COMISIA EUROPEANĂ PUBLICĂ ASTĂZI RAPORTUL PENTRU ROMÂNIA ŞI BULGARIA: Severitate, chiar în lipsa activării clauzei de salvgardare

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Politică / 27 iunie 2007

Severitate, chiar în lipsa activării clauzei de salvgardare

Comisia Europeană va critica România şi Bulgaria în raportul privind progresul reformei în cele două ţări, pe care îl va prezenta astăzi, însă nu va activa clauza de salvgardare, spun surse apropiate autorităţilor de la Bruxelles, citate de agenţia de presă Reuters. Executivul UE consideră că cele două ţări nu au reuşit să îndeplinească obiectivele stabilite de Uniune în vederea îmbunătăţirii activităţii justiţiei şi combaterii sistematice a corupţiei şi crimei organizate. Totuşi, Comisia nu va stabili sancţiuni împotriva celor două noi state membre ale Uniunii, întrucât perioada de şase luni care a trecut de la aderare este prea scurtă, potrivit surselor menţionate, care adaugă că este posibil ca documentul să conţină nişte măsuri specifice pentru România şi Bulgaria.

De precizat că activarea vreunei clauze nu este exclusă în viitor, dacă va fi necesar.

Raportul va nota că ambele ţări şi-au reformat sistemele judiciare şi au adoptat legi pentru înfiinţarea unor instituţii de luptă împotriva corupţiei, însă va preciza că rezultatele sunt obstrucţionate de politicile guvernamentale ezitante, de certurile politice şi de administraţia de stat ineficientă.

Tonul dur nu e pe placul comisarilor din România şi Bulgaria

Trei comisari europeni - Leonard Orban din România, Meglena Kuneva din Bulgaria, şi Franco Frattini, vicepreşedintele Comisiei, nu sunt de acord cu unele aspecte ale proiectului de raport întocmit de Comisia Europeană în privinţa progreselor României şi Bulgariei în domeniul justiţiei, declară sursele citate de Reuters. Acestea afirmă că îndeosebi Frattini se opune criticilor adresate Bulgariei, cerând un ton mai moderat. Însă, se pare că majoritatea membrilor Comisiei Europene acceptă tonul critic al raportului, precizând că numai astfel UE îşi poate păstra credibilitatea politicii sale de extindere, oferind noilor state membre asis­tenţă precisă pentru îndeplinirea obiectivelor. Potrivit surselor amintite, proiectul de raport ar putea suferi mici modificări înainte de reuniunea comisarilor de astăzi, însă tonul general al documentului nu se va schimba.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb