Comercianţi din domeniul agricol, prinşi cu substanţe interzise

Ana Felea
Miscellanea / 4 septembrie 2020

Comercianţi din domeniul agricol, prinşi cu substanţe interzise

Sute de recipienţi ce conţineau urme de substanţe interzise au fost ridicate de la comercianţi din Buzău. Poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.P.J. Buzău au desfăşurat percheziţii pe raza municipiilor Buzău şi Râmnicu Sărat la sediile şi punctele de lucru ale organizaţiilor agricole de pe raza celor două localităţi.

Poliţiştii au mers la persoane bănuite de trafic de substanţe periculoase, mai exact de trafic de substanţe care au în compoziţie fosfură de aluminiu, un pesticid extrem de periculos pentru om, care se poate comercializa doar cu o autorizaţie specială.

Percheziţiile s -au desfăşurat la începutul săptămânii în zece locaţii, atât la sediile şi punctele de lucru ale unor agenţi economici, cât şi la domiciliile administratorilor acestor firme.

Indivizii sunt suspectaţi că au vândut substanţe periculoase, care conţin fosfură de aluminiu, extrem de riscantă pentru sănătatea omului.

"Activităţile sunt realizate într-o cauză penală în care se efectuează cercetări privind săvârşirea infracţiunii de trafic de substanţe periculoase, mai exact fosfură de aluminiu", precizează IPJ Buzău.

În urma precheziţiilor, de la punctele de lucru au fost ridicate peste 280 de recipiente care fie conţineau, fie prezentau urme de fosfat de aluminiu, aproximativ 20 de kg.

"Bănuiţi de săvârşirea faptelor sunt doi bărbaţi în vărstă de 39 şi 46 de ani, din Buzău respectiv localitatea Cernăteşti", se arată în comunicatul emis de IPJ Buzău.

Ce este fosfura de aluminiu?

Fosfura de aluminiu reprezintă un compus anorganic, extrem de toxic, folosit ca fumigant pentru tratarea recoltelor de cereale, prezentându-se în general sub formă de tablete. În România, aceste pesticide sunt omologate pentru a fi plasate pe piaţă şi utilizate de către Comisia Naţională de Omologare a Produselor de Protecţie a Plantelor din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Durabile.

"Cercetările sunt continuate pentru documentarea întregii activităţi infracţionale. Poliţiştii desfăşoară permanent activităţi pentru evitarea unor situaţii generatoare de risc pentru sănătatea populaţiei, dar şi a mediului", se arată în comunicatul IPJ Buzău.

Legislaţia naţională prevede ca acest tip de substanţe să fie tranzacţionate, deţinute, transportate şi utilizate exclusiv de persoane juridice autorizate în acest sens ce deţin competenţele profesionale şi mijloacele de protecţie necesare.

Toxicitatea la om apare, fie din cauza ingerării fosfinei de aluminiu(mod obişnuit) după expunere şi leziuni cauzate de inhalare sau chiar după absorbţie prin piele. Poate afecta inima, plămânii, rinichii, ficatul, cu manifestări de aritmii cardiace grave, acidoză şi edem pulmonar.

După expunerea la inhalare, pacienţii au, de obicei, iritaţii ale căilor respiratorii şi dificultăţi la respiraţie. Alte caracteristici pot include ameţeli, oboseală, senzaţie de strângere la nivelul pieptului, cefalee, greaţă, vărsături, diaree, ataxie, amorţeală, parestezii, tremor, slăbiciune musculară, diplopie şi icter. Pacientul poate dezvolta insuficienţă cardiacă, aritmii cardiace, convulsii şi comă ori deces. Pacienţii care sunt salvaţi pot dezvolta în timp complicaţii la nivelul ficatului sau rinichilor.

Victima, după expunerea profesională sau accidentală la acest preparat, trebuie imediat scoasă la aer curat. Deoarece fosfina este absorbită pe cale cutanată, decontaminarea pielii şi a ochilor trebuie efectuată cu apă curată cât mai repede posibil.

După ingerare, eficacitatea decontaminării intestinale, pentru a reduce absorbţia, depinde în primul rând de durata expunerii la otrăvuri şi este utilă dacă se face în 1-2 ore.

Infarctul miocardic şi instabilitatea hemodinamică sunt una dintre cele mai importante trăsături, iar majoritatea deceselor provocate de intoxicaţiile cu fosfura de aluminiu au fost raportate ca fiind cauzate de insuficienţa cardiovasculară.

Otrăvirea cu fosfura de aluminiu are o mortalitate ridicată (30-100%), iar supravieţuirea este puţin probabilă, dacă se consumă mai mult de 1,5 g.

Ana Felea

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Fosfura de aluminiu (AlP) este periculoasa intrucat genereaza fosfina (PH3), un gaz extrem de toxic, asa cum este descris in articol.

    Aceasta reactie este facila, avand loc la simplul contact cu apa, chiar si cu vaporii de apa din aer. 

    Ceea ce nu mentioneaza articolul este ca fosfura de aluminiu este substanta care anul trecut a fost folosita la deratizarea unui bloc din Timisoara. Atunci au murit 2 copii si mama lor din cauza fosfinei. 

    N-a trecut nici macar un an de atunci si deja unii cauta sa faca profit vanzand ilegal aceasta substanta.

    Cati dintre noi ar trebui sa mai moara pana cand acest flagel este stopat prin pedepsirea severa a celor implicati? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb