenţelor în total număr de firme active este de 7,93%.
"În România sustenabilitatea companiilor a fost erodată din cauza efectelor crizei financiare din ultimii trei ani, a constrângerilor ridicate de finanţare şi a deteriorării disciplinei de plată la nivelul întregii economii. Prin urmare, companiile prezintă un grad de vulnerabilitate mai ridicat din punctul de vedere al expunerii la şocurile interne sau externe şi al presiunii pentru creşterea lichidităţilor", se arată în studiu, potrivit Mediafax.
Pentru 2013, Coface estimează înrăutăţirea situaţiei la nivelul regiunii analizate, astfel că numărul insolvenţelor vor creşte în majoritatea ţărilor din regiunea central şi est europeană.
"În Polonia, în 2013, sunt aşteptate efectele crizei globale. Acestea îşi vor face simţite prezenţa într-o măsură mult mai mare, înregistrând un nivel mai ridicat de insolvenţe. De asemenea, în Bulgaria, unde insolvenţa aproape s-a triplat în 2011-2012, este aşteptată o nouă creştere, iar în ţări precum Ungaria, o creştere a numărului de proceduri de insolvenţă în 2013 nu poate fi exclusă. În România, numărul insolvenţelor va urma acelaşi ritm de +10% în 2013", prognozează sursa citată.
Specialiştii Coface menţionează că în special vor intra în insolvenţă companii medii şi mari, astfel că nici numărul nu mai este relevant, ci ordinul de mărime şi impactul în economie.
"Zona central est-europeană suferă de la începutul anului 2013 prin prisma evoluţiei insolvenţelor şi numărului de incidente de plată, astfel că este nevoie mai mult ca oricând ca firmele să caute soluţii de management al riscului de credit şi să-şi protejeze business-ul pentru a putea supravieţui într-un context european din ce în ce mai nesigur. Prognozele noastre în privinţa riscului de credit este că acesta s-a înrăutăţit în 2013 şi această perspectivă se va menţine şi în perioada următoare", a declarat Constantin Coman, country manager Coface România.
Cel mai afectat sector în 2012 din zona analizată a fost cel al construcţiilor, companiile având de suferit din cauza programelor de austeritate şi a lipsei investiţiilor în locuinţele private. Cu probleme similare s-au confruntat şi industria manufacturieră, comerţul cu amănuntul şi comerţul cu ridicata şi distribuţie. Acesta din urmă experimentează efectele negative ale ratelor ridicate ale şomajului şi scăderea cheltuielilor gospodăriilor.
La polul opus, telecomunicaţiile, educaţia şi sănătatea au fost cele mai puţin afectate sectoare, înregistrand cele mai mici rate ale insolvenţelor în 2012.
Situaţia din România este similară cu cea din Europa Centrală.
Coface menţionează că datele despre companiile insolvente nu pot fi comparate în totalitate din cauza legislaţiei diferite pentru fiecare ţară în parte. Unele din acestea, cum ar fi statele baltice, au o lege a insolvenţei similară standardelor europene, în timp ce altele, cum ar fi Bulgaria sau Ucraina, au în continuare nevoie de reforme.
În România, în primele patru luni au intrat în insolvenţă aproape 6.000 de firme cu 5,46% mai multe faţă de aceeaşi perioadă din 2012.