Comisiile de buget-finanţe ale Parlamentului au aprobat azi suplimentarea cu 5 milioane de lei a bugetului Ministerului Afacerilor Externe (MAE) pentru programele destinate românilor din afara graniţelor, potrivit surselor din presă.
Amendamentul prin care a fost mărit bugetul MAE aparţine deputatului PSD Ana Birchall şi prevede că, la bugetul MAE, se propune suplimentarea la articolul cu privire la sprijinirea activităţii românilor de pretutindeni şi a organizaţiilor reprezentative ale acestora cu suma de 5 milioane de lei, care devine 9, 917 milioane de lei în total.
"Sumele sunt necesare pentru finanţarea în anul 2015 a programelor derulate de Departamentul pentru românii de pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe pentru sprijinirea activităţii românilor de pretutindeni şi a organizaţiilor reprezentative ale acestora, iar banii vor fi alocaţi din bugetul Ministerului Finanţelor Publice" , se mai arată în amendament.
Comisiile de buget au mai adoptat un amendament la bugetul MAE care a fost propus de preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, Petru Filip, ce prevede transferarea, în interiorul bugetului, a sumei de 10 milioane de lei în vederea participării României la Expoziţia Mondială Milano 2015, care se va desfăşura în perioada 1 mai - 31 octombrie şi care are ca temă "Hrănirea planetei, energie pentru viaţă".
Ministerul de Finanţe a propus pentru MAE un buget pe anul viitor de 629,336 milioane lei, în scădere cu 11,46% faţă de anul curent.
Comisiile pentru românii de pretutindeni din Camera Deputaţilor şi Senat au avizat favorabil şi cu un amendament, bugetul prevăzut pentru Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni în anul 2015.
Membrii celor două comisii au aprobat, cu 15 voturi pentru, patru voturi împotrivă şi două abţineri, amendamentul deputatului Aurelian Mihai (neafiliat politic) prin care este suplimentat bugetul departamentului cu suma de 100 milioane lei.
Potrivit deputatului, "suma respectivă este necesară pentru finanţarea proiectelor depuse în cadrul celor cinci programe existente la Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni: Cultură - < Constantin Brâncuşi >, Mass-media - < Mihai Eminescu >, Educaţie - < Nicolae Iorga >, Spiritualitate şi tradiţie - < Andrei Şaguna >, Societate civilă - < Dimitrie Gusti >".
Sursa de finanţare propusă de către deputatul Aurelian Mihai este fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului.
Bugetul amendat al Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni pe 2015 a fost votat în unanimitate de către membrii celor două comisii.