Colliers: chiriaşii încă domină piaţa de birouri

A.D.
Comunicate de presă / 15 octombrie

Sursa foto: internet

Sursa foto: internet

Activitatea de tranzacţionare din piaţa de birouri a încetinit în al treilea trimestru al acestui an, fiind similară cu cea înregistrată în perioada 2021-2022. Cererea totală de spaţii de birouri moderne închiriate în Bucureşti a scăzut cu 25% faţă de aceeaşi perioadă din 2023, până la 236.000 de metri pătraţi, iar cererea pentru noi contracte de închiriere a fost de 82.000 de metri pătraţi, în scădere cu 11% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, arată un raport Colliers.

Cu toate acestea, pe fondul eforturilor companiilor de a aduce angajaţii mai des la birou, perspectivele pe termen mediu rămân pozitive. De asemenea, consultanţii Colliers observă că, în anumite zone din Bucureşti, se menţin indiciile de tranziţie către o piaţă mai favorabilă proprietarilor.

"Cererea nouă, care ajută la ocuparea spaţiilor de birouri vacante şi este generată de tranzacţii ale companiilor nou intrate pe piaţă, extinderi sau relocări din clădiri de clasa B, a atins în trimestrul al treilea al acestui an un nivel de 104.000 de metri pătraţi, măsurată ca sumă mobilă pe patru trimestre. Acest nivel este mai apropiat de minimele înregistrate în perioada 2021-2022 decât de maximele din anii 2017-2018. Suntem încă într-o perioadă de ajustare a companiilor la realitatea muncii post-COVID, însă pare că există un impuls tot mai puternic pentru a stimula revenirea angajaţiilor la birou. Cu toate acestea, unele companii continuă să îşi reducă spaţiile de birouri,

chiar dacă numărul de salariaţi este similar cu cel de acum 5 ani. În plus, firmele rămân prudente, având în vedere incertitudinile economice şi faptul că nu s-a stabilit încă un model de lucru stabil.

Cu toate acestea, comparativ cu anii trecuţi, rolul birourilor pare să redevină tot mai important", explică Victor Coşconel, Partner | Head of Leasing | Office, Industrial & Logistics la Colliers.

Anul acesta marchează trei trimestre consecutive fără finalizări de noi proiecte de birouri moderne, ceea ce reprezintă cea mai lungă perioadă fără livrări din 2005 încoace. Având în vedere că singurul proiect care va fi livrat cu certitudine în următorii doi ani este AFI Loft, cu peste 16.000 de metri pătraţi, programat să fie finalizat la sfârşitul acestui an, consultanţii Colliers se aşteaptă ca piaţa să se echilibreze considerabil. Totuşi, deşi există semne de tranziţie către o piaţă a proprietarilor în anumite zone din Bucureşti, rata generală de neocupare rămâne la aproximativ 15% la nivelul întregului oraş. Consultanţii Colliers subliniază că piaţa este încă dominată de chiriaşi, care ocupă suprafeţe cuprinse între 1.000 şi 2.000 de metri pătraţi. Şi chiar dacă anul acesta s-au încheiat câteva contracte mai mari, inclusiv unul dintre cele mai semnificative din istoria pieţei - renegocierea Genpact la Hermes Business Campus -suprafaţa medie a unei tranzacţii înregistrate este sub 1.400 de metri pătraţi, ceea ce ne situează sub media de aproape 1.500 de metri pătraţi pe an în ultimii 10 ani.

"Se observă clar o încetinire a sectorului IT&C, care reprezintă principalul motiv pentru care piaţa traversează o perioadă mai slabă. De la începutul anului şi până acum, tranzacţiile cu chiriaşi din sectorul IT&C au totalizat aproape 70.000 de metri pătraţi în perioada, ceea ce înseamnă că media trimestrială din 2024 este cu aproape 24% mai mică decât cea din intervalul 2015-2023. În acelaşi timp, contractele de leasing din afara sectorului IT&C însumează 166.000 de metri pătraţi, adică o medie de 55.000 de metri pătraţi pe trimestru în 2024, valoare care depăşeşte cu 14% media trimestrială din perioada 2015-2023", subliniază Victor Coşconel.

Potrivit comunicatului, în ultimii doi ani, urmând un trend pe care-l mai vedem şi în alte ţări din Europa Centrală şi de Est, cum ar fi Polonia, reînnoirile au reprezentat o parte mai mare a cererii decât de obicei, de până la aproximativ 50% din tranzacţiile de închiriere semnate în Bucureşti, deoarece multe companii au amânat deciziile privind contractele de închiriere a birourilor din cauza incertitudinii legate de munca hibridă.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5603
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9644
Gram de aur (XAU)Gram de aur389.2309

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb