COMISIA EUROPEANĂ: "Legea dării în plată poate genera risc sistemic în tot sectorul bancar"

Andrei Stan
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 februarie 2016

"Legea dării în plată poate genera risc sistemic în tot sectorul bancar"

Comisia Europeană consideră, în raportul pentru 2016 pentru ţara noastră făcut public astăzi, că, dacă va fi adoptată din nou de către Parlament în forma sa originară, "legea privind darea în plată poate genera un risc sistemic pentru întregul sector bancar, cu riscuri pentru stabilitatea sectorului financiar şi cu implicaţii asupra întregii economii".

Raportul Comisiei Europene mai arată că "aplicarea retroactivă a legii privind darea în plată pentru stocul existent de împrumuturi, astfel cum se prevede în forma actuală a acestei legi, poate constitui o provocare pentru mai multe instituţii de credit şi poate antrena, în viitor, o activitate de creditare mai redusă".

De asemenea, raportul citat precizează că în sectorul bancar românesc au fost lansate o evaluare a calităţii activelor şi un test de rezistenţă, evidenţiind că, printre alte eforturi de consolidare a încrederii în piaţă, au fost puse în aplicare "măsuri eficace" de reducere a creditelor neperformante.

"În pofida acestor evoluţii pozitive şi a prezenţei unor rezerve de capital şi de lichidităţi în ansamblu satisfăcătoare, unele iniţiative legislative naţionale ar putea spori vulnerabilitatea sectorului bancar. Deosebit de importante în acest context sunt hotărârile judecătoreşti pronunţate în ceea ce priveşte punerea în aplicare a legii privind clauzele contractuale abuzive («clauzele abuzive») şi a legii privind darea în plată", consideră Comisia Europeană.

Puteţi citi aici întreg raportul de ţară pentru România.

Semestrul european 2016: Comisia publică rapoartele de ţară

Astăzi, Comisia Europeană a publicat analiza sa anuală privind provocările economice şi sociale cu care se confruntă statele membre ale UE, aşa-numitele rapoarte de ţară, potrivit unui comunicat de presă.

Conform sursei citate, rapoartele sunt un instrument al semestrului european raţionalizat pentru coordonarea politicilor economice care permite monitorizarea reformelor de politică şi care indică din timp provocările pe care statele membre ar trebui să le abordeze.

"În urma publicării, în luna noiembrie, a analizei anuale a creşterii pentru 2016 şi a recomandării privind zona euro, care stabileau priorităţile la nivel european, acum, prin aceste rapoarte, semestrul european îşi îndreaptă atenţia asupra dimensiunii naţionale. Rapoartele vor sta la baza discuţiilor cu statele membre privind opţiunile lor de politici naţionale, anterior prezentării programelor lor naţionale în aprilie şi vor contribui la formularea, spre sfârşitul primăverii, a recomandărilor specifice pe care Comisia le adresează fiecărei ţări'', arată comunicatul citat.

Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele pentru moneda euro şi dialog social, a declarat: "În contextul creşterii riscurilor externe şi a volatilităţii ridicate a pieţelor financiare, fundamentele economiilor noastre trebuie consolidate neîntârziat. Analiza Comisiei arată că se întreprind reforme într-o serie de domenii de politică, însă eforturile sunt inegale. Mai multe state membre trebuie încă să fie mai ferme în abordarea vulnerabilităţilor persistente, de exemplu nivelul ridicat al datoriei publice şi private."

"Deşi am atins în prezent cea mai ridicată rată de ocupare a forţei de muncă de la începutul crizei în 2008, există un număr prea ridicat de cetăţeni europeni care nu au încă un loc de muncă. Semestrul european este mijlocul prin care ne menţinem angajamentul de a sprijini eforturile statelor membre de a asigura locuri de muncă pentru cetăţenii lor", a afirmat Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale, competenţe şi mobilitatea forţei de muncă.

În cazul celor 18 state membre identificate în Raportul privind mecanismul de alertă pentru 2016, care a fost publicat în luna noiembrie alături de analiza anuală a creşterii, rapoartele de ţară includ bilanţul aprofundat din cadrul procedurii privind dezechilibrele macroeconomice.

În această etapă, nu s-au întocmit rapoarte de ţară pentru Grecia şi Cipru, care în prezent fac obiectul programelor de sprijin pentru stabilitate, se precizează în comunicat.

Conform sursei citate, în lunile următoare, în cadrul semestrului european, Comisia va continua dialogul strâns cu statele membre.

În luna martie, Comisia va organiza reuniuni bilaterale cu statele membre pentru a discuta rapoartele de ţară. Comisarii vor efectua, de asemenea, vizite în statele membre pentru a se întâlni cu guvernele naţionale, cu parlamentele, cu partenerii sociali şi cu alte entităţi. Statele membre trebuie să prezinte în aprilie programele lor naţionale de reformă şi programele lor de stabilitate (în cazul ţărilor din zona euro) sau de convergenţă (în cazul ţărilor din afara zonei euro), care abordează finanţele publice. Comisia a invitat statele membre să se consulte îndeaproape cu parlamentele naţionale şi partenerii sociali atunci când pregătesc aceste documente.

Comisia va prezenta, apoi, în primăvară, propunerile sale privind un nou set de recomandări specifice fiecărei ţări, care vizează principalele priorităţi economice şi sociale ale fiecărei ţări.

Tot în luna martie, Comisia va decide asupra categoriei aferente procedurii privind dezechilibrele macroeconomice (PDM) în care se va încadra fiecare stat membru care face obiectul unui bilanţ aprofundat. Din acest an, Comisia a redus numărul categoriilor de dezechilibre macroeconomice (PDM), de la şase la patru: niciun dezechilibru, dezechilibre, dezechilibre excesive şi dezechilibre excesive cu măsuri corective.

Opinia Cititorului ( 26 )

  1. N-am inteles, Comisia Europeana este de acord sau nu este de acord cu hotararile judecatoresti?

    Dar cu legea darii in plata?

    O considera dreapta, sau nu? 

    1. Hai Zamfir, spune-ne cum te obliga UE sa aplici darea in plata. Ca asa spuneai la televizor. Ne minti cum respiri, Zamfire.

      Spre deosebire de tine, postac [...], Zamfir are un nume si se bate public pt ceea ce crede ca este drept. Tu esti un frustrat fara cojones. Penibil!

      Catre Redactia Bursa

       

      Va rugam frumos sa moderati mesajul 1.2 si sa interziceti accesul postacului care semneaza Cristian Dan pentru REPETATE INSULTE.

      Domnilor/doamnelor,

      Avand tot respectul pentru libertatea de opinie si exprimare, Redactia Bursa va roaga sa faceti efortul formularii civilizate. Mesajele care contin injurii, jigniri si atacuri la persoana vor fi sterse/cenzurate. 

      De asemenea, va rugam sa cititi cu atentie Regulamentul mesajelor si sa-l respectati.

      Va multumim! 

      Ca să citez din The Brute, ca formă de apelare, "Dragă Cristian Dan", am făcut multe afirmații despre minciunile parlamentarului Zamfir în articolul de astăzi din Bursa despre Vasilescu de la BNR.

      Ca răspuns la poziția lui Vasilescu, Zamfir a avut o intervenție pe feisbuc pe care eu am îndrăznit să o desființez, fiind plină de minciuni. Te rog, "dragă Cristian Dan", să intervii în comentariile acelui articol și să îmi explici unde greșesc. 

      Parerea mea este ca nu ar trebui sa mai postezi.

      Nu mai esti un om simplu. 

      Ai o turma de condus, care sunt in grup si care nu.

      Cu acestia iti manci doar nervi degeaba. 

      curat turma de oi bete

      Cu aia 2% cum e boss? Ai cojones sa ne explici cam cat se ia per total, poate ne apucam si noi de "asociatii". Zamfir are nume de borfas, nu? Asta vroiai sa spui. Bisnite cu terenuri, cu frati, cu bulgari, sute de mii de euro furati din ban public. Are un nume Zamfir cum putini au:)))))Si daca tot suntem la subiectul asta ce cauta in grupul "amaratilor" indivizi cu vile, 3 case si terenuri, Range Rover si altele. Ai cojones sa explici sau o dai cu porcaiala ca toti postacii tai?

      Draga Cristi C. , tu cine vorbesti de minciuni? Cu postacii si sefii lor? Cu astia care au fost dovediti ca postaci si mincinosi dar o tin tot in scandal? Mai baiete, imi schimb impresia despre tine...Oamenii astia se prezinta ca fiind "dusmanii" bancilor dar au conturi pline de "donatii" in BANCI. Pai ori esti dusmanul bancii ori ii umpli visteria cu bani? Deci, ce vorbim noi aici?

    Daca e sa ne luam dupa aceasta Comisie ... atunci renuntam si la Constitutie, la stat democratic suveran de drept etc ... renuntam si la Parlament si la Guvern ... si o lasam pe Merkel sa ne ,,mulga,, ouale!!!

    1. Si mai aducem si vreo 200 000 de refugiati ca altfel pierdem beneficiile UE de a macelarii padurile Romaniei.

      Exact.

    CE sa si gaseasca alti prosti,ca pe noi ne a muls destul.sa nu ne mai prosteasca asa pe fata

    Gata cu santajul asta emotional,CE sa se spele pe cap cu bancile lor cu tot

    1. Ca pt Grecia.

      Folositi buretele. 

    Sau nu inteleg eu bine?

    Vasilescu a laudat ldp si judecatorii care condamna " clauzele abuzive" .  

    Comisia Europeana ii critica. 

    Cine minte si cine zice adevarul? 

    " ...evolutii pozitive... rezerve de capital ...satisfacatoare..." cu CLAUZE ABUZIVE  

    domnilor/ doamnelor de la Comisia  

    Europeana? 

    Este inadmisibil. 

    Profit cu orice mijloace ? 

    Sunteti foarte obraznici ! 

    De ce sa existe banci ca Volksbank sa aiba toate avizele de la Bnr si de la Bn a Austriei ? 

    Daca vreti asemenea banci vi le facem cadou sa le duceti in Viena , in Berlin dar nu la noi. 

    Aveti legea bail-in, bail -out. 

    Imprumutati statul fara ca eu sa pot dpune NU. 

    Ati dat posibilitatea de anutor de stat in criza, prea mare pt a se inchide. 

    CERERE-OFERTA daca nu FALIMENT PT BANCA CANCEROASSSSIA !!!

    Nicaieri in lume nu este o forma atat de " dura" a darii in in plata.

    In Europa practic nu este, decat foarte restrictiv in Spania, iar in America decat in cateva state, si cu alte ajustari care la noi nici gand. 

    Sunten noi cei mai iresponsabili ?

    1. Bancherule

      ba nu

      De ce te-ar interesa ce este in Spania sau America sau in alta parte?

      Fiecare isi face ce e potrivit pentru sine. 

      In Iraq poate sa functioneze democratia americana? 

      Doar cu tancul. 

      Tampenia bancara occidental-protestanta este potrivita aici?

      Doar cu tancul. 

      "Bancherule" da-ti demisia, si angajeaza-te la astia. Stii cat de bine castiga un postac GCCC/AURFS/Parakletos? Nici nu iti inchipui, sunt multi fraieri care ii cred si cotizeaza din greu.

    Ca e prea mult.

    Comisie Europeana du-te unde intoarce uliul si lasa-ne in pace cu sfaturile tale. 

    Multumim PSD !!!

    Avem un "Raport de tara al Romaniei pentru anul 2016".

    Ce facem cu el? 

    Daca facem abstractie de chestiunile inutile privitoare la buget, munca si forta de munca, de finantarile europene, educatie si sanatate, domenii unde România nu a înregistrat niciun progres sau a înregistrat progrese limitate, ramane de dezbatut sectorul cu banutul, sectorul bancar si cel al asigurarilor. 

    Despre sectorul asigurarilor concluzia este unanima, si a noastra, a romanilor dar si a acestei pseudo-institutii europene: este un sector MORT. 

    Avem insa de amintit la puncte forte ale tarii noastre sectorul bancar. Acesta era aproape mort incepand cu sfarsitul anului 2008. In 2009, conform cu cele deja banuite dar si certificate si de Raport, sectorul a fost revitalizat cu ajutorul prohramului de ajutor de stat pentru banci, programul prima casa. Nivelul creditarii a fost sustinut prin acest program. Si acest nivel continua si acuma. Daca acest program o sa fie considerat inoportun, prin aparitia unui mascarici gen Puie Monta, sectorul bancar moare, acest sector nestiind sau nevroind sa gaseasca alte modalitati de a face bani decat imprumuturile catre bugetul statului. 

    Este condamnata initiativa legislativa a Darii in plata. Interesant este faptul ca aceasta pseudo-institutie europeana continua modul de preluare copy-paste a textelor fara o minimala informare. Preluarea acestor asa-zise informatii si asumarea unui caracter de bici asupra statului roman imi aminteste de lovitura de stat incercata la a doua suspendare a odiosului Base. 

    Dar in contextul actual romanesc, cea mai sugestiva pagina, pagina 13, intrece toate asteptarile. 

    Pentru postacii iubitori de asuprire a tuturor am un bonus relevant al modului in care HOTUL STRIGA HOTII! prin intermediul aresponsabilei institutii BNR: 

    În conformitate cu doctrina încrederii legitime, care este un element central al principiului securității juridice și în dreptul UE, așteptările persoanelor care acționează cu bună credință în temeiul legii așa cum este sau cum pare a fi nu ar trebui înșelate. 

    Astept cu infrigurare dezbaterile asupra proiectului privind conversia... atunci sa vedeti ce raniti si scholozi se vor da BNR-istii si pupincuristii (licenta larg folosita in aceste zile) acestora. 

    Desigur, marea masa de prostime - din care fac si eu parte - se va bucura si mai tare de distrugerea sistemului bancar romanesc (cea mai buna gluma proasta) in momentul in care limbile de lemn securistoide de la BNR vor raspunde penal in exercitarea mandatului.

    1. Buna observatie

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb