Compania Holzindustrie Schweighofer, ce se ocupă cu prelucrarea lemnului, salută cele mai recente afirmaţii ale ministrului Apelor şi Pădurilor, Doina Pană, legate de introducerea şi dezvoltarea SUMAL şi a Radarului Pădurilor, potrivit unui comunicat de presă.
În comunicat se precizează: "Credem cu tărie că respectarea şi aplicarea legii sunt elemente-cheie pentru câştigarea încrederii din partea societăţii şi pentru dezvoltarea industrială a ţării. Compania mulţumeşte pentru evaluarea exactă a progreselor făcute în ceea ce priveşte transparentizarea şi lupta companiei împotriva tăierilor ilegale".
Compania asigură autorităţile statului român că "Holzindustrie Schweighofer va rămâne un partener de dialog şi un susţinător activ al eforturilor de a opri tăierile ilegale de lemn şi abuzurile din industria de profil".
Holzindustrie Schweighofer mulţumeşte, de asemenea, tuturor entităţilor private, de stat sau din societatea civilă care "luptă împotriva ilegalităţilor din industria lemnului tocmai pentru că este un beneficiar al unei desfăşurări corecte, cu respectarea principiilor de piaţă, a afacerilor din acest sector".
În comunicat se mai transmite: "În ultimi 15 ani suprafaţa împădurită a României a crescut cu 495.000 ha, această suprafaţă fiind mai mare decât aria parcurilor naţionale (320.0000 ha). Între anii 2000 şi 2015 suprafaţa împădurită a ţării a crescut de la 27.7% până la 29.8% (conform statisticii World Bank)".
Ministrul Apelor şi Pădurilor, Doina Pană, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că la data de 12 iulie a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru implementarea corectă a "aplicaţiilor menite să stopeze tăierile ilegale - SUMAL, FMIMS şi Radarul Pădurilor" şi pentru punerea în aplicare a Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) din iunie 2015, potrivit unor surse din presă.
Conform News.ro, prin hotărârea CSAT, dată în iunie 2015, s-au dispus măsuri referitoare la "defrişările ilegale ale fondului forestier naţional", prin care s-a dispus "dezvoltarea sistemului informatic integrat de urmărire a materialelor lemnoase - SUMAL, operaţionalizarea sistemului FMIMS şi dezvoltarea sistemului Radarul Pădurilor de alertare a instituţiilor cu responsabilităţi în materie".