COMISIA EUROPEANĂ ŞI-A DAT AVIZUL: Statul francez salvează banca grupului Peugeot

Elena Voinea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 februarie 2013

Statul francez salvează banca grupului Peugeot

Statul francez a primit acordul preliminar al Comisiei Europene (CE) pentru salvarea băncii PSA Finance, membră a grupul PSA Peugeot Citroen, cu garanţii de 1,2 miliarde euro pentru o perioadă de şase luni, potrivit AFP.

Acordul final al autorităţilor europene depinde de prezentarea unui plan de restructurare a întregului grup PSA Peugeot Citroen.

"Garanţiile sunt necesare pentru asigurarea accesului băncii PSA Finance pe piaţa financiară şi evitarea contagiunii sistemului financiar francez, care ar afecta costul finanţării băncilor", a anunţat Comisia Europeană.

Autorităţile franceze au discutat, în octombrie anul trecut, des­pre acordarea unor garanţii de şapte miliarde euro pentru salvarea PSA Finance. Suma de 1,2 miliarde euro pentru care CE şi-a dat acordul este pentru o perioadă de numai şase luni, în care Comisia trebuie să ia o decizie definitivă referitoare la restructurarea grupului, potrivit lui Antoine Colombani, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru concurenţă Joaquin Almunia.

În perioada în care va beneficia de garanţii de stat, PSA s-a angajat să nu plătească dividende şi să nu răscumpere acţiuni sau să ofere directorilor acţiuni sau opţiuni de achiziţii de titluri.

"Acordul de astăzi va permite băncii să plătească sumele scandente în iulie şi septembrie - 500 şi res­pectiv 750 de milioane de euro", a declarat Pierre Bergeron, analist la Societe Generale Paris.

Banca PSA Finance oferă finanţare cumpărătorilor de vehicule Peugeot şi Citroen şi nu se mai poate refinanţa din cauza dificultăţilor grupului PSA.

Peugeot, al doilea cel mai mare producător de maşini din Europa, după Volkswagen AG, are nevoie de garanţii de stat ca să menţină costurile de finanţare la niveluri joase, acestea afectând ratele plătite de clienţi la creditele destinate achiziţiei de autoturisme, potrivit Bloomberg.

Reprezentanţii Peugeot au declarat, săptămâna trecută, că datoria netă a crescut, în a doua jumătate din 2012, la trei miliarde euro, de la 2,45 miliarde euro la sfârşitul lunii iunie a aceluiaşi an.

PSA Peugeot Citroen a anunţat, săptămâna trecută, deprecierea activelor cu 4,7 miliarde euro.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb