România ar trebui să fie obligată să plătească 3 milioane de euro pentru că nu a transpus în legislaţia naţională Directiva UE adoptată în 2015 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanţării terorismului, arată Avocatul General al Curţii de Justiţie a UE (CJUE) în poziţia făcută publică ieri.
Poziţia Avocatului General în dosarele aflate la CJUE este consultativă, dar este luată în considerare când instanţa decide - şi-şi argumentează decizia - în dosarele pe care le judecă.
România a fost chemată în judecată în faţa CJUE de către Comisia Europeană, care a cerut plata unei sume forfetare de 4,5 milioane de euro pentru neîndeplinirea obligaţiei de a comunica măsurile de transpunere a Directivei 2015/849. Comisia a solicitat iniţial şi aplicarea unei penalităţi cu titlu cominatoriu de 21 974,40 euro pe zi, dar a renunţat la această solicitare pe parcursul procedurii.
Avocatul General al CJUE propune Curţii să constate că România nu şi-a îndeplinit obligaţiile, să oblige România la plata unei sume forfetare de 3 milioane de euro şi să oblige România la plata cheltuielilor de judecată.
De obicei, decizia Curţii vine la distanţă de o lună după prezentarea concluziilor Avocatului General.
Amintim că, deşi fostul guvern Dăncilă a iniţiat, în 2018, un proiect de implementare a directivei europene, proiect scris de specialiştii Ministerului Finanţelor Publice, majoritatea PSD din Parlament a evitat timp de doi ani să voteze respectivul act normativ, iar Executivul a refuzat să adopte legislaţia necesară prin ordonanţă de urgenţă.