Comisia Europeană apreciază donaţia Enel de panouri fotovoltaice către Ucraina

G.D.
Internaţional / 4 martie 2023

Comisia Europeană apreciază donaţia Enel de panouri fotovoltaice către Ucraina

Donaţia Enel de panouri fotovoltaice, produse de 3Sun, către Ucraina este apreciată de Comisia Europeană (CE), iar prin lansarea proiectului "Rază de speranţă" forul european face un prim pas în cadrul iniţiativei mai largi anunţate de către preşedinta Ursula von der Leyen privind donaţiile de acest fel ucraineni, în timpul vizitei sale la Kiev, din 2 februarie 2023, informează Agerpres.

Această iniţiativă face parte dintr-un efort mai amplu iniţiat de UE pentru a asigura soluţii off grid care vizează alimentarea cu energie electrică a clădirilor civile publice-cheie din Ucraina. Astfel, ca urmare a atacurilor continue ale Rusiei asupra infrastructurii energetice civile din Ucraina, UE furnizează 5.400 de generatoare de energie, iar panourile fotovoltaice vor juca un rol similar, deoarece vor permite clădirilor publice din Ucraina să se bazeze pe electricitate produsă din surse proprii.

Comisarul pentru Energie, Kadri Simson, CEO-ul Enel, Francesco Starace, şi ministrul ucrainean al Energiei, German Galushchenko, s-au întâlnit, ieri, 3 martie, în format hibrid, pentru a saluta angajamentul Enel de a dona Ucrainei 5.700 de panouri solare fotovoltaice (PV) de câte 350 Watt, pentru o capacitate totală de aproximativ 2 MW. Panourile solare fotovoltaice donate vor acoperi până la 11.400 de metri pătraţi de acoperişuri ale unor clădiri publice din Ucraina. Livrarea este programată să aibă loc până în vara anului 2023.

"Ca urmare a anunţurilor făcute la Kiev în urmă cu o lună, astăzi putem anunţa că un prim lot de panouri solare va fi livrat, în curând, Ucrainei. Doresc să mulţumesc Enel, care donează Ucrainei 5.700 de panouri solare. Aceste panouri solare sunt produse în Europa, în Catania, cu sprijinul Fondului European pentru Inovare. Acestea vor furniza energie electrică şcolilor, spitalelor şi staţilor de pompieri. Sunt convinsă că şi alte companii europene, precum şi statele membre se vor inspira din acest prim demers, astfel încât Ucraina să se poată baza pe electricitate curată, produsă acasă", a afirmat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

La rândul său, Comisarul pentru Energie, Kadri Simson, a declarat: "Acest proiect dă startul unei iniţiative mai ample de creştere a securităţii energetice a Ucrainei prin dezvoltarea capacităţilor sale regenerabile. El demonstrează solidaritatea europeană în acţiune şi arată cum investiţiile în producţia de tehnologie curată pot face Europa mai sigură şi independentă din punct de vedere energetic. Sunt foarte recunoscător Enel pentru această donaţie generoasă către Ucraina. Încă o dată, Enel se dovedeşte a fi un lider, nu numai ca o companie aflată în fruntea inovaţiei în domeniul tehnologiilor curate, ci şi pentru responsabilitatea sa socială. Suntem mândri că panourile solare produse în UE vor contribui la creşterea securităţii energetice pentru şcolile, spitalele şi alte clădiri publice din Ucraina".

Toate panourile solare donate de Enel au fost produse în fabrica italiană 3Sun Gigafactory din Catania, Sicilia, care urmează să devină cea mai mare fabrică de module fotovoltaice din Europa, prin creşterea capacităţii sale actuale de producţie anuală de 200 MW la aproximativ 3 GW pe an până în 2024, cu o investiţie planificată de aproximativ 600 de milioane de euro.

"Dorim să mulţumim Comisiei Europene pentru că ne-a implicat în această iniţiativă importantă, prin care putem contribui la funcţionarea continuă a serviciilor publice esenţiale din Ucraina. Panourile fotovoltaice pe care le donăm au fost produse de fabrica noastră 3Sun Gigafactory, care este un exemplu de excelenţă italiană care deschide calea către o mai mare independenţă energetică în Europa, ajutând la relocalizarea lanţului valoric fotovoltaic. Aceste panouri vor genera energie curată, sustenabilă şi sigură, ajutând clădirile publice esenţiale din Ucraina, cum ar fi şcolile şi spitalele, să devină independente din punct de vedere energetic. Prin acest proiect, oferim o "rază de speranţă" oamenilor din Ucraina, care suferă profund din cauza războiului", a spus Francesco Starace, CEO Enel.

Totodată, ministrul ucrainean al Energiei, German Galushchenko, a subliniat că descentralizarea treptată a sistemului energetic ucrainean este o garanţie a securităţii şi a rezistenţei sale împotriva atacurilor ruseşti.

În continuarea acestui demers, Ministerul Energiei se va concentra pe stimularea dezvoltării energiei verzi. În prezent, este deosebit de important să extindem capacitatea de alimentare autonomă cu energie electrică a instalaţiilor care sunt vitale pentru funcţionarea ţării. Suntem recunoscători Enel, tuturor companiilor europene şi Comisiei Europene, pentru sprijinul puternic şi solidaritatea de care dau dovadă în lupta noastră pentru viaţă, lumină şi căldură în casele noastre ucrainene", a declarat Galushchenko.

Panourile donate de Enel vor fi transportate cu sprijinul logistic al Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii (UCPM) şi al Comunităţii Energetice. Panourile vor fi alocate clădirilor publice cheie din Ucraina care oferă servicii publice esenţiale, cum ar fi educaţia şi sănătatea, în conformitate cu lista de priorităţi stabilită de guvernul ucrainean. Supravegherea independentă a procesului de distribuţie şi instalare în Ucraina va fi asigurată de Secretariatul Comunităţii Energiei în cooperare cu autorităţile ucrainene.

Proiectul, intitulat "TANGO" (iTaliAN Giga factOry), a fost una dintre cele şapte iniţiative selectate de Comisia Europeană în cadrul primului apel al Fondului de Inovare pentru proiecte de mare anvergură şi a primit o finanţare în valoare de până la 118 milioane de euro.

În acelaşi timp, proiectul a fost prezentat în cadrul procedurii de cerere de accesare a fondurilor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al Italiei (NRRP) referitoare la Misiunea M2C2 Investiţia 5.1 "Energie regenerabilă şi baterii" - subinvestiţia 5.1.1 "Tehnologie fotovoltaică", cu un contract de dezvoltare gestionat de Ministerul pentru Întreprinderi şi Made in Italy (MIMIT). Aceste două fonduri ar putea aduce finanţarea totală a proiectului până la o sumă maximă de 188 milioane de euro, precizează sursa citată.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Si eu ma razboiesc cu vecinul ca latra cainele,

    nu primesc ceva donatii ?!  

    1. Ti-a ocupat vecinul sau cainele apartamentul?

      Da,

      a facut nevoile in gradina mea !!! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb