Comisia Europeană doreşte un centru european de combatere a terorismului

Marius Constantin
Internaţional / 28 aprilie 2015

Foto: Atentatele din 7 iulie 2005 de la Londra

Foto: Atentatele din 7 iulie 2005 de la Londra

Comisia Europeană (CE) a prezentat, astăzi, agenda europeană de securitate, pentru perioada 2015-2020, prin care susţine că este necesar un centru european pentru combaterea terorismului, traficului ilegal de arme şi a extremismului online, arată un comunicat de pe site-ul CE.

Comisia Europeană îşi propune să consolideze capacităţile Europol, mai ales prin formarea unui centru european de combatere a terorismului, care să îmbunătăţească sprijinul acordat statelor membre în combaterea acestui fenomen. Tot în acest scop, este prevăzută şi înfiinţarea un Centru de Excelenţă pentru colectarea şi diseminarea expertizei pe anti-radicalism.

Comisarii europeni doresc să intensifice lupta împotriva atacurilor teroriste, cibernetice şi inclusiv să combată eficient criminalitatea organizată de pe teritoriul european.

CE consideră că cele mai importante trei provocări ale Europei sunt: prevenirea terorismului şi combaterea radicalismului; lupta împotriva criminalităţii organizate; lupta împotriva criminalităţii cibernetice.

De asemenea, reprezentanţii UE îşi propun să colaboreze cu state terţe pentru a uşura identificarea şi anihilarea reţelelor teroriste. Tot în acest sens, va fi îmbunătăţită şi colaborarea dintre Europol şi unităţile financiare naţionale, cu scopul de a contracara finanţarea terorismului şi de a spori confiscarea de bunuri provenite din activităţi infracţionale.

Se doreşte un dialog cu industria IT ca să contracareze propaganda terorismului pe internet şi în mediul social. CE aminteşte şi despre tehnologii de criptare şi încurajează industria IT ca să producă noi tehnologii care să prevină această situaţie.

Lupta împotriva criminalităţii cibernetice este o altă provocare pentru UE şi prioritară este identificarea modalităţilor de a depăşi problemele de jurisdicţie şi normele privind accesul la probe şi informaţii.

Pentru îmbunătăţirea securităţii pe teritoriul european, CE îşi propune să consolideze lupta împotriva traficului ilegal de arme şi cooperarea cu statele terţe.

Eurobarometrul arată că, în prezent, cetăţenii europeni sunt îngrijoraţi în legătură cu securitatea în cadrul UE şi tot mai mulţi oameni consideră terorismul ca fiind principala ameninţare la adresa securităţii de pe continentul european.

Discuţiile de la nivelul CE survin în urma intensificării ameninţărilor teroriste de pe teritoriul UE, care au fost coordonate la nivel transfrontalier. De aceea, Comisia Europeană consideră că este necesar ca statele membre să-şi consolideze cooperarea pentru protejarea cetăţenilor şi a valorile europene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb