Comisia Europeană acuză guvernul de nerealism

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 23 aprilie 2013

Normunds Popens: "Propunerea înaintată de Guvernul României nu întruneşte minimele condiţii de calitate şi credibilitate"

Comisia Europeană (CE) critică documentaţia transmisă de ţara noastră pentru Acordul de parteneriat pentru viitoarele fonduri structurale din cadrul multianual UE 2014-2020, într-o adresă trimisă Ministerului Fondurilor Europene de la Bucureşti (MFE).

În condiţiile în care premierul Victor Ponta a afirmat că banii obţinuţi pentru exerciţiul următor sunt insuficienţi, oficialii europeni consideră că propunerea înaintată de guvernul condus de acesta nu favorizează un dialog eficient, se arată în document. "Propunerea înaintată de Guvernul Româ-niei nu întruneşte încă minimele condiţii de calitate şi credibilitate pentru a permite un dialog informal eficient privind viitoarele documente de programare", se arată în adresa Comisiei Europeană trimisă MFE, în data de 7 martie 2013.

În urmă cu o lună, europarlamentarul Theodor Stolojan menţiona în ziarul BURSA că, pentru ţara noastră, "este necesar un efort intens de gândire strategică pentru definirea priorităţilor şi negocierea cu Comisia Europeană a cadrului strategic comun, a condiţiilor ex-ante şi a contractului de parteneriat". Cu toate acestea, autorităţile au făcut o serie de propuneri nerealiste, care depăşesc bugetul alocat, se arată în actul citat. Astfel, oficialii europeni recomandă simplificarea priorităţilor, "printr-o coordonare internă adecvată". Mai mult, în adresa semnată de Normunds Popens, director general adjunct în cadrul Comisiei Europene, se explică: "Această raţionalizare, împreună cu o pregătire temeinică a întâlnirilor, care să includă o agendă detaliată, sunt necesare unei discuţii eficiente".

MFE: "România a ţinut cont de recomandările reprezentanţilor CE"

Observaţiile făcute de Comisia Europeană privesc nivelul pregătirilor, aşa cum acestea se prezentau în luna ianuarie 2013, au precizat oficialii MFE. Domniile lor au menţionat că din data de 7 martie, când CE a înaintat adresa MFE, şi până în perioada de 19-21 martie, când a avut loc prima rundă de consultări, autorităţile au luat notă de argumentele CE. "România a ţinut cont de recomandările reprezentanţilor CE şi la prima rundă de consultări informale dintre România şi Comisie, care a avut loc între 19-21 martie a.c., iar evoluţiile procesului de programare au fost apreciate de către reprezentanţii Comisiei", au precizat oficialii MFE.

Acordul de parteneriat cu Comisia Europeană reprezintă documentul strategic fundamental care va stabili priorităţile prin care ţara noastră va absorbi fondurile europene în exercitiul 2014-2020.

Fondurile alocate României pentru următoarea perioadă de programare sunt în valoare de aproximativ 39 de miliarde de euro, din care 21,8 de miliarde de euro sunt fondurile structurale şi de coeziune, iar 7,1 miliarde de euro reprezintă totalul fondurilor destinate agriculturii şi dezvoltării rurale.

Până la sfârşitul lunii mai trebuie definitivată şi transmisă Comisei Europene prima versiune a Acordului de Parteneriat. În perioada imediat următoare, Comitetele Consultative Tematice, secţiuni ale CIAP, vor valida analizele socio-economice care fundamentează opţiunile strategice din Acordul de Parteneriat şi programele operaţionale prin intermediul cărora vor fi atrase fondurile UE în 2014-2020.

Priorităţile de finanţare propuse României de către Comisia Europeană vizează îmbunătăţirea capitalului uman prin creşterea ratei de ocupare a forţei de muncă şi politici mai bune privind incluziunea socială şi educaţia, dezvoltarea unei infrastructuri moderne, promovarea competitivităţii economice şi a dezvoltării locale, optimizarea utilizării şi protejării resurselor şi activelor natural, respectiv modernizarea şi consolidarea administraţiei naţionale şi a sistemului judiciar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb