Atât exporturile cât şi importurile de produse agroalimentare ale blocului comunitar au atins un nivel record în 2024, în pofida provocărilor mondiale care continuă, arată un raport publicat marţi de Comisia Europeană, informează Agerpres.
Potrivit executivului comunitar, exporturile cumulate de produse agroalimentare ale UE au crescut anul trecut cu 3% (sau 6,6 miliarde euro) până la un nivel record de 235,4 miliarde euro. Marea Britanie a rămas prima destinaţie a exporturilor UE de produse agroalimentare, în condiţiile în care a fost destinaţia pentru 23% (53,9 miliarde euro) din exporturile blocului comunitar. În schimb, au scăzut exporturile spre Rusia şi China.
Alte evoluţii semnificative în 2024 au fost creşterea exporturilor UE de produse agroalimentare spre Elveţia (cu 6% sau 653 milioane de euro) şi spre Japonia (tot cu 6% sau 458 milioane euro).
În timp ce preparatele din cereale (24,8 miliarde euro sau 11% din total), produsele lactate (19,7 miliarde euro sau 8%) şi vinul (17,4 miliarde euro sau 7%) ocupă primele poziţii pe lista produselor agroalimentare exportate de UE în 2024, măslinele şi produsele din cacao au înregistrat cele mai mari creşteri ca valoare a exporturilor, în principal datorită exploziei preţurilor.
Pe de altă parte, şi importurile de produse agroalimentare ale UE au atins un nivel record în 2024, după o creştere de 8% (12,4 miliarde euro) în ritm anual până la 171,8 miliarde euro, depăşind precedentul record atins în anul 2022. Potrivit executivului comunitar, acest lucru se datorează în primul rând creşterii dramatice a preţurilor la importurile de cacao, precum şi la cafea, fructe şi nuci.
Brazilia, Marea Britanie şi Ucraina au rămas cele mai importante surse pentru produsele agroalimentare importate de UE. Coasta de Fildeş, Ucraina şi Nigeria au înregistrat cele mai semnificative creşteri ale exporturilor spre UE. În schimb, au scăzut puternic importurile blocului comunitar de produse agroalimentare din Rusia (cu 46% sau 865 milioane euro) şi Australia (cu 28% sau 722 milioane euro).
Creşterea mai puternică a importurilor comparativ cu cea a exporturilor a dus la o diminuare a excedentului balanţei comerciale a UE în domeniul agroalimentar, până la un excedent de 63,6 miliarde euro, cu 5,8 miliarde euro (sau 8% mai puţin) decât excedentul record înregistrat în 2023.