Comisia Europeană începe o misiune de evaluare la câteva unităţi de procesare a cărnii

A.G.R.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 19 august 2008

Comisia Europeană începe o misiune de evaluare la câteva unităţi de procesare a cărnii

Comisarii europeni au început ieri, în România, o misiune de evaluare la câteva unităţi de procesare a cărnii în sistem lohn, iar un rezultat pozitiv ar putea însemna reluarea comerţul intracomunitar cu produse din carne de porc din aces-te unităţi. "Asociaţia Română a Cărnii a solicitat obţinerea acordului privind reluarea comerţului intra-comunitar cu produse din carne pentru câteva unităţi acreditate pentru export şi care produc de ani buni produse numai din materia primă provenită din UE. Din păcate, cred că este vorba doar de o misiune de pre-evaluare, un fel de control sanitar-veterinar al acestor unităţi, fără a avea ca finalitate obţinerea acordului de reluare a comerţului intra-comunitar", a declarat preşedintele ARC, Sorin Minea, citat de Agerpres. Acesta a mai spus că 20 de unităţi din România au acreditare pentru export în UE, dar numai 3-4 respectă toate condiţiile, adică lucrează doar cu carne din UE, nu şi de pe piaţa autohtonă.

Misiunea de evaluare a CE se va derula în perioada 18-29 august 2008. Potrivit preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş, un raportul final al experţilor comunitari ar putea fi transmis după 20 de zile de la finalizarea misiunii de evaluare a unui număr de opt unităţi de procesare a cărnii, din şase judeţe.

"Este prima etapă din demersurile pe care le facem pentru regionalizarea ţării, astfel încât să putem exporta şi carne de porc, dar şi produse din carne obţinute şi din materia primă autohtonă din zonele în care nu au mai fost înregistrate focare de pestă porcină", a spus Roatiş. Prin regionalizarea ţării, din orice zonă în care nu au mai fost înregistrate focare de pestă timp de şase luni şi în condiţiile în care a fost stopată vaccinarea în complexele de creştere a porcilor, vor putea fi exportate produse şi carne de porc, chiar dacă într-o altă zonă din ţară există această boală. Preşedintele ANSVSA a afirmat că în cazul în care va fi asigurată trasabilitatea cărnii de porc, adică există siguranţa că nu se combină carnea provenită din fermele comerciale cu cea din gos-podăriile populaţiei, Comisia îşi va da acordul pentru regionalizare. România a solicitat Comisiei Europene încă din luna mai reluarea comerţului intracomunitar cu produse din carne de porc din unităţile care produc în lohn, dar decizia urmează să fie luată în funcţie de misiunea CE de evaluare şi monitorizare din acestă lună.

CE a acceptat în primăvară solicitarea României de a stopa vaccinarea împotriva pestei în fermele de creştere a porcilor, din cauza unei eficienţe scăzute a vaccinurilor marker utilizate, urmând ca fondurile comunitare alocate pentru vaccinare să fie utilizate pentru întărirea măsurilor de biosecuritate în aceste ferme. Vaccinarea împotriva pestei continuă doar în gospodăriile individuale şi la mistreţi, dar şi în unităţile care vor să vaccineze pe cheltuiala lor. În Româ-nia nu s-a înregistrat în 2008 niciun focar de pestă porcină, deşi anul trecut au existat trei focare, toate în judeţul Timiş, la fermele companiei americane Smithfield, unde au fost sacrificaţi peste 50.000 de porci. În prezent, în România sunt crescuţi 5,1 milioane de porci în ferme şi gospodării ale populaţiei, din care aproa-pe 1,4 milioane porci în exploataţii profesionale şi 3,8 milioane porci în gospodăriile populaţiei. Consumul anual în România se ridică la circa 11 milioane de porci. Înainte de 1989, în România erau crescuţi aproape 15 milioane de porci.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7329
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3176
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9824
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.3649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb