Comisia juridică a amânat o săptămână discuţia pe cele 22 de proiecte de modificare a CP şi CPP

Elena Deacu
Politică / 9 iunie 2015

Actualizare 16:45 Dezincriminarea conflictului de interese, de care e acuzat Ponta, pe lista celor 22 de proiecte

Printre cele 22 de proiecte cu care a fost suplimentată ordinea de zi în Comisia juridică se numără şi cel privind dezincriminarea conflictului de interese, infracţiune de care este acuzat premierul Victor Ponta.

Preşedinta ÎCCJ a declarat marţi că premirul Victor Ponta, ca orice cetăţean al României, se supune legilor în vigoare, iar controlul judiciar poate fi dispus şi în cazul său, pe bază de probe.

"Atât timp cât nimeni nu e mai presus de lege şi legea prevede şi această măsură (n.r. cotrolul judiciar), ea este aplicabilă oricărui cetăţean. În rest rămâne la aprecierea celui care dispune acea măsură să-şi fundamenteze măsura pe probele din dosar", a spus Livia Stanciu.

Ea nu a dorit să comenteze însă votul de marţi din Camera Deputaţilor împotriva urmăririi penale a premierului.

---

Actualizare 16:39

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, marţi, să amâne cu o săptămână, dezbaterea a 22 de proiecte de lege de modificare a Codurilor Penal şi de Procedură Penală, în timp ce PNL a cerut amânarea lor pentru o lună, până la finalizarea sesiunii parlamentare.

Membrii comisiei au introdus pe ordinea de zi cele 22de propuneri legislative, care urmează să fie trimise instituţiilor abilitate - ÎCCJ, CSM, Ministerul Justiţiei- pentru puncte de vedere şi avize în termen de o săptămână.

Vicepreşedintele comisiei, deputatul Ciprian Nica (PSD) a propus termenul de o săptămână pentru avizul asupra acestor proiecte, însă PNL a criticat propunerea, invocând o grabă "suspectă" de a fi adoptate aceste proiecte.

Reprezentanţii CSM au solicitat un termen de două săptămâni, pe motiv ca nu este suficient timp pentru avizare, arătând că acesta nu este un termen rezonabil. "CSM nu este un organ colegial, trebuie ăa avizam 22 de proiecte, solicităm doua saptamani", a spus judecătorul Marius Tudose, preşedintele CSM.

"Nu trebuie să existe suspiciune cu privire la grabă", a replicat Nica.

Preşedintele ÎCCJ Livia Stanciu a arătat că este vorba despre proiecte deosebit de importante şi nu poate să spună un punct de vedere atât de rapid.

"Vorbim despre un pachet de proiecte care vizează modificari substanţiale cu privire la CP şi CPP, ambele sunt legi organice şi reprezintă fundamentul pe care îşi desfăşoară activitatea justiţia.

Cred că, pentru a da o notă de maximă seriozitate vis a vis de aceste proiecte, nu s-ar impune să purtăm azi discuţii nici la modul general. Nu aveţi un punct de vedere exprimat de către ÎCCJ. Nu cunoaştem punctele de vede ale celorlalţi invitaţi: CSM, MJ. Este extrem de important ca fiecare din aceste instituţii să ne exprimăm puncte de vedere şi să cunoaştem punctele de vedere ale celorlalţi. Având în vedere că este vorba de legi foarte importante, vă rog să amânaţi", a spus Stanciu.

Însă, secretarul de stat în MJ Liviu Stancu a susţinut că trebuie urgentată discuţia asupra proiectului guvernului de modificare a Codurilor, elaborat din 2014. "Acest proiect este din 2014 în Parlament şi am solicitat urgentarea", a menţionat secretarul de stat.

Senatorul PSD Şerban Nicolae, unul dintre iniţiatorii proiectelor, a spus că nu trebuie amânate discuţiile, având în vedere că sunt proiecte care pun în acord deciziile Curţii Constituţionale.

"Nu e vorba de propuneri venite ieri sau alaltăieri în parlament. E vorba de propuneri de un an şi jumătate. În privinţa deciziei CC de neconstituţionalitate, se impune o modificare rapidă. În aceste condiţii", a a spus Nicolae.

Printre cele 22 de proiecte de lege se află şi cel a senatorului Şerban Nicolae, referitor la modificarea prevederilor privind arestul preventiv şi la încătuşare.

---

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor dezbate, marţi, 22 de proiecte de lege care modifică Codul penal şi Codul de procedură penală, în prezenţa preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, şi a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose.

Membrii comisiei au suplimentat prin vot ordinea de zi cu toate cele 22 de proiecte de lege.

"Astăzi, vom avea doar dezbateri generale la aceste proiecte, întreg pachetul de legi va fi apoi trimis către Ministerul Justiţiei pentru a face modificările necesare şi a da un punct de vedere, pentru o săptămână, după care vom intra în dezbaterile pe fond", a spus vicepreşedintele Comisiei juridice, Ciprian Nica.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb