Comisarul UE pentru comerţ se duce la Washington

M.P.
Internaţional / 11 aprilie

Sursă foto: X

Sursă foto: X

Comisarul european pentru comerţ, Maro¹ ©efèoviè, se va deplasa luni la Washington pentru a se întâlni cu omologii săi americani, după ce blocul european a promis să suspende tarifele de retorsiune în cazul metalelor pentru o perioadă de 90 de zile, la fel cum şi SUA au suspendat o parte din "tarifele reciproce" impuse UE pentru o perioadă similară, relatează POLITICO, de la care transmitem următoarele informaţii.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru comerţ, Olof Gill, a confirmat vizita la briefingul de presă de vineri de la Bruxelles. Va fi a treia oară când comisarul ©efèoviè va merge la Washington de când Trump a revenit la Casa Albă, în ianuarie.

Oferta noastră este de a reduce tarifele la "zero pentru zero" în cazul prietenilor noştri americani", a declarat Gill, referindu-se la propunerea de tarife zero în contrapartidă pe care preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a reiterat-o în această săptămână.

Vizita lui ©efèoviè are loc după ce preşedintele american Donald Trump a făcut miercuri anunţul surprinzător de a suspenda pentru 90 de zile părţi din aşa-numitele sale tarife de "Ziua Eliberării" - în cazul UE, 10 la sută - în timp ce tarifele asupra Chinei le-a ridicat la 145%. UE a anunţat, la rândul ei, că îşi va întrerupe pentru 90 de zile măsurile de răspuns.

SUA menţin în continuare un tarif global de 10% asupra importurilor globale, plus tarife de 2 % pentru oţel, aluminiu şi automobile.

Odată cu amânarea cu 90 de zile a aplicării unor tarife mai mari în SUA, miniştrii de finanţe din Uniunea Europeană se vor gândi vineri cum să folosească acest timp pentru a ajunge la un acord comercial cu Washingtonul şi cum să îşi coordoneze eforturile pentru a face faţă taxelor mai mari în cazul în care nu vor reuşi, scrie Reuters.

Preşedintele american Donald Trump a declarat miercuri că suspendă pentru 90 de zile tarifele reciproce de 20% pe care le-a impus Europei la 2 aprilie, deşi taxa sa de 10% rămâne în vigoare, la fel ca pentru majoritatea celorlalte ţări la nivel global. El a mai spus că se aşteaptă ca Europa să cumpere mai multă energie americană pentru a reechilibra relaţia comercială UE-SUA în domeniul mărfurilor.

"Trebuie să folosim cele 90 de zile cu înţelepciune, avem nevoie de un acord bun pentru cetăţenii europeni şi pentru companiile europene", a declarat ministrul polonez al finanţelor, Andrzej Domanski, care va prezida o parte din discuţii, în condiţiile în care Polonia este la preşedinţia Consiliului UE.

Însă miniştrii au avertizat, de asemenea, că UE este pregătită să riposteze. "Partea americană trebuie să fie conştientă de faptul că, în cazul în care negocierile nu funcţionează, vom avea o altă discuţie privind mecanismele de reacţie", a declarat ministrul german de finanţe, Jorg Kukies.

Negocierile cu Washingtonul cu privire la modul în care se pot evita tarifele mai mari sunt gestionate de Comisia Europeană, care se ocupă de politica comercială pentru cele 27 de ţări ale UE.

Dacă se poate ajunge la un acord în următoarele trei luni, eventual în conformitate cu propunerea UE de zero tarife pentru toate bunurile industriale, problema ar fi rezolvată.

Dar este posibil şi un rezultat fără acord între cei 27. Atunci, răspunsul ar rămâne la latitudinea celor 27 de guverne din UE, care vor trebui să îşi ajute sectoarele industriale cele mai afectate.

Industriile cele mai ameninţate de tarifele americane sunt oţelul, aluminiul, automobilele, lemnul şi produsele farmaceutice. Tarifele americane de 25% sunt deja în vigoare pentru oţel, aluminiu şi automobile.

"Faptul că vom avea un răgaz de 90 de zile este, sincer să fiu, foarte util, pentru că acest lucru înseamnă că putem acum să elaborăm strategii şi vom avea 90 de zile pentru a ne pregăti în cazul în care nu există un comerţ care să facă faţă americanilor", a declarat un oficial UE de rang înalt implicat în pregătirea discuţiilor ministeriale.

Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană estimează că impactul tarifelor americane asupra economiei UE ar fi substanţial şi ar însuma între 0,3% şi 1,0% din PIB, în funcţie de modul în care evoluează disputa comercială.

Comisia a estimat că economia UE în ansamblu va creşte cu 0,9% în acest an, astfel încât tarifele americane au potenţialul de a aduce UE în recesiune.

"Este foarte dificil să dăm cifre acum, dar este evident că dificultăţile comerciale globale vor afecta creşterea în zona euro", a declarat preşedintele miniştrilor de finanţe din zona euro, Paschal Donohoe, pentru Bloomberg TV.

Coordonarea sprijinului pentru industrie va fi esenţială deoarece unele guverne au finanţe publice mai solide şi îşi pot permite să îşi ajute companiile, în timp ce altele nu. O astfel de inegalitate ar denatura concurenţa loială pe piaţa unică a UE.

"Nu mi-ar plăcea să asist la o cursă până la extrem în ceea ce priveşte sprijinirea industriilor", a declarat polonezul Domanski. "Aş prefera ca Europa să se concentreze pe cercetare şi dezvoltare, pe sprijinirea sectoarelor viitorului, dar, desigur, acest lucru va fi discutat probabil şi în timpul acestei reuniuni", a spus el.

Piaţa unică a UE, cu 450 de milioane de consumatori, este unul dintre cele mai mari atuuri pe care blocul comunitar le are în cazul unor dispute comerciale, însă pentru a o face cu adevărat eficientă, UE trebuie să-şi reducă reglementările, care acţionează efectiv ca tarife.

Fondul Monetar Internaţional estimează că barierele comerciale intra-UE sunt echivalente cu un tarif de 44% pentru bunuri şi un tarif de 110% pentru servicii. Este probabil ca miniştrii UE să se concentreze pe reducerea acestor obstacole în calea comerţului UE, ca răspuns esenţial la tarifele americane, precizează POLITICO.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Foarte bine, negocierea face bine tuturor.

    Se accepta foarte greu in UE,

    ca totusi USA ,chiar si cu raul Trump, 

    este elefantul si UE e soricelul,

    nasol,dar asta este. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3617
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3503
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7330
Gram de aur (XAU)Gram de aur452.6023

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
energyexpo.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb