Colaps fără precedent al activităţii economice din zona euro

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 25 martie 2020

Colaps fără precedent al activităţii economice din zona euro
Călin Rechea

Extinderea epidemiei de coronavirus la nivelul Europei a determinat o contracţie fără precedent a activităţii economice din zona euro, conform datelor preliminare, din martie 2020, de la IHS Markit (vezi graficul).

Indicele agregat PMI (Purchasing Managers' Index) a scăzut cu mult pes­te aşteptări, până la 31,4 puncte (o valoare sub 50 arată contracţie), un minim record din iulie 1998, de la 51,6 puncte în luna precedentă.

Impactul epidemiei s-a manifestat cel mai puternic la nivelul sectorului serviciilor, al cărui indice a scăzut până la 28,4 de la 52,6 în februarie, în timp ce indicele activităţii din industria prelucrătoare a scăzut până la 44,8, un minim al ultimelor 92 de luni, de la 49,2 în luna anterioară. Sub-indicele producţiei a scăzut până la minimul ultimelor 131 de luni, de 39,5 puncte.

"Scăderea fără precedent a cererii şi a încrederii mediului de afaceri a determinat cea mai mare creştere lunară a numărului personalului disponibilizat din iulie 2009", se arată în raportul de la IHS Markit, care mai subliniază şi "degradarea puternică a lanţurilor de aprovizionare".

Conform declaraţiilor economiştilor de la IHS Markit, valorile indicilor PMI prognozează o contracţie trimestrială de circa 2% pentru Produsul Intern Brut al zonei euro.

La nivelul marilor economii din zona euro, indicele agregat PMI a înregistrat cea mai mare scădere în Franţa, până la 30,2 puncte, un minim istoric, de la 51,9 puncte în luna precedentă, pe fondul contracţiei dramatice a activităţii din servicii. Indicele sectorial a scăzut până la minimul istoric de 29 de puncte, de la 52,6 puncte în luna precedentă.

Indicele PMI al industriei prelucrătoare a scăzut până la 42,9, un minim al ultimelor 86 de luni, de la 49,7 puncte în luna anterioară, pe fondul unei scăderi a indicelui producţiei până la 35,6, un minim al ultimelor 132 de luni.

Pe fondul creşterii preţurilor materiilor prime, "companiile franceze au optat pentru absorbţia acestor creşteri, iar preţurile produselor finite au înregistrat scăderi în martie", după cum se arată în raportul de la IHS Markit.

"Scăderile sectoriale indică un colaps al PIB-ului trimestrial al Franţei cu o rată anualizată apropiată de două cifre", scrie Eliot Kerr, economist la IHS Markit.

Deşi indicele agregat al activităţii din Germania nu a atins minimele record din Franţa, valoarea sa preliminară, de 37,2 puncte, în scădere a de la 50,7 puncte în luna precedentă, arată o contracţie puternică.

În timp ce indicele producţiei din industria prelucrătoare a atins un minim al ultimelor 92 de luni, de 42,2 puncte, indicele PMI al activităţii din servicii a scăzut cu 18 puncte faţă de luna anterioară, până la 34,5 puncte, un nou minim record.

În cazul Germaniei, contracţia masivă a activităţii economice a fost însoţită de reduceri ale preţurilor produselor finite şi de reduceri ale preţurilor materiilor prime.

Scăderile masive ale încrederii mediului de afaceri pentru următoarele 12 luni au avut loc, atât în Germania cât şi în Franţa, pe fondul declinului accelerat al comenzilor noi, dar şi al gradului de utilizare al capacităţilor de producţie.

"Colapsul fără precedent al indicilor PMI subliniază că Germania se îndreaptă către o recesiune adâncă", arată Phil Smith, economist principal la IHS Markit, care estimează o contracţie economică trimestrială de circa 2% în T1 2020.

Şi în Marea Britanie, contracţia activităţii economice a fost mai mare decât aceea înregistrată în perioada acută a crizei financiare globale.

Indicele PMI agregat a scăzut până la minimul istoric de 37,1 puncte, de la 53 de puncte în luna precedentă, pe fondul unei scăderi cu 17,5 puncte a indicelui PMI din servicii, până la 35,7 puncte, şi a unei scăderi a indicelui producţiei din industria prelucrătoare până la minimul ultimelor 92 de luni, de 44,3 puncte.

Economişti consultaţi de Financial Times, de la ING şi Capital Economics, au declarat că "valorile preliminare ale indicilor PMI subestimează adâncimea crizei, în condiţiile în care datele au fost colectate între 12 şi 23 martie 2020'', iar ""cele mai restrictive măsuri de combatere a epidemiei îşi vor face efectul în perioada următoare".

Datele finale ale indicilor PMI vor fi publicate de IHS Markit în primele zile ale lunii viitoare.

Opinia Cititorului ( 44 )

  1. f korect dle. Rechea, iar in Romania maestrul BNR omoara poporul si prin devalorizarea monedei, chiar in contextul pandemiei cint tot economicul si veniturile sint moarte.

    1. Peste tot in lume BANCILE CENTRALE POMPEAZA BANI FARA NUMAR.. in special SUA, mai mult decat cheltuielile de dupa al doilea razboi mondial ajustat la infllatie.. bnrul este mic copil..

      OAMENII NU TREBUIE SA MAI ACCEPTE SA SE INTOARCA LA MUNCA pentru BANII ACTUALI, indiferent cat de greu le va fi o perioada, sa caute alte cai prin care sa faca schimb - trocul, sa pastreze banii actuali doar cat sa-si plateasca o parte din taxe... este UNICA, dar UNICA SANSA DE A DA UN RESET ACESTEI CORUPTII MONDIALE! 

      Cip cirip! de unde ai scos-o pe asta cu pompatul banilor fara numar? Ar fi cea mai mare prostie, ar duce la o inflație galopantă care ar darama totul.

      Eee, da!!! Asta e problema, sa nu se mai intoarca oamenii la munca! Oamenii sa stea miloaga, ca asta le place! Sa stea la caldurica sa bage bine in ei si bani sa le dea statul bancile bnr ul multinationalele... Bravo, esti roman adevarat! Munca e nasoala, smecheria si hotia e de noi!

      Mesaj gresit inteles.. nu s-a sustinut renuntarea la munca, ci cautarea altor alternative de schimb fata de banii actuali.. in contextul tiparirii fara limite de bani, pretul muncii in echivalent aur sau alt bun fizic trebuie sa ramana constant daca productivitatea e la fel

      sau in alti termeni sa lasam libera initiativa privata de a emite moneda si libera circulatie a ei

      tehnologia blockchain exista doar ca implementarea ei e gresita trebuie legata de un activ fizic, de un cos de materii prime

      "Cip cirip! de unde ai scos-o pe asta cu pompatul banilor fara numar? Ar fi cea mai mare prostie, ar duce la o inflație galopantă care ar darama totul. " Din articolele de știri, geniule? Ce face America? Ce face UE?

      "Cip cirip! de unde ai scos-o pe asta cu pompatul banilor fara numar? Ar fi cea mai mare prostie, ar duce la o inflație galopantă care ar darama totul. " Din articolele de știri, geniule? Ce face America? Ce face UE?

      Tu mergi la lucru hărnicie sa te anbolavesti si apoi sai bagi an spital pe familia ata sau doarme fereste de mai rău

    Singura parte buna a acestei Apocalipse iudeo-masonice este faptul ca se pot masura cu acuratete emisiile de carbon si reducerea poluarii, cat timp lumea sta in case si economia sta pe loc.

    1. Ai idee unde te-a dus pluta?

    Mi-e dor de vremurile cu pionieri și soimi ai patriei, cu munca in uzine și viața de la țară, când doreai sa-ti aperi țară fără a fi remunerat!

    De ce nu vine cineva sa ne puna pe masa o oferta cu lucrurile bune de atunci și cele de azi? De ce tb sa alegem dintre 2 rele PNL/PSD ? M-am saturat de societatea asta de acum profund putredă și nereprezentativa. 

    1. Votează PSD si vei vedea, din nou, șantiere ale tineretului si brigadierii patrioti cântând

      Hei rup, hei rup 

      Cad stânci de fier, 

      În lupta dusă

      De brigadierii....! 

      E simplu, du-te in Coreea de Nord....

      mie nu mi-e dor de nimic de atunci... era o viata de caine in lesa scurta si bagat la cusca.

      nu iti place libertatea?  

      culmea e ca acum in Romania ai libertatea sa alegi tari non-libere (Coreea de Nord, Belarus, Rusia, Iran etc) daca nu te regasesti in actualul model. 

      culmea e ca in modelul pre-89 din Romania (asemanator Belorusiei, Iranului, Rusiei si Coreei de Nord) NU aveai libertatea sa alegi alta tara.  

      Rationezi si intelegi diferentele ?  

      Intelegi superioritatea capitalismului asupra socialismului/comunismului ?  

      Intelegi superioritatea libertatii asupra cotetului cu gratii ?  

      Finalmente... indiferent despre ce ar fi vorba... ai puterea de intelegere in general vorbind?  

      Iti doresc multa sanatate, bunastare si MULTA LIBERTATE , FOARTE MULTA, IN VALURI, LIBERTATE DIN AIA INTENSA IN SENS EXISTENTIALIST, in sensul lui Sartre!  

      Valuri imense de libertate sa te loveasca in fruntea sufletului omule! :)  

      vali, asta cu libertatea in capitalism e relativa. Poate tu, eu si multi altii de aici suntem liberi, dar cei care lucreaza pe salariu minim si traiesc de pe o luna pe alta, aia multi nu sunt liberi. Intr-adevar nu sunt la mana regimului dar sunt la mana angajatorului, la mana bancilor si al consumului. E normal ca acei oameni si cei care au empatia necesara de a se pune in situatia lor sa regrete multe aspecte ale socialismului. Eu la revolutie am fost elev, deci nu prea am simtit ororile socialismului. In schimb am crescut si am vazut cum parintii, rude, prieteni, vecini si-au pierdut locurile de munca, au trecut prin anumite drame etc. Scrii despre Sartre, de care probabil 50 % nu au auzit si 90 % nu l-au citit si 98% nu l-au inteles dar nu ai capacitatea de a te pune in situatia pulimii.

      Fiecare sistem are avantajele si dezavantajele sale insa din perspectiva mea de angajat, pfa si mic actionar nu vad superioritatea capitalismului. btw de care capitalism vorbim? Capitalismul social din Europa sau ala pur, feudal si primitiv din tari bananiere precum Bangladesh, Cambogia, Mexic, SUA s.a.m.d.?  

      '' cei care lucreaza pe salariu minim si traiesc de pe o luna pe alta, aia multi nu sunt liberi. '' = educatia si formarea profesionala aduce urcare. E optiunea fiecaruia ce este, ce ramane si ce devine.

      In principiu m-am referit la capitalismul clasic, in acceptiunea sa clasica, nu m-am referit la capitalismul implicat in sistemele neoliberale unde e un adevarat '' homo homini lupus'' la puterea a 2-a sau la puterea N.

      Oricum elementul ce asigura superioritate severa capitalismului fata de comunism stii care e? => O respectare mai inalta a dreptului la proprietate individuala - e un element denotator al identitatii individuale proprietatea. Ceea ce sunt e definit (printre altele) si de ceea ce am (indiferent cine ce ar putea zice). Nu e un denotator central, dar conteaza.  

      *educatia si formarea profesionala aduc urcare :) ... e greu sa mai leg cuvinte si idei dupa o zi de munca.

      Vali, multumesc de raspuns.

      Afirmatia mi se pare un pic superficiala. Reusita depinde de multi factori, nu doar de ambitie curaj etc. Depinde de mediul in care cresc copii, de educatia parintilor, resp. cat de importanta este educatia pentru parinti, rolul parintilor in societate, potenta financiara a parintilor etc. Cu alte cuvinte copilul unei familii de intelectuali din clasa medie din Bucuresti are sanse mult mai mari sa "reuseasca" decat copilul ai carui parinti sunt analfabeti, saraci si traiesc in curul lumii. Daca toti copii ar pornii cu aceiasi sansa, ti-as da dreptate. Din pacate nu este asa. Nu se vrea si nu se poate, pentru ca de la nastere natura nu ne face egali, unul e mai inteligent, altul mai inalt, celalalt mai bolnav. Cei mai saraci au nevoie de cele mai multe resurse. Cei mai buni profesori ar trebui sa fie la tara sau in zonele cele mai defavorizate, tocmai pentru ca toti copiii sa aiba aceleasi sanse de reusita.  

      In ceea ce priveste proprietatea: In majoritatea statelor socialiste, oamenii au dreptul si au avut dreptul la proprietate. La fel cum tu nu te-ai referit la capitalismul neoliberal nici eu nu sunt fan al socialismului extrem. As fi multumit daca s-ar ajunge la o impartire mai echitabila a resurselor, crearea de premize cat se poate de egale de a reusii. Mi-as dorii ca resursele sa nu mai fie tranferate de la saraci la bogati (daca ar fi invers bogatii nu ar devenii mai bogati.). Stiu ca suna utopic. Dar nu vreau sa traiesc precum in America latina in fortareata, cu masina blindata si bodyguarzi. Nu vreau sa existe si sa vad cersetori pe strazi, vreau ca orice om, indiferent cat de productiv e, sa aiba acces la viata sociala si culturala sa aiba, toti oamenii sa fie tratati la fel de justitie, indiferent de venit si implicit de avocatii pe care ii poate platii. Vreau ca statul sa-i protejeze pe cei vulnerabili in fata celor superiori pentru a evita exploatarea celor dintai.  

      Deci nu pot sa fiu capitalist :D 

      Seara faina sa ai. 

      Suna bine ce spui, pana intervine delasarea, frecatul de menta, cand nimeni nu mai produce nimic dar pretinde sa i se dea ca asa este legal ... de ce sa muncesti cand primesti oricum?

      sa stii ca exista si solutii intermediare care pondereaza multiple pozitii: de exemplu capitalismul cu o componenta partial distributiva social peste un anume nivel de bogatie - distributivitatea poate fi normata (prin lege) sau incurajata (prin vizibilitate, imagine si credibilitate asociata).

      Nu e dracul chiar asa de negru cu capitalismul!  

      Inca ceva: e profund uman sa vrem sa avem.  

      Da, oamenii nu se nasc si nu pornesc egal. Asta ne poate amprenta pana la finalul vietii. Cunosc ce zici. Rampa mea de lansare a fost foarte jos (dar mai sus ca a altora) si pentru a ajunge ce am ajuns a trebuit sa muncesc de 2-3 ori mai mult pentru acelasi lucru. Probabil altii au muncit de 7-8 ori mai mult pentru acelasi lucru. Constientizez asta.  

      Fiind profund uman sa vrem sa avem, muncim si ne dezvoltam pentru a deveni mai puternici , mai avuti.  

      O vom mai face oare daca stim ca nu tragem pentru noi ? IATA INTREBAREA ZDROBITOARE CARE FACE DIFERENTA INTRE CAPITALISM SI SOCIALISM.  

      Vei mai munci, te vei mai chinui, vei mai trage, vei mai pierde noptile invatand in loc s-o arzi aiurea in crashma sau discoteca ? Daca nu va fi pentru tine ci doar/preponderent pentru aproapele tau ?!?!?!?!? 

      La final o idee frumoasa si te las sa te gandesti la ea:  

      Socialismul/Comunismul se gasesc mai in apropierea satanismului. Stii de ce?  

      Cauta in Decalog (Biblie, Vechiul Testament, Exodul, 20 : 1-17) a 10-a lege! Caut-o ! Si nu doar cu ochii ci cu mintea si sufletul! O citez mai jos si te las sa te gandesti la caracterul SATANIST al socialismului sau (mai rau) al comunismului - doctrinele CELOR CE POFTESC LA CE NU-I AL LOR (atunci cand munca unui om a dat drept de proprietate asupra produsului/serviciului/banilor rezultati):

      " Legea a 10a - Să nu pofteşti casa aproapelui tău; să nu pofteşti nevasta aproapelui tău, nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici măgarul lui, nici vreun alt lucru, care este al aproapelui tău."  

      La fel si eu am pornit mai jos decat multi, dar mai sus decat altii. Inteleg perfect ce spui. Pana la urma cred ca ajungem la o solutie asemanatoare: capitalism socia sau socialism capitalis. Fie care sistem are avantajele si dezavantajele sale. Ideea e sa luam partea buna din ambele sisteme fara ideologie, chiar daca e greu de ambele parti :-) De aceea cel mai viabil model mi se mare cel nemtesc si scandivan, cu toate hibele lor. Acuma intrebarea e: Sunt sisteme mai mult capitaliste sau mai mult socialiste? Pentru mine reprezinta soicialismul aproape ideal. Ar putea sa fii un pic si mai socialist, dar ideea lor e ok.

      Daca as lucra sau nu daca nu ar trebuii? depinde de scenariu. In conditiile actuale as lucra fel de mult sau putin deoarece ma implineste ceea ce fac si am venituri suficiente. Am trecut de faza in care m-am chinuit. Momentan incerc si am reusit sa scad nr de ore muncite pe saptamana, renuntand, bineinteles, la anumite beneficii. Daca altii s-ar chinuii nu stiu. Probabil in functie de dorintele, telurile, visele sau caracterul fiecaruia. Un om ambitios se va chinuii in orice situatie. Inainte de 89 am avut super specialtisti care au studiat chiar daca poate financiar nu ar fii avut rost. dar au vrut sa fie cineva. Si mie mi-s mult mai dragi oamenii astia, decat cei care sunt motivati de aspectul financiar. 

      " Legea a 10a - Să nu pofteşti casa aproapelui tău; să nu pofteşti nevasta aproapelui tău, nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici măgarul lui, nici vreun alt lucru, care este al aproapelui tău."  

      Bun: hai sa ajutam pe fiecare sa aiba o casa decenta, sa-si gaseasca partenerul/partenera potrivit/a, ii dam fiecaruie un bou, un magar si repartizam resursele echitabil. Vezi ce simplu se simplu se rezolva problema :-) 

      "CELOR CE POFTESC LA CE NU-I AL LOR" Adica EU produc un produs, valoare adaugata zii de zii. Din munca mea imi platesc salariul, overhead-ul necesar in orice firma, totul ok. Si apoi din munca MEA platesc actioarii, care nu misca un deget sub forma dividendelor. Aici nu ma refer la patroni care isi deschid un IMM si da de lucru la cateva zeci de oameni luna de luna. Hai sa-ti spun o chestie funny: Cei mai multi actionari nu sunt self-made ci mostenitori. Pentru mine astia sunt satanistii. 

      Vali, apreciez mult discutia asta si modul in care o porti!

    Cand Romania trebuia sa construiasca, sa igienizeze si sa doteze spitale, se lupta cu "propaganda Rusiei" si cumpara rachete de la americani... S-a dovedit acum ca grosul contaminarilor s-a facut in spitale si nu pentru ca a iesit lumea in parc sa ia o gura de aer.

    Spitalele sunt crima Romaniei la fel cum au fost si in cazul Colectiv.  

    1. Corect!

      4% in Romania aproba si admira Rusia!

      Spor la propaganda pro-rusa in continuare Cristian!  

      p.s. anul asta avem tentativa de asasinat Putin ... din pacate nu va reusi. Dar asa, de caterinca, voi urmari cand va avea loc! :) ma voi gandi la toti idiotii utili pro-rusi carora le va tremura inima (si-un ficat) ca le moare "El LIdero Maximo" , cretinul de Putin care a incercat sa il reinstituie pe Stalin.

      p.p.s. Stii cine a fost Stalin nu ? Stii cat de mult a iubit Romania nu ? Ca piperul in ochi !  

      Contaminarea din spitale a facut-o cate un iresponsabil, fara legatura cu sistemul medical. Nu stie nimeni cati contaminati umbla liber si netestati peste tot prin lume... inclusiv in rusia ta. O sa ajunga sa moara personalul spitalelor la datorie din cauza ca psd a lasat rezerva strategica a Romaniei fara echipamente de protectie.

    Nu-i de sarit in puhoi!

    Am cazut, ne-am lovit crunt.

    Ne vom ridica, ne vom reveni si vom fi mai mult decit am fost! 

    1. ... Pribeagule.

      Iti amintesti cand iti spuneam - nu-s doua saptamani de-atunci - ca panica e cel mai rau lucru care se poate intampla in asftel de situatii, mult mai rau decat cauza propriu-zisa? Si ca efectul economic va fi MULT mai distrugator decat virusul in sine? 

      iti plac comentariile de mai sus? 

      Citeste-le si pe cel de la articolul d-lui Codita. 

      A bon entendeur... 

      Propagandistii psd-ului si armata de troli a rusilor,incearca,prin avalansa de mesaje toxice,sa induca sentimentul de panica in randul populatiei!

      Ne poti da niste exemple mai concrete, te rugam, poate vedem si noi ce vezi tu....

      Mi-ai spus multe, si apreciez cele spuse.

      Virusul ne loveste crunt si ne secera ostasii: cadrele medicale. Este inadmisibil.  

      Si totul este cauzat de deficiente de conducere. Societatea a produs o conducere defecta. 

      Chiar si acum, cind este stare de urgenta, cineva, pe undeva, spunea ca mai mult decit actiunea starii de urgenta se face simtita actiunea celor 40 de feude ale organizarii teritoriale a tarii. Social-democratii sunt excesiv de vocali in apararea unor "drepturi". 

      Dar ne vom reveni. Cumva, de undeva, poate chiar din acesta brambureala, va aparea Conducatorul. 

      Important este sa invingem epidemia. 

      Dupa asta, problemele economice se rezolva simplu, daca exista intelegere.  

      Bancile n-au probleme, chiar daca stau pe dreapta o luna, doua, ceea ce nu e cazul. 

      Alimentatia merge. Se vor relua drumetiile, excursiile, vacantele, calatoriile, deci turismul isi va da incet, incet drumul. 

      Taranul de pe cimp este la datorie. Avem nevoie ca Domnul sa dea vreme buna! 

      Cit despre intreprinderile industriale, situatia este la fel, simpla. In fiecare an, legal, firmele au concediu, de obicei intr-o perioada pentru toata lumea. Pe urma isi reiau activitatea. Acum va fi doar un concediu mai lung. 

      Muncitorii trebuie tratati cu multa atentie, in sensul ca nu trebuie sa ramina fara sursele necesare traiului. Si sper ca vor fi tratai cu multa atentie atit de patronat, care daca nu-i va trata asa, va ramine fara ei, cit si de catre stat. Statul trebuie sa fie foarte atent cui da ajutoarele si sa nu faca risipa de cheltuieli. 

      Avem un viitor luminos. Inca. 

      Toate cele bune,  

       

      Singura sursă de panică mi se pare chiar presa din România. Și cu mălai mare de la Cotroceni și cu "guvernul lui". Tu te-ai uitat la televizor? Sau citești ziarul ăsta? Păi titluri mai panicarde ca la noi și reportaje mai alarmiste ca la TV n-am văzut. Și tocmai ăia care îndeamnă la calm și la comportament rațional sunt ăia care sunt acuzați de speriați că "vor să omoare lumea", că "nu respectă carantina", șamd... Și guvernul lui pește nu face nimic. Doar restricționează deplasările pentru că atâta îi duce capul. Nu mai vorbesc de mesajele contradictorii. "Nu e motiv de panică, dar declarăm starea de urgență!" "Nu e motiv de panică dar stați în casă că altfel o să muriți!"

      Calin Rechea ti-a spus in "ziarul ăsta", in anul 2006, ca urmeaza o criza financiara mondiala si unii ca tine mi-au cerut insistent sa nu-l mai public pe Calin Rechea in "ziarul ăsta".

      Vezi, de asta nu esti tu redactor sef, ca n-ai viziune si te conduci dupa criterii prea simplute. 

      Pribeagule, Prostu' satului, dl Make....zicetzi bine!

      N-ai nimerit-o. Am viziune destulă ca să iau deciziile mele nu să mai iau după Rechea sau alții. Până și un ceas defect arată ora exactă. Cu alte cuvinte, dacă strigi timp de 12 ani că vine crahul, odată și odată o să vină și o să ai dreptate. Până și un ceas defect arată ora corectă la um moment dat. Dar până atunci au fost 12 ani în care au fost niște creșteri fabuloase, în care așteptând să vina criza, ai fi stat pe tușă. Și Rechea are din când în când articole bune. Articolul despre ideologia feministă și zăpadă în Suedia mi-a plăcut foarte mult. Măcar mai contrabalansează neobolșevismele lui Părvulescu cu "masculinitatea toxică" și alte aberații așa că ar fi păcat să dispară. Altele pe același ton ar fi binevenite. Și de unde ideea că aș vrea să fiu redactor șef? Și când vorbeam de panică, mă refeream la "epidemie". Bursele, las' să cadă. E super ofertă. Afară de cazul că vine statul și naționalizează tot ca să combată "efectele pandemiei". Pe care ei le-au provocat. Deja au început cu idei să naționalizeze averea Bisericii Ortodoxe. Ca niște vajnici "UE-iști".

      corect! ai observat corect!

      Si Codita ne anunță intruna apocalipsa.

    sute de milioane de oameni siau vindut pamintul la preturi de cacat si sau aplecat spre industrie acum ia dat afara pamint nu au , unde sa munceasca , stau si ei cu cerutu , sa le dea , marii , conducatori , bani tipariti , si apoi cu bilet de voie , sa si cumpere piine,,,mmuistuilorm,.,mnbvcx

    1. asai ba bulandiilor

      sugacii tot sugai ,, ia la muie porcind

    mie imi place de d-nul Rechea - intotdeauna cand vad un articol scris de dumnealui stiu ca va fi ceva de calitate buna sau foarte buna, stiu ca va puncta lucruri importante si stiu ca ma va lasa imbogatit dupa citire.

    e dintre cei 3-4 jurnalisti pe care ii urmaresc alaturi de Make, Bogdan Cojocaru (lucreaza la alt ziar , la concurenta :) ... ) si alaturi de altii de la Bursa.  

    In general am observat ca Bursa e cel mai concentrat si aducator de valoare analitica ziar de business din Romania.

    Imi place asta la voi. Aduceti valoare adaugata.  

    1. Subscriu Vali.Pe lângă articolele de calitate mai apreciez faptul ca polemica comentariilor din subpagina,pot fi la fel de educaționale dacă ai suficientă educație sa culegi pasajele esențiale. In lipsa blogurilor cu tentă economică din anii trecuți, unde purtam dezbateri in comentarii, fiecare articol interesant, se constituie ca un loc de întâlnire unde ideile si dorinta de informare, găsește o platformă de comunicare. Păcat de cei care obosiți si scârbiti sa posteze,minți excepționale nu vin măcar pe aici ,așa cum o facem noi.

      Ai observat ce rating ai ,de când ai dezvoltat câteva idei? 

      Doctorul,profesorul de matematică stii la cine ma refer , știu si ei,m-ar bucura dacă ar trece pe aici,chiar sub anonimat așa cum o fac eu,ptr.a evita mental jignirile,unor neanderthalieni ai societății.

      O zi bună tuturor si urmărind articole de calitate in Bursa,sper sa ne mai întâlnim si să învățăm unii de la alții sa supraviețuim bine. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb