COMISIA ECONOMICĂ A AMÂNAT AVIZAREA AMENDAMENTULUI PENTRU SĂPTĂMÂNA VIITOARE Aplicarea formulei care înlocuieşte ROBOR şi la creditele în derulare, pe masa senatorilor

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 aprilie 2019

Aplicarea formulei care înlocuieşte ROBOR şi la creditele în derulare, pe masa senatorilor

Amendamentul adus de senatorul ALDE Daniel Cătălin Zamfir la ordonanţa care a modificat OUG 114 se află pe masa senatorilor din comisia Economică. Iniţiativa legislativă prevede aplicarea formulei care înlocuieşte indicele ROBOR la calculul dobânzilor aferente creditelor în lei şi la împrumuturile în derulare.

Amintim că noua ordonanţă a Guvernului, care a adus modificări OUG 114, prevede o nouă formulă de calcul care va fi luată în considerare la formularea dobânzii variabile a creditelor în moneda naţională, în funcţie de tranzacţiile bancare, nu de cotaţii, aşa cum era stabilit ROBOR.

Senatorul Zamfir, preşedintele comisiei Economice din Senat, ne-a spus, ieri: "Am dezbătut serios în şedinţa din comisie amendamentul meu. Concluzia este că reprezentanţii Ministerului de Finanţe au fost de acord cu acest principiu şi preşedintele ANPC susţine amendamentul. Mai avem de luat avizul de la Ministerul de Justiţie. Ideea este că noile reglementări vizează aplicarea noii formule la creditele noi şi la cele în derulare doar cu acordul băncii şi în urma unei refinanţări. Or, o refinanţare presupune noi costuri şi noi criterii. Amendamentul meu urmăreşte ca aplicarea noului indice şi la împrumuturile în derulare să fie obligatorie. Evident că băncile nu sunt de acord şi că afirmă că măsura este neconstituţională şi le afectează profitabilitatea".

Parlamentarul speră ca avizul comisiei pe iniţiativa sa să fie dat în şedinţa de marţea viitoare.

Amintim că, din 2 mai, indicele ROBOR va fi înlocuit, în contractele de împrumut în moneda naţională cu dobânda variabilă, cu un indicator calculat pe baza tranzacţiilor interbancare.

Formula de calcul în care noul indicator înlocuieşte indicele ROBOR nu aduce, însă, schimbări majore în ceea ce priveşte sumele pe care clienţii băncilor ar urma să le achite pentru rate, susţine analistul economic Dragoş Cabat.

Domnia sa ne-a declarat, recent: "Nu este nicio mare schimbare. În primul rând, rata va fi mai volatilă pentru că este stabilită în funcţie de tranzacţiile care se vor face, efectiv, pe piaţa interbancară, fiind o medie ponderată cu volumele de tranzacţionare. Cel mai mult se tranzacţionează la dobânzile overnight, la o zi şi la o săptămână şi abia după, mult mai puţin, cele la trei, şase, nouă luni sau un an. Dobânzile la termen scurt sunt mult mai volatile, ele scad în funcţie de câtă lichiditate este pe piaţă şi de mulţi alţi factori, astfel că uneori vor fi peste nivelul clasicului indice ROBOR, iar alteori vor fi sub pragul acestuia - faţă de 3,2%, noul indice poate să fie 3,1% sau poate să ajungă la 3,4%, adică 10-15 lei în plus sau în minus. Nu o să moară nimeni, nu o să plătească nimeni nici rate duble sau triple, dar nici la jumătate faţă de cât plăteau până acum".

În opinia analistului economic, faptul că noul indicator depinde foarte tare de lichiditatea din piaţă nu este de dorit, pentru că, în viitor, în cazul unui atac speculativ la leu, spre exemplu, Banca Naţională a României (BNR) ar trebui să susţină moneda, iar unul dintre instrumentele prin care ar putea să facă acest lucru va fi prin retragerea lichidităţii de lei din piaţă, astfel încât să evite presiunea pe moneda naţională. Ca urmare, efectul imediat va fi acela că vor sări foarte tare dobânzile interbancare la termen scurt şi de aici şi volatilitatea, a explicat domnul Cabat.

Menţionăm că Senatul este prima cameră de dezbatere, urmând ca amendamentul lui Daniel Zamfir să meargă şi la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb