Comisia de Etică şi Arbitraj a TVR îl pune la zid pe fostul director

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 26 iunie 2012

Claudiu Lucaci

Claudiu Lucaci

Problemele TVR, interne şi externe, se înmulţesc de la o zi la alta. Proaspăt plecat din fruntea TVR, Alexandru Lăzescu nu va scăpa foarte curând de acuzele care i se aduc, fiind foarte probabil să aibă parte şi de câteva procese, inclusiv cu unii dintre foştii subalterni.

În această primăvară, s-a scris mult depre un şantaj politic la adresa lui Alexandru Lăzescu, orchestrat de către actuala Putere, care încerca să-l impună în fruntea ştirilor televiziunii publice pe jurnalistul Claudiu Lucaci. Subiectul, unul destul de deranjant pentru credibilitatea instituţiei, a fost pus în discuţia Comisiei de Etică şi Arbitraj a TVR. În şedinţa acesteia din 11 iunie, pe ordinea de zi s-au aflat autosesizarea Comisiei pe tema informaţiilor de presă privind un presupus şantaj politic la adresa Preşedintelui-Director General al TVR, Alexandru Lăzescu şi sesizarea din 13 mai a lui Claudiu Lucaci, care reproşează lipsa de reacţie a conducerii TVR faţă de acelaşi scandal mediatic care, prin invocarea numelui său, i-a lezat reputaţia şi drepturile profesionale.

Trebuie precizat că Alexandru Lăzescu nu a răspuns invitaţiei de a participa la o discuţie lămuritoare cu membrii Comisiei, astfel că analiza cazului s-a bazat exclusiv pe re-latările de presă şi pe răspunsurile pri-mite în timpul audierii lui Claudiu Lucaci.

Concluziile Comisiei de Etică şi Arbitraj sunt demolatoare pentru fos-tul director: "1. Lipsa oricărei reacţii a Pre-şedintelui-Director General al TVR în faţa unor alegaţii extrem de grave - un presupus şantaj politic care l-ar fi vizat personal - a permis perpetuarea suspiciunilor într-un scandal generat de informaţii care, deşi neconfirmate şi neasumate de nimeni, dăunează televiziunii publice. În acelaşi timp, scandalul mediatic creat pune la îndoială buna-credinţă a realizatorului Claudiu Lucaci, un angajat a cărui capacitate profesională pare să fi fost bine apreciată de domnul Alexandru Lăzescu. Considerăm că Preşedintele-Director General al TVR - a cărui funcţie este asimilată categoriei ziariştilor de televiziune - avea datoria de a prezenta propria versiune asupra faptelor printr-o declaraţie publică promptă, explicită şi res-ponsabilă, în beneficiul adevărului, al instituţiei şi al angajaţilor acesteia, aşa cum prevede Statutul ziaris-tului din SRTv:Art. 26. Atragem totodată atenţia că, potrivit art. 6 din Statut, ziaristul din TVR are nu doar "obligaţia de a refuza orice ingerinţă şi presiune politică, socială sau economică", ci şi pe aceea de a semnala "orice tentativă de acest gen". (...) Asistăm la situaţia discutabilă - inclusiv din punct de vedere etic - în care un jurnalist care îndeplineşte condiţiile legale şi nivelul de competenţă pentru a promova într-o funcţie este depunctat în concurs pe baza unui criteriu subiectiv instituit ad-hoc, numit "percepţie publică". Şi asta în condiţiile în care încălcări grave ale Statutului ziaristului din TVR, constatate ca atare şi făcute publice de Comisia de Etică şi Arbitraj (vezi concluziile din 13 martie 2007), îi sunt trecute cu vederea atât contracandidatului, cât şi şefului comisiei de concurs".

Claudiu Lucaci ne-a declarat: "Concluziile Comisiei îmi dau dreptate chiar dacă prea târziu. Mă voi abţine să îi dau în judecată pe cei care mi-au prejudiciat imaginea publică. Solicit Televiziunii Române să exprime o poziţie publică faţă de constatările Comisiei de Etică şi aştept să fie luate măsuri împotriva celor care au încălcat statutul jur-nalistului în TVR".

Cluadiu Lucaci mai are două acţiuni juridice deschise împotriva fostei conduceri a Televiziunii Române, una pentru încălcarea dreptului de participare la concursul pentru postul de director DEIS (Direcţia Emisiuni Informative şi Sport) din 2012, şi alta - o sesizare la CNCD (Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării) pentru discriminare într-un alt concurs de director ştiri din 2010.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Asteptam cu interes sanctionarea celor care au pus la cale acest "santaj". Dan Radu mai lucreaza in TVR, l-a lasat mostenire Lazescu-deci, sa vedem sanctiuni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb