Coface: "Sudul ţării, cel mai afectat de insolvenţă"

MĂLINA BULAI
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 28 iulie 2011

Numărul total de cazuri de insolvenţă include atât cazurile deschise în 2011, cât şi dosarele aflate în sold la 1 ianuarie 2011, provenind din anii anteriori şi nesoluţionate încă.

Numărul total de cazuri de insolvenţă include atât cazurile deschise în 2011, cât şi dosarele aflate în sold la 1 ianuarie 2011, provenind din anii anteriori şi nesoluţionate încă.

Sudul ţării a fost cel mai afectat de insolvenţa companiilor, în primul semes-tru, potrivit unui studiu realizat de Coface. În prima jumătate a anului curent, un număr de 2.021 companii din această regiune se aflau în insolvenţă, urmată fiind de zona nord-vestică, cu 1.564 cazuri şi de cea sud-estică, cu 1.568 de cazuri.

Faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, ponderea Bucureştiului (care este în continuare în topul numărului de companii falimentare) în totalul insolvenţelor a scăzut de la 12,52% la 11,51%.

Regiunea de sud a ţării a înregis-trat o evoluţie negativă din punct de vedere al companiilor falimentare, ponderea în total crescând de la 13,25% în primul semestru al anului 2010 la 18,84% în primul semestru al anului 2011.

Bucureştiul a ocupat constant prima poziţie în topul insolvenţelor pentru ultimii 5 ani, în condiţiile în care la 30 iunie 2011 aproximativ 25% din firmele active aveau sediul social în capitală.

Cel mai puţin afectate companii ale ţării sunt, pentru prima dată în ultimii 3 ani, cele din nord-est, ponderea acestora în totalul insolvenţelor scăzând cu 20,72% în primul semestrul din 2011 faţă de acceaşi perioadă a anului trecut.

Studiul "Coface" a numărat 10.725 de cazuri de insolvenţă înregistrate în primul semestru al anului 2011. Analiştii au luat în calcul companiile pentru care s-a deschis procedura de faliment (generală sau simplificată) sau companiile aflate în reorganizare judiciară, precum şi firmele pentru care a fost închisă procedura de faliment.

Numărul total de cazuri de insolvenţă include atât cazurile deschise în 2011, cât şi dosarele aflate în sold la 1 ianuarie 2011, provenind din anii anteriori şi nesoluţionate încă.

Conform datelor furnizate de Registrul Comerţului, se poate observa că numărul falimentelor înregistrate în primul semestru din 2011 este în uşoară scădere faţă de aceeaşi perioa-dă a anului trecut, deviaţia fiind de -4,42%, dar cu 2,42% mai mult faţă de semestrul anterior.

Comerţul cu ridicata şi distribuţia înregistrează cel mai mare volum al insolvenţelor, acest lucru datorându-se dinamicii superioare înregistrate de acest sector pentru ultimele 3 luni din perioada analizată de Coface.

Primele trei poziţii ale clasamentului - comerţ cu ridicata, comerţ cu amanuntul şi construcţii - rămân neschimbate pentru al treilea an cosecutiv, din punct de vedere al sectoarelor reprezentative, şi concentrează cea mai mare parte a cazurilor de insolvenţă în primul semestru din 2011, respectiv 54,68% (o stabilizare a nivelului înregistrat în 2010, de 53,55%).

Producţia industrială, care a avut cea mai importantă contribuţie la ieşirea economiei din recesiune în primul trimestru, a cunoscut o încetinire a ritmului de creştere în ultimele 3 luni, în contextul unui volum mai mic de comenzi pentru industria prelucrătoare.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb