Comisia juridică trimite la BP un proiect de hotărâre prin care se constată votul în cazul Şova

Alexandru Costea
Politică / 21 aprilie 2015

Actualizare 18:12

Comisia juridică a Senatului a decis, marţi, cu 6 voturi "pentru" şi 5 voturi "împotrivă", să trimită înapoi, la Biroul Permanent, un proiect de hotărâre prin care se constată că în urma votului din 25 martie în cazul Şova, nu s-au întrunit condiţiile pentru încuviinţarea arestării sale preventive.

Raportul va merge în Biroul Permanent al Senatului şi textul va trebui semnat de către Călin Popescu Tăriceanu, după care va fi publicat în Monitorul Oficial.

---

Actualizare 16:30 Tăriceanu: "Comisia juridică redactează hotărârea votului în cazul Şova şi o publicăm în MO"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, marţi, că, prin decizia Biroului Permanent, comisia juridică trebuie redacteze o hotărâre care să ateste rezultatul votului din 25 martie, în cazul Şova, şi apoi să o trimită la Monitorul Oficial, pentru a căpăta forţă juridică.

Preşedintele Senatului a arătat, după şedinţa Biroului permanent, că s-a dorit lămurirea unei probleme de natură exclusiv tehnico-juridică, şi nicidecum o problemă de natură politică.

"Senatul, prin decizia Curţii Constituţionale, este obligat să redacteze o hotărâre care să ateste rezultatul votului din 25 martie. Sunt diverse opinii de natură juridică care nu sunt neapărat convergente cu ceea ce este decizia Curţii. Eu cred că opiniile politice şi juridice, aşa cum am constatat astăzi în şedinţa comisiei juridice, din partea colegilor liberali, trebuie să fie lăsate deoparte şi să respectăm, întocmai, decizia Curţii", a spus Tăriceanu.

El a menţionat că "în motivarea CC se spune foarte clar- în fine, aceasta este decizia Curţii şi trebuie să o respectăm - că în data de 25 martie s-a luat o decizie, ceea ce urmează în momentul de faţă este doar să se redacteze acea hotărâre, ca o completare tehnico-juridică, astfel încât documentul, prin publicarea în Monitorul Oficial, să capete forţă juridică".

"Astăzi în Biroul permanent s-a decis să se însărcineze comisia juridică cu redactarea textului acestei hotărâri, care urmează să reprezinte materializarea solicităţii şi deciziei Curţii, pe care urmează să o publicăm în Monitorul Oficial", a mai declarat Călin Popescu Tăriceanu.

El a menţionat, despre afirmaţia preşedintelui comisiei juridice, că o astfel de hotărâre redactată de comisia juridică este ilegală, că "a luat notă de aceste opinii politice, dar că în final trebuie să prevaleze deciziile Curţii Constituţionale".

"Senatul trebuie să redacteze hotărârea din 25 martie. Curtea Constituţională a considerat că în 25 martie, votul a reprezentat hotărârea Senatului şi ea trebuie să fie redactată şi trimisă spre publicare", a mai explicat Tăriceanu.

Întrebat cine îşi va asuma această hotărâre, după redactarea sa de către comisia juridică, Tăriceanu a replicat: "Hotărârile sunt ale Senatului şi hotărârea Senatului a fost votul pe care l-a dat".

El a ţinut să răspundă şi acelor "voci care cred că preşedintele Senatului îşi asumă anumite decizii". "Preşedintele Senatului formalizează deciziile pe care le ia Senatul şi nu ia hotărâri în nume propriu", a mai explicat Tăriceanu.

(Elena Deacu)

---

Plenul Senatului a respins, ieri, proiectul de hotărâre propus de Biroul Permanent (BP), prin care se constata că în urma votului din 25 martie nu au fost întrunite condiţiile pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive în cazul senatorului Dan Şova, potrivit surselor din presă.

La votul asupra acestui proiect de hotărâre au fost înregistrate două voturi "pentru", 43 de abţineri şi 68 de voturi "împotrivă".

Proiectul de hotărâre supus plenului constata că în urma votului din 25 martie nu au fost întrunite condiţiile pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive în cazul senatorului Dan Şova, potrivit dispoziţiilor art. 25 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor şi dispoziţiilor art. 173 din Regulamentul Senatului, în vigoare la 25 martie. Totodată, proiectul menţiona şi decizia Curţii Constituţionale din 8 aprilie, conform căreia Senatul are obligaţia de a redacta hotărârea adoptată în şedinţa plenului din 25 martie 2015, prin care atestă rezultatul votului cu privire la cererea de încuviinţare a arestării senatorului Dan Şova, de a comunica hotărârea autorităţilor publice competente şi de a o publica în Monitorul Oficial al României.

Acest proiect de hotărâre era redactat cu data de 20 aprilie.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că este obligatorie redactarea unui alt proiect de hotărâre în conformitate cu rezultatul votului din 25 martie.

"Propunerea formulată de Biroul Permanent a fost respinsă, pe cale de consecinţă cealaltă hotărâre pe care o aveţi în mapă o voi semna şi o voi transmite la Monitorul Oficial", a precizat Tăriceanu în plen.

Acest al doilea proiect la care face referire Tăriceanu a fost citit în plen de senatorul PSD Şerban Nicolae. Acest proiect este aproape similar cu cel respins luni în plen, cu deosebirea că este redactat la 25 martie. În plus, nu se precizează că decizia se bazează pe Regulamentul Senatului aflat "în vigoare la 25 martie".

Curtea Constituţională arată, în motivarea deciziei privind conflictul juridic de natură constituţională între PICCJ şi Senat, publicată vineri, că această Cameră trebuie să redacteze hotărârea în cazul cererii DNA de arestare a lui Dan Şova, întrucât, altfel, procedura nu este finalizată, pentru că nu poate fi publicată în Monitor.

Judecătorii Curţii Constituţionale (CC) arată că, potrivit legii, asupra cererii de încuviinţare a reţinerii, arestării sau percheziţionării parlamentarilor, Parlamentul este obligat să dezbată şi să se pronunţe printr-o hotărâre, care se comunică ministrului Justiţiei şi se publică în Monitorul Oficial.

"Potrivit principiului «ubi lex non distiguit, nec nos distinguere debemus» - unde legea nu distinge, nici interpretul său nu o poate face, actul adoptat de Camera Parlamentului, indiferent dacă acesta consemnează admiterea sau respingerea cererii de încuviinţare a reţinerii, arestării sau percheziţionării deputatului ori a senatorului, trebuie să îmbrace forma unei hotărâri care se comunică autorităţii publice care a adresat solicitarea şi se publică în Monitorul Oficial al României", arată motivarea deciziei din 8 aprilie a CC.

Astfel, judecătorii constituţionali au ajuns la concluzia că, în cazul lui Dan Şova, Senatul a răspuns cererii de încuviinţare a arestării senatorului Dan-Coman Şova printr-un act denumit "comunicare", care nu a fost publicat în Monitorul Oficial.

CC a constatat că "Procedura în caz de reţinere, arestare sau percheziţie", prevăzută de lege, nu a fost finalizată în conformitate cu prevederile legale.

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb