Comisia Europeană consolidează instrumentele de apărare a intereselor Europei în comerţul internaţional

A.M.
Internaţional / 13 decembrie 2019

Comisia Europeană consolidează instrumentele de apărare a intereselor Europei în comerţul internaţional

Comisia Europeană a prezentat o propunere care va permite Uniunii Europene să îşi protejeze interesele comerciale în pofida paraliziei sistemului multilateral de soluţionare a litigiilor din cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), informează Agerpres.

Pentru a pune şi mai mult accentul pe conformare şi pe asigurarea respectării acordurilor comerciale ale UE, Comisia a creat poziţia de Responsabil cu aplicarea dispoziţiilor în materie comercială, care va fi ocupat la începutul anului 2020, se arată într-un comunicat de presă al executivului comunitar.

Propunerea de modificare a regulamentului existent de asigurare a respectării normelor vine ca reacţie directă la blocarea activităţii Organului de apel al OMC. Actualul regulament - un temei juridic al UE pentru adoptarea contramăsurilor comerciale - impune ca un litigiu să parcurgă în întregime procedurile OMC, inclusiv în faza de apel, înainte ca Uniunea să poată reacţiona. Lipsa unui organ de apel al OMC funcţional permite membrilor OMC să se sustragă de la obligaţiile care le revin şi să scape de aplicarea unei hotărâri cu efect juridic printr-un simplu apel faţă de un raport al unui grup special.

Propunerea Comisiei va permite UE să reacţioneze chiar dacă OMC nu emite o decizie finală la nivel de organ de apel deoarece celălalt membru al OMC blochează procedura de soluţionare a litigiilor prin realizarea unui apel "în vid".

Acest nou mecanism se va aplica şi dispoziţiilor privind soluţionarea litigiilor incluse în acordurile comerciale regionale sau bilaterale la care UE este parte. Uniunea Europeană trebuie să fie în măsură să răspundă cu fermitate în cazul în care parteneri comerciali împiedică soluţionarea eficientă a litigiilor, de exemplu prin blocarea componenţei grupurilor speciale.

Asigurarea respectării angajamentelor convenite cu alţi parteneri comerciali este o prioritate majoră a Comisiei Europene. Prin urmare, UE se concentrează din ce în ce mai mult pe asigurarea respectării angajamentelor luate de partenerii ei în cadrul acordurilor comerciale multilaterale, regionale şi bilaterale. În acest sens, Uniunea se va baza pe o serie de instrumente.

"O Europă mai puternică pe scena lumii implică o manifestare eficientă a poziţiei de lider a UE în cadrul comerţului mondial şi puteri adecvate pentru a asigura faptul că normele comerţului internaţional sunt respectate. Din acest motiv, îmi încep mandatul prin luarea de măsuri rapide vizând consolidarea setului nostru de instrumente comerciale. Propunerile ne vor permite să ne apărăm interesele în aceste momente deosebit de nefavorabile comerţului internaţional. Întrucât multe locuri de muncă din Europa sunt periclitate, UE trebuie să fie dotată corespunzător pentru a asigura faptul că partenerii noştri îşi respectă angajamentele şi tocmai acest aspect este vizat de propunerea actuală", a afirmat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

La rândul său, comisarul pentru comerţ, Phil Hogan, a apreciat că UE se află "într-un moment critic pentru multilateralism şi pentru sistemul comercial mondial".

"În condiţiile în care Organul de apel este eliminat din ecuaţie, am pierdut un sistem aplicabil de soluţionare a litigiilor, care a fost un garant independent al faptului că normele OMC sunt aplicate în mod imparţial. În timp ce încercăm să reformăm OMC şi să restabilim un sistem al OMC care funcţiona bine, nu ne putem permite să fim lipsiţi de apărare dacă nu există nicio posibilitate de a obţine o soluţie satisfăcătoare în cadrul OMC. Modificările pe care le propunem ne vor permite să ne apărăm întreprinderile, lucrătorii şi consumatorii, ori de câte ori partenerii noştri nu respectă normele", a adăugat el.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb