Vicepreşedinta Comisiei Europene, Vera Jourova, care este şi comisar pentru valori şi transparenţă, a avertizat ieri cu privire la legăturile Rusiei cu grupări extremiste din Europa şi a lăudat iniţiativa comunitară împotriva amestecului străin, transmite astăzi EFE, potrivit Agerpres.
''Trebuie să luăm măsuri rapide pentru a ne consolida democraţiile şi a face faţă vulnerabilităţilor'', a subliniat Jourova, într-o intervenţie în plenul Parlamentului European.
Comisarul european a insistat că se ştie că grupările de extremă dreapta ruse au legături cu grupări europene şi că Rusia finanţează şi antrenează indivizi şi grupări de extremă dreapta în statele membre ale Uniunii Europene.
În plus, Jourova a apreciat că invazia rusă în Ucraina a oferit mişcărilor violente de extremă dreapta şansa de a crea ''noi conexiuni retorice cu discursuri preexistente care divizează şi de a le exploata cu scopul de a exacerba sentimentele antieuropene''.
Totodată, Jourova a declarat că războiul a avut un impact asupra extremei drepte şi a discursurilor sale de a atrage atenţia militanţilor.
''Invazia rusă nejustificată din Ucraina este un război împotriva democraţiei. Rusia a încercat ani la rând să destabilizeze Ucraina şi să priveze poporul (ucrainean) să aspire la democraţie. A dat greş şi acum a trecut la faza următoare cu această invazie brutală'', a comentat comisarul european.
Jourova a vorbit şi despre propunerea prezentată de Comisia Europeană la sfârşitul anului trecut privind finanţarea partidelor şi fundaţiilor politice de pe continentul european, între ele, noi cerinţe de transparenţă cu privire la originea fondurilor.
''Propunerea noastră conţine garanţii puternice împotriva amestecului străin. De exemplu, norme foarte stricte cu privire la donaţiile din partea unor naţiuni, care vor fi complet interzise dacă provin din afara UE'', a amintit ea.
Pe de altă parte, Jourova a pledat pentru libertatea mijloacelor de comunicare în masă, pentru un discurs liber şi pentru deciziile informate ale alegătorilor.
''Nu este vorba doar despre o bătălie a liniilor discursive. În timp ce vorbim, Rusia pune la cale manipularea informaţiilor şi campanii de dezinformare sistematică şi coordonată la nivel mondial în care, de exemplu, sancţiunile occidentale sunt făcute vinovate de înrăutăţirea securităţii alimentare mondiale'', a explicat ea.
Potrivit Verei Jourova, ''nu putem rămâne fără reacţie'' şi ''trebuie să continuăm să cooperăm ferm cu toţi partenerii noştri multilaterali şi bilaterali pentru a garanta că următorul mesaj ajunge la populaţia lumii: unicul responsabil este regimul (preşedintelui rus Vladimir) Putin''.
În acest sens, Jourova a amintit că serviciile înaltului reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, elaborează instrumente la nivel comunitar pentru a face faţă manipulării informaţiei şi amestecului extern, ''inclusiv pentru a impune un preţ de plătit autorilor''.
''Acestea includ tot spectrul, de la cunoaşterea situaţiei până la rezistenţă, construcţie, reglementare şi răspunsuri diplomatice, precum şi răspunsuri ale politicii externe şi de securitate comună'', a explicat comisarul european.
Jourova a mai spus că, drept parte a eforturilor UE de a lupta împotriva dezinformării ruse, în ultimul pachet de sancţiuni împotriva Moscovei adoptat de UE s-a decis suspendarea activităţilor a trei mass-media aflate în proprietatea statului rus pe care Kremlinul ''continuă să le folosească pentru a manipula informaţia şi a promova dezinformarea cu privire la invadarea Ucrainei''.
Obiectivul Moscovei, apreciază comisarul citat, este ''de a destabiliza ţările vecine cu Rusia, UE şi statele sale membre''. Jourova consideră că ''nu trebuie să ne permitem să fim de acord cu acest obiectiv şi trebuie să căutăm în mod activ să avem un dialog civilizat fără a ceda retoricii şi tacticilor extremiste''.