Comisia "CEC Bank" îşi finalizează astăzi raportul

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 decembrie 2013

Comisia "CEC Bank" îşi finalizează astăzi raportul

Comisia care anchetează creditul acordat Ioanei Băsescu de CEC Bank urmează să finalizeze raportul privind acest caz în cursul zilei de astăzi, potrivit senatorului PSD Gabriel Nicula, preşedintele acesteia. Domnia sa a declarat: "Astăzi (n.r. ieri), am finalizat anchetele cu privire la CEC şi urmează ca după-masă, în cursul zilei de mâine (n.r. astăzi) să ne întâlnim să finalizăm raportul. Am primit documentele de la CEC, cele pe care le-am solicitat săptămâna trecută, documente care vor sta la baza analizei noastre de astăzi şi de mâine (n.r. astăzi) pentru finalizarea raportului".

Şedinţa de ieri a Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital a început, la fel ca şi cea de miercurea trecută, cu o întârziere de o oră, timp în care membrii săi şi preşedintele CEC Bank, Radu Graţian Gheţea, au discutat în biroul lui Cosmin Nicula.

Senatorii au anunţat înaintea începerii şedinţei că ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, nu va mai participa la aceasta, deoarece "nu mai este nevoie", având în vedere că Radu Gheţea a adus toate documentele care îi fuseseră solicitate. "Punctul de vedere al domnului Chiţoiu îl cunoaştem cu toţii", a afirmat Cosmin Nicula.

Aceste documente privesc creditele acordate anul trecut şi în acest an, a precizat preşedintele comisiei.

Domnia sa a subliniat că actele puse la dispoziţie de preşedintele CEC Bank sunt "fără nume, fără CNP, fără CUI, fără denumirea societăţii", având în vedere că secretul bancar "este foarte bine stipulat în lege".

Cosmin Nicula declarase, miercuri, că Radu Gheţea invocat din nou secretul bancar în cadrul audierii, deşi domnia sa deţine certificatul ORNISS (n.r. Certificatul Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat), motiv pentru care a fost prelungit programul de lucru al comisiei, urmând ca pe 16 decembrie să aibă loc o nouă audiere.

Şedinţa comisiei de buget-finanţe din Senat a durat doar jumătate de oră, Radu Gheţea părăsind sala după aproximativ zece minute. Domnia sa a declarat că a predat documentele solicitate şi că aşteaptă finalizarea raportului.

Preşedintele CEC Bank a atras atenţia că, în cadrul discuţiilor care au avut loc de la debutul anchetei, a fost omis, de o "manieră destul de nereală", un aspect pe care domnia sa îl consideră important, şi anume profitabilitatea băncii. Potrivit lui Rau Gheţea, instituţia de credit pe care o conduce a înregistrat, în primele nouă luni ale acestui an, un profit brut cu 25% mai mare decât profitul aferent întregului an 2012.

Cosmin Nicula a explicat că, în acest an, CEC a acordat un singur credit pentru achiziţie de terenuri sau utilaje agricole mai mare de 700.000 euro persoanelor fizice. Domnia sa a afirmat: "Fac o precizare. Săptămâna trecută cred că a fost o neînţelegere după şedinţa comisiei, când s-au invocat mai multe contracte, patru contracte sau un singur contract. Solicitarea noastră a fost cât se poate de clară, să ne pună la dispoziţie câte credite s-au dat pe 2013 pentru terenuri agricole, utilaje sau achiziţii de terenuri agricole. În acest sens, pot să vă spun că s-a dat un singur credit mai mare de 700.000 de euro. Restul, pentru alte domenii de activitate".

Preşedintele comisiei pentru buget-finanţe din Senat declarase, miercuri, că CEC a acordat un singur credit în valoare mai mare de 700.000 euro pentru persoane fizice în 2013, după ce, cu două zile înainte, afirmase că era vorba despre patru astfel de împrumuturi.

În timp ce comisia care anchetează creditul luat de fiica cea mare a preşedintelui ţării se pregăteşte să îşi încheie ancheta, cea care trebuie să investigheze legalitatea achiziţiei terenului din judeţul Călăraşi tocmai s-a apucat de treabă. Comisia îşi va prezenta planul de lucru până pe data de 30 decembrie, urmând ca din ianuarie să înceapă să îşi desfăşoare în mod normal activitatea, potrivit premierului Victor Ponta.

Preşedinte al comisiei a fost ales deputatul PSD Eugen Nicolicea.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. sa vedeti cum am ajuns riscul snitelelor"Rumänien und Ungarn bleiben für Österreichs Banken der größte Risikofaktor.". Romania si mai ales Ungaria raman pentru bancile austriece cel mai mare factor de risc. Iar in continuare cea mai draguta fraza "vor allem In Rumänien: hat sich das operative Umfeld leicht gebessert" "Inainte de toate in Romania mediul operativ s-a imbunatatit usor" Acestea ar fi afirmatiile Fitch. Daca exista cumva pe langa riscul sistemic pe care il prezinta eventualele clauze abuzive si posibilitatea ca sa existe contracte ce pot fi negociate individual si astfel dobanzi in conformitate cu cerintele de convergenta la zona monedei euro sper ca cineva care se enerveaza usor sa nu se supere ca se pot imbunatati ratingurile de tara :-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb