Comisia Europeană dă peste cap planurile AVAS

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 1 iulie 2008

Executivul de la Bruxelles consideră că privatizarea Cupru Min Abrud încalcă regulile ajutorului de stat

La numai o lună de la de la publicarea anunţului de vânzare a companiei de stat Cupru Min Abrud, planurile Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), acţionarul unic al societăţii, au fost date peste cap de către Comisia Europeană.

AVAS a anunţat, în data de 28 mai 2008, că scoate la mezat, prin licitaţie cu strigare, 100% din capitalul social al societăţii, respectiv 2.418.480 acţiuni. Preţul minim de vânzare stabilit de AVAS fusese de 38,841 lei/acţiune. Pentru întregul pachet de acţiuni scos la vânzare de către AVAS al societăţii cu principal obiect de activitate de extracţie a minereuri metalifere neferoase, AVAS solicita 93.936.181,68 lei.

Cu toate acestea, Executivul de la Bruxelles consideră că privatizarea planificată a SC Cupru Min SA Abrud încalcă regulile "jocului" privind ajutorul de stat, întrucât o serie de condiţii care ar putea reduce preţul de vânzare nu sunt respectate.

În urma mecanismului de pre-consultare dintre AVAS şi Comisia Europeană, Bruxelles-ul a concluzionat că privatizarea societăţii nu prevede menţinerea obiectului de activitate pe o perioadă de minim zece ani şi nici efectuarea unor investiţii obligatorii.

Totodată modalitatea de privatizare aleasă de AVAS nu prevede menţinerea contractului de cooperare încheiat pe o perioadă de zece ani, cu posibilităţi de prelungire pe perioade succesive de câte maxim cinci ani, dar nu mai mult de 20 ani de la data finalizării.

Conform procedurii, dacă în urma mecanismului de pre-consultare rezultă că procesul de privatizare implică măsuri de ajutor de stat, AVAS şi-a luat angajamentul că îşi rezervă dreptul de a modifica sau de a revoca ofertă oricând pe perioada valabilităţii ei.

Astfel, reprezentanţii AVAS au anunţat, ieri, că s-a hotărât revocarea ofertei de vânzare în vederea modificării şi reactualizării Dosarului de prezentare a Cupru Min Abrud, în conformitate cu cerinţele Comisiei Europene.

"Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a revocat oferta de vânzare a celor 2.418.480 acţiuni reprezentând 100% din capitalul social al SC Cupru Min SA Abrud", informea-ză reprezentanţii autorităţii, precizând: "Comisia Europeană nu a avut comentarii asupra metodei de privatizare aleasă de AVAS, respectiv licitaţia cu strigare, ci doar asupra condiţiilor ataşate acesteia".

Pentru evitarea elementelor de ajutor de stat, procedura arată că instituţia publică implicată trebuie să vândă acţiunile pe care statul le deţine la o companie în cadrul unei licitaţii necondiţionate, deschise şi trans-parente celui care prezintă oferta cea mai mare.

"Nu trebuie ataşate procesului de privatizare condiţii care pot reduce preţul şi care nu sunt acceptabile unui operator economic", informează AVAS.

De altfel, de Cupru Min Abrud au rămas numai activităţile secundare precum extracţia andezitului şi calcarului pentru construcţii, derocare cu explozivi, transport de marfă şi persoane etc. Societatea nu deţine obiective miniere a căror închidere a fost aprobată prin hotărâre a Guvernului.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb