Comisia Europeană a aprobat fuziunea operaţiunilor derulate în ţările baltice de Nordea Bank - cea mai mare bancă nordică - şi instituţia letonă de credit DNB Banka, conform anunţului făcut ieri de reprezentanţii celor două instituţii financiare.
Aceştia au informat că DNB şi Nordea au primit aprobarea necondiţionată de la Executivul european pentru combinarea operaţiunilor lor din Estonia, Letonia şi Lituania.
"Comisia Europeană a aprobat în mod necondiţionat crearea unei societăţi mixte între Nordea Bank şi DNB Banka în statele baltice. Comisia a evaluat posibilele efecte concurenţiale ale fuziunii pe mai multe pieţe distincte ale celor două bănci, pe segmentele retail şi corporate din cele trei ţări baltice, concluzionând că fuziunea nu va ridica probleme de concurenţă", au anunţat cele două bănci, într-un comunicat de presă.
La rândul său, Comisia Europeană a menţionat că a concluzionat că "fuziunea propusă nu va ridica probleme de concurenţă în ceea ce priveşte competiţia puternică pe care noul grup Luminor o va face după fuziune, în special instituţiilor financiare SEB Bank şi Swedbank. DNB şi Nordea nu sunt consideraţi concurenţi extrem de apropiaţi în ţările vizate de tranzacţie".
Fuziunea celor două bănci nu va afecta serviciile destinate clienţilor, iar afacerile vor continua în mod obişnuit.
Tranzacţia este aşteptată să se finalizeze în ultimul trimestru din anul curent. Odată finalizată fuziunea, va lua naştere noul grup Luminor, care va furniza servicii bancare şi financiare în regiunea Baltică.
După valoarea activelor, sucursala letonă a Nordea Bank era, la finele lunii iunie 2017, a patra mare bancă din ţară, iar DNB Banka, a şaptea, potrivit Asociaţiei Băncilor Comerciale din Letonia.
Luna aceasta, Nordea a anunţat că îşi va muta sediul din Suedia în Finlanda, astfel încât acesta să fie în uniunea bancară din zona euro.
Banca, aflată în primele zece mari instituţii de credit din Europa, după valoarea de piaţă, a informat că impactul acestei măsuri asupra clienţilor va fi minim.