Comisia Europeană cere Maltei să nu mai ofere "paşapoarte de aur" în schimbul investiţiilor

G.U.
Internaţional / 6 aprilie 2022

Comisia Europeană cere Maltei să nu mai ofere "paşapoarte de aur" în schimbul investiţiilor

Comisia Europeană a trimis un aviz motivat Maltei privind programul acestei ţări de dobândire a cetăţeniei prin investiţie, cunoscut şi sub denumirea de sistemul "paşaport de aur", conform Digi24. Executivul european îi cere statului european să nu mai acorde cetăţenie astfel, spunând că "programele de dobândire a cetăţeniei prin investiţie subminează esenţa cetăţeniei UE şi au implicaţii pentru Uniune în ansamblul său". De asemenea, CE cere statelor membre să suspende astfel de programe şi să retragă permisele de şedere acordate cetăţenilor ruşi şi bieloruşi vizaţi de sancţiuni.

"Astăzi, 6 aprilie, Comisia Europeană a decis să trimită un aviz motivat Maltei [INFR(2020)2301] cu privire la programul acestei ţări de dobândire a cetăţeniei prin investiţie, cunoscut şi sub denumirea de sistemul "paşaport de aur".

Comisia consideră că acordarea cetăţeniei UE în schimbul unor plăţi sau investiţii prestabilite, fără nicio legătură reală cu statul membru în cauză, reprezintă o încălcare a dreptului UE.

Valorile europene nu sunt de vânzare

Programele de dobândire a cetăţeniei prin investiţie subminează esenţa cetăţeniei UE şi au implicaţii pentru Uniune în ansamblul său. Orice persoană care deţine cetăţenia unui stat membru al UE este în acelaşi timp cetăţean al UE. Cetăţenia UE conferă automat dreptul la liberă circulaţie, acces la piaţa internă a UE şi dreptul de a vota şi de a fi ales în cadrul alegerilor europene şi locale. Riscurile inerente acestor programe au fost evidenţiate, din nou, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. În recomandarea sa din 28 martie, Comisia a subliniat faptul că statele membre care încă aplică programe de dobândire a cetăţeniei prin investiţie trebuie să le pună capăt imediat. Recomandarea invită, de asemenea, statele membre să asigure controale stricte ale programelor de acordare a dreptului de şedere investitorilor. Permisele de şedere acordate în temeiul acestor programe resortisanţilor ruşi sau belaruşi, care fac obiectul sancţiunilor UE în contextul războiului din Ucraina, ar trebui retrase imediat.

Sistemul "paşaport de aur" din Malta

La 20 octombrie, Comisia a decis să trimită Maltei o scrisoare de punere în întârziere prin care îi solicita să pună capăt programului său de dobândire a cetăţeniei prin investiţie şi, ulterior, a trimis Maltei o scrisoare suplimentară de punere în întârziere, la 9 iunie 2021, în urma introducerii de către Malta a unui nou program de acest tip la sfârşitul anului 2020, notează sursa citată.

În urma invadării Ucrainei de către Rusia, Malta a suspendat recent acest nou program în cazul resortisanţilor ruşi şi belaruşi. Deşi această măsură a fost pozitivă, Malta continuă să aplice programul pentru toţi ceilalţi resortisanţi şi nu şi-a exprimat intenţia de a-l opri. Comisia consideră că acest tip de program încalcă principiul cooperării loiale [articolul 4 alineatul (3) din TUE şi încalcă însuşi statutul cetăţeniei Uniunii, astfel cum este prevăzut în tratate (articolul 20 din TFUE). Prin urmare, Comisia a decis să transmită Maltei un aviz motivat astăzi.

Malta are acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde la avizul motivat al Comisiei. În cazul în care răspunsul nu este satisfăcător, Comisia poate sesiza Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la această chestiune", arată un comunicat de presă al Comisiei Europene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb