Comisia Europeană figurează printre ţintele posibile ale jihadiştilor care se întorc din Siria, a anunţat ieri radioteleviziunea publică olandeză NOS, citată de AFP.
Potrivit sursei citate, cel puţin două dintre persoanele arestate de autorităţile belgiene au venit de la Haga.
"Ele pregăteau un atentat. O ţintă era clădirea Comisiei Europene din Bruxelles", a declarat NOS, citând surse anonime.
"Comisarii nu erau vizaţi individual. Acţiunea trebuia să arate ca atacul asupra Muzeului Evreiesc... cu scopul de a ucide cât mai multe persoane", a adăugat NOS.
Suspectul în atentatul de la Muzeul Evreiesc din Bruxelles din luna mai, ce a făcut patru morţi, este francezul Mehdi Nemmouche, care a petrecut mai mult de un an în Siria în rândurile extremiştilor islamişti şi este în prezent deţinut în Belgia şi acuzat de "crimă legată de o organizaţie teroristă".
"Suntem la curent cu informaţia", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Comisiei. "Suntem siguri că autorităţile naţionale urmăresc cazul în mod adecvat".
În clădirile Comisiei din Bruxelles lucrează mii de funcţionari, printre care înalţi responsabili de gestionarea zilnică a Uniunii celor 28 de ţări.
La Bruxelles se află, de asemenea, cartierul general al NATO şi a mai multor altor companii şi organizaţii internaţionale, însă măsurile de securitate pe care ele le adoptă sunt discrete.
Ziarul belgian L'Echo a raportat anterior în aceeaşi zi că autorităţile belgiene au împiedicat mai multe atentate ale jihadiştilor întorşi acasă după ce au luptat în Siria şi care sunt simpatizanţi ai grupului Statul Islamic (SI).
Numărul de cetăţeni belgieni care au plecat să lupte în Siria este estimat la circa 400, dintre care aproximativ 90 s-au întors, potrivit l'Echo.
De asemenea, potrivit ziarului belgian, mai multe persoane au fost arestate, dar autorităţile nu doresc să dezvăluie care erau potenţialele lor ţinte, pentru a nu crea panică în rândul publicului.
Belgia, ca şi alte ţări europene, este îngrijorată de numărul tot mai mare de cetăţeni ai săi care luptă în Siria şi Irak şi ar putea reveni în ţară mai radicalizaţi.
În iunie, un tribunal a ordonat un proces împotriva a 46 de persoane suspectate de a fi membri ai Sharia4Belgium, un grup islamist radical acuzat de recrutare de tineri luptători pentru Siria.