Comisia Europeană (CE) a anunţat, luni, că România are, începând cu 3 decembrie, un nou nume pe lista produselor recunoscute oficial, la nivel european, scrumbia afumată de Dunăre primind aprobarea de a deveni produs cu indicaţie geografică protejată (IGP).
Scrumbia de Dunăre afumată se alătură celorlalte patru produse alimentare româneşti protejate în UE: novac afumat din Ţara Bârsei, telemea de Ibăneşti, salam de Sibiu şi magiun de prune de Topoloveni. Scrumbia de Dunăre este un peşte sălbatic care migrează din Marea Neagră în Dunăre.
Specia nu poate fi crescută în acvacultură şi este capturată numai în cursul migraţiei pe Dunăre. Are 250-400 grame şi între 25-30 centimetri şi este recunoscut drept cel mai bogat peşte în grăsimi, din lume, raportat la talia sa, potrivit CE.
"Scrumbia este pregătită sub formă întreagă, după curăţare, sărată şi afumată la rece după o metodă veche, din aria geografică definită. Peştii afumaţi sunt de culoare aurie, metalizată, datorată procesului de afumare. Pentru localnicii din Delta Dunării, pescuitul este principala şi cea mai veche îndeletnicire", se arată în comunicat.
Prin urmare, această activitate este bine înrădăcinată în cultura locuitorilor din Delta Dunării, făcând totodată parte, ca trăsătură caracteristică, din memoria numeroşilor turişti din lumea întreagă care vizitează localităţile din Delta Dunării. În total, la nivelul UE, sunt înregistrate 1440 de produse protejate.
1. Bravo
(mesaj trimis de Melc roman în data de 03.12.2018, 20:20)
Bravo! Delicioasa, dar se pare ca incet incet ne intoarcem pe vremea lui Ceausescu pentru ca nu am mai vazut scrumbie afumata in comert e ani de zile.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Obama în data de 04.12.2018, 09:55)
se mai gaseste, dar de acvacultura. am gasit la metro, dar nu cu IGP, evident. cea cu IGP se gaseste doar la magazine specializate, gen bacanii, la un pret pe masura.