Comisia electorală decide astăzi calendarul alegerilor

Lilian Cojocaru
Ziarul BURSA #Politică / 12 ianuarie 2004

Partidele propun reducerea cu numai 10% a numărului parlamentarilor

Comisia electorală din Parlament va dezbate astăzi, cu o întîrziere de jumătate de an, modificările ce vor fi aduse legilor electorale. Comisia trebuie să finalizeze, pînă la sfîrşitul lunii, proiectul de modificare, astfel încît parlamentarii să-l poată dezbate în procedură de urgenţă, atunci cînd se vor întoarce din concediu - la începutul lunii februarie.

PRM a fost singurul partid care s-a opus oricăror modificări aduse Codului electoral, pentru că aşa cum a declarat deputatul Lucian Bolcaş, "nu schimbi regulile jocului în timpul jocului".

Celelalte partide au fost de acord cu modificarea Codului electoral, însă fiecare partid a venit cu propria viziune. Alianţa PNL-PD pune accentul pe reglementarea măsurilor care să prevină frauda electorală (eliminarea urnelor mobile, a votului cu mai multe acte de identitate etc.).

Mari neînţelegeri le-a stîrnit şi calendarul alegerilor. PNL, PD şi PRM au optat pentru stabilirea alegerilor parlamentare şi a primului tur al alegerilor prezidenţiale pe 28 noiembrie. PSD s-a opus acestei date, argumentînd că este neconstituţională organizarea unor alegeri înainte de finalizarea mandatului Parlamentului, propunînd ca dată pentru primul tur - 5 decembrie. Totuşi, recent, PSD s-a arătat dispus să accepte varianta propusă de opoziţie. "Noi sîntem dispuşi să acceptăm data de 28 noiembrie, în cazul în care Curtea Constituţională acceptă ca fiind constituţională această dată", a declarat vicepreşedintele PSD, Viorel Hrebenciuc, care este şi preşedintele Comisiei electorale.

Pe ordinea de zi a Comisiei se află şi propunerea PSD de a reduce cu 10% numărul mandatelor de parlamentari. Această propunere ar face ca numărul parlamentarilor să scadă de la 485 la 438. Totuşi, reducerea propusă de PSD nu ia în calcul dorinţa populaţiei, care a solicitat atît prin vocea societăţii civile, cît şi în sondajele de opinie, înjumătăţirea numărului parlamentarilor. Propunerea PSD de a reduce cu 10% numărul parlamentarilor nu este făcută din raţionamentul unei reforme politice, ci se bazează doar pe Recensămîntul din 2002, care a arătat că populaţia ţării a scăzut cu un milion. Prin urmare, la un număr mai mic de electori trebuie să revină şi un număr mai mic de demnitari.

PSD a mai venit cu o propunere - introducerea votului uninominal la Senat. Opoziţia nu este de acord cu această modificare, fiecare partid avînd argumente proprii. PRM consideră că votul uninominal va face să avem un Senat "plin de vedete sportive şi mafioţi cu bani", preferînd actualul sistem pe liste. PNL şi PD optează pentru un sitem mixt de vot, jumătate pe liste, jumătate uninominal, pentru că astfel se va păstra o reprezentare proporţională a forţelor politice.

Singurul lucru asupra căruia se pare că au convenit toate partidele este reducerea duratei campaniei electorale de la 45 la 30 de zile, fapt care va reduce cheltuielile partidelor legate de campanie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb