Comisia Europeană, recomandări privind concurenţa în sectorul agricol

E.A.
Internaţional / 27 octombrie 2018

Comisia Europeană, recomandări privind concurenţa în sectorul agricol

Comisia Europeană a publicat ieri primul raport privind aplicarea normelor în materie de concurenţă în sectorul agricol, document care arată că activitatea autorităţilor europene de concurenţă îi poate ajuta pe fermieri să obţină condiţii mai bune atunci când îşi vând produsele marilor cumpărători sau cooperativelor, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Normele UE în materie de concurenţă care interzic acordurile privind stabilirea preţurilor sau alte condiţii de comercializare, precum şi acordurile privind împărţirea pieţelor se aplică producţiei şi comercializării de produse agricole. Totuşi, Regulamentul privind organizarea comună a pieţelor prevede derogări de la aplicarea acestor norme, care afectează toate sau numai unele din sectoarele agricole ori se referă la situaţii specifice.

"Acest raport evidenţiază modul în care legislaţia din domeniul agricol şi dreptul concurenţei merg mână în mână în vederea obţinerii unor rezultate mai echitabile şi mai eficiente, atât pentru producători, cât şi pentru consumatori. Să nu uităm ca fermierii au un statut special în ceea ce priveşte dreptul concurenţei. Organizaţiile de producători recunoscute îi pot ajuta să îşi consolideze poziţia în cadrul lanţului de aprovizionare cu produse alimentare", a declarat comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan, potrivit Agerpres.

Autorităţile europene de concurenţă au efectuat 178 de investigaţii în sectorul agricol iar mai mult de o treime dintre aceste investigaţii i-au vizat pe prelucrătorii de produse agricole, fermierii constituind cel mai numeros grup de reclamanţi.

Aproape jumătate din cazurile de încălcare a normelor în materie de concurenţă identificate în urma investigaţiilor au vizat acorduri privind preţurile. În cele mai multe cazuri, aceste acorduri s-au încheiat între prelucrători concurenţi pentru a stabili preţul cu ridicata (de exemplu, pentru zahăr şi făină) sau între prelucrători şi comercianţii cu amănuntul pentru a stabili preţul de vânzare cu amănuntul (de exemplu, pentru produse lactate, carne sau ulei de floarea-soarelui). Alte încălcări au avut ca obiect acorduri privind producţia, schimbul de informaţii sau împărţirea pieţelor.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb