Combaterea turismului "la negru" - motiv de dispută între Claudiu Năsui şi hotelierii de pe litoral

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Miscellanea #Turism / 4 martie 2022

Combaterea turismului "la negru" - motiv de dispută între Claudiu Năsui şi hotelierii de pe litoral

Claudiu Năsui este acuzat de Fedetaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) că ar fi încurajat turismul "la negru" atât timp cât a deţinut funcţia de ministru al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

"Când deţineaţi funcţia de ministru aţi încurajat evaziunea fiscală şi implicit turismul «la negru», deşi, pe de o parte aţi fost informat că este necesară o reglementare în domeniu pentru structurile de cazare aflate în proprietatea persoanelor fizice. Ca să fie şi mai evident, pe lângă critica pe care o aduceţi în prezent, vă reamintim că aţi fost iniţiatorul abrogării Legii nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite. Este inimaginabil ca astăzi să se constate că nu sunteţi încă tras la răspundere pentru intenţia vădită de subminare a economiei naţionale româneşti...deşi nu este târziu", se arată într-un comunicat de presă emis de FPTR.

Reacţia federaţiei patronale a fost iscată de o postare a fostului ministru Claudiu Năsui, pe pagina oficială de Facebook, în care acesta susţine că prin Ordinul 510/2022 emis de Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, cetăţenii nu îşi mai pot închiria apartamentele prin intermediul platformelor online cum ar fi AirBNB şi Booking.

"Practic, fiecare român care deţine o garsonieră sau un apartament a fost expropriat. I s-a luat un drept pentru că aşa a vrut un ministru care nu are nimic în comun cu liberalismul. De acum, puteţi să vă închiriaţi apartamentul prin acele platforme doar dacă luaţi semnătura tuturor vecinilor. Deci e suficient să fiţi certat cu un vecin, ca să nu mai aveţi dreptul să vă folosiţi de proprietatea dumneavoastră. (...) Împiedicarea cazărilor tip AirBNB vine pe urma lobby-ul industriei hoteliere. Pentru că hotelurile vor să-şi închidă concurenţa. Până la urmă nu e prost cine cere. E prost cine dă. (...) Ştiu cum e să fii ministru şi să vină toate grupurile de interese să ceară diferite privilegii. (...) Efectele acestui ordin dat din pix vor fi:

1) Mii de români vor pierde o sursă de venit. Asta tocmai în perioadă de criză. Ministrul «antreprenoriatului» loveşte fix în micul antreprenoriat care şi-a amenajat un apartament şi voia să-l închirieze.

2) Degradarea turismului în România. Concurenţa scoate ce-i mai bun dintr-o industrie. Cu mai puţină concurenţă, pe piaţă vor fi camere mai scumpe şi mai proaste.

Antreprenoriatul pierde, turismul pierde, România pierde. Singurii care câştigă sunt grupurile de interese care au făcut lobby pentru acest ordin de ministru", susţine Claudiu Năsui în postarea citată.

Referitor la afirmaţiile fostului ministru al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, FPTR arată că prin Ordinul 510/2022 se încurajează iniţiativele antreprenoriale care au o activitate economică transparentă, fiscalizată şi mult mai sigură pentru turist.

"După 32 de ani de turism liber în continuă dezvoltare, în sfârşit Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului are iniţiativa şi puterea de a pune în valoare o resursă până acum ascunsă a întregii infrastructuri de cazare existente pe teritoriul României. Luând ca exemplu oricare dintre staţiunile turistice sau zonele cu potenţial turistic cunoscut, se poate afirma că în prezent, capacitatea de cazare înregistrată oficial este cel puţin dublată de turismul «la negru». Dacă pe litoralul românesc sunt aproximativ 150.000 de locuri de cazare clasificate, în realitate capacitatea este de peste 300.000 de locuri de cazare, aşa cum mass-media prezintă în fiecare vară. La nivel naţional, dacă luăm în considerare că oficial sunt aproximativ 500.000 de locuri de cazare în structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare clasificate, în realitate capacitate este de peste 1.000.000 de locuri de cazare. Prin calcule matematice simple ne putem da seama că numai în luna august 2021 cele 500.000 de locuri de cazare neclasificate, înmulţite cu o medie de 100 lei/loc/noapte înseamnă 50.000.000 lei/zi, sumă care poate fi considerată evaziune fiscală (...). Astfel, rezultă o medie de 10.000.000 de euro/zi la nivel naţional, activitate ilicită. Adică în luna august din fiecare an România ar înregistra aproximativ 300.000.000 de euro obţinuţi ilicit", precizează reprezentanţii FPTR.

Ei arată că inclusiv platformele online de închiriere a apartamentelor amintite de Claudiu Năsui în postarea sa au fost trase la răspundere de state membre ale Uniunii Europene, care au sancţionat drastic formele de cazare ilicite.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb