Companiile americane se grăbesc să se listeze înaintea alegerilor prezidenţiale

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 septembrie 2020

Companiile americane se grăbesc să se listeze înaintea alegerilor prezidenţiale

Companiile private americane se întrec să îşi facă debutul pe Wall Street în condiţiile în care se apropie alegerile prezidenţiale din SUA şi există o incertitudine tot mai mare cu privire la ceea ce se va întâmpla cu piaţa de capital şi economia după instalarea noii administraţii, potrivit CNN.

Sursa menţionează că ofertele publice iniţiale (IPO) recente ale companiilor de servicii de cloud computing Snowflake Inc. şi Jfrog, precum şi debutul de vineri al dezvoltatorului de instrumente de gaming Unity Software ilus­trează cererea puternică pentru acţiuni noi.

Experţii spun că decizia băncii centrale a SUA (Federal Reserve - Fed) de a menţine ratele dobânzii la zero în viitorul previzibil a contribuit la alimentarea cererii de IPO-uri, stimulând în acelaşi timp piaţa acţiunilor şi, în special, domeniul tehnologic, care a consemnat creşteri im­portante.

"Sectorul IPO-urilor are o evoluţie bună şi cred că asta se întâmplă atunci când Fed-ul pom­pează bani în sis­temul financiar", declară Troy Hooper, şef de conţinut IPO la Mergermarket, adăugând: "Banii trebuie să meargă undeva".

Mai multe companii aleg să se listeze pe Wall Street prin fuziuni cu aşa-numitele SPAC (special purpose acquisition company - societate care nu are operaţiuni comerciale, creată doar pentru atragerea de capital prin IPO). Astfel, arată sursa, producătorii de vehicule electrice Lordstown Motors Corp. şi Hyliion intenţionează să se listeze prin fuziuni cu SPAC-uri.

Thomas Healy, CEO-ul Hyliion, spune că societatea sa, care produce camioane comerciale electrice, a luat în calcul opţiunea de a rămâne privată, dar, în cele din urmă, a simţit că acum este momentul să devină publică. "Ceea ce ne-a entuziasmat a fost capacitatea de a atrage mai mulţi bani. Asta ne va ajuta să creştem compania", a subliniat Healy.

Hyliion fuzionează cu o companie de tip SPAC denumită Tortoise Acquisition Corp., iar prin listare vrea să obţină 560 de milioane de dolari. Acţionarii îşi vor exprima votul în privinţa tranzacţiei la data de 28 septembrie. Dacă aceasta va fi aprobată, compania va fi listată sub simboluil "HLYN".

La rândul lor, operatorul de pariuri sportive DraftKings şi Virgin Galactic - compania de turism spaţial fondată de Richard Branson - s-au listat prin afaceri cu SPAC-uri.

Totodată, la finele săptămânii trecute, Reuters informa că Playboy Enterprises, care s-a delistat în 2011, ia în considerare revenirea pe Wall Street printr-o fuziune cu un SPAC.

CNN notează că există un sentiment din ce în ce mai pronunţat că marile startup-uri unicorn (start-up-urile cu o valoare de peste un miliard de dolari) vor încerca să devină publice în următoarele câteva săptămâni ca să îşi poată lansa la tranzacţionare acţiunile înainte de alegeri, mai ales după debutul solid al Snowflake, ale cărui acţiuni şi-au dublat preţul în prima zi pe piaţă.

CNN menţionează că societatea de date Palantir Technologies se va lista la New York Stock Exchange în 29 septembrie, iar companiile GoodRx - care compară preţurile medicamentelor - şi Asana, dezvoltator de software, sunt aşteptate la tranzacţionare înainte de sfârşitul lunii curente. Palantir intenţionează să-şi listeze acţiunile existente direct la NYSE, o mişcare care îi permite să ocolească un lung roadshow pe Wall Street. La fel au devenit publice companiile Spotify (simbol "SPOT") şi Slack (simbol "WORK).

"Va fi interesant să vedem ce se întâmplă cu Palantir şi Asana", afirmă Phil Haslett, cofondator şi director de vânzări al EquityZen, care menţionează: "Există un interes crescut din partea administratorilor de averi pentru unicornii tehnologici, după debutul Snowflake". EquityZen este o societate care le permite investitorilor să cumpere titluri ale firmelor private înainte ca acestea să fie listate.

Potrivit CNN, Comisia pentru valori mobiliare din SUA (SEC) analizează dacă va aproba o nouă regulă care să le permită companiilor să obţină bani prin listarea directă a acţiunilor lor. Mai multe companii ar putea deveni publice prin listări directe dacă li se va permite să listeze acţiuni şi să genereze numerar în acelaşi timp.

Alte societăţi care aşteaptă să devină publice în 2020 sunt furnizorul de servicii online de cazare Airbnb Inc. şi serviciul de livrare a mâncării DoorDash Inc. Şi grupul Ant al lui Jack Ma, divizia financiară a gigantului de comerţ electronic Alibaba Group Holding Ltd., doreşte să se listeze la Hong Kong şi Shanghai înainte de sfârşitul anului.

"Fereastra listărilor se va închide, probabil, la mijlocul sau la sfârşitul lunii octombrie. IPO-urile se pot opri după aceea", mai afirmă Phil Haslett, menţionând: "Există o mulţime de riscuri pentru companiile care aşteaptă să devină publice anul viitor".

Ofertele SPAC-urilor vor continua să fie populare, mai ales pentru că nu durează atât de mult ca un IPO sau o listare directă, menţionează sursa.

De la începutul lui 2020 au fost lansate aproape 100 de tranzacţii cu societăţi de tip SPAC, care au strâns un total de 35 de miliarde de dolari, potrivit lui Evan Ratner, director general şi manager de portofoliu pentru strategii SPAC la Levin Easterly Partners. Cifra pentru anul curent este mult mai mare faţă de cea aferentă întregului an trecut: 59 de tranzacţii cu societăţi SPAC, care au strâns 13 miliarde de dolari.

TikTok se va lista în SUA

TikTok Global, firma care va fi creată pentru controlul operaţiunilor din SUA aparţinând aplicaţiei video chineze TikTok, va lansa o ofertă publică iniţială, potrivit anunţului făcut ieri de compania-mamă ByteDance, informează dw.com. Societatea vrea ca prin această listare să îşi crească transparenţa.

ByteDance nu a precizat câţi bani vrea să obţină prin listarea noii companii, însă a menţionat: "TikTok Global va lansa un plan de listare ca să-şi consolideze în continuare structura de guvernanţă corporatistă şi transparenţa".

Sâmbătă, preşedintele american Donald Trump a anunţat că a aprobat tranzacţia dintre TikTok şi companiile Oracle Corp. şi Walmart Inc. din SUA, care va înlătura temerile de securitate a datelor pentru partea americană şi va asigura viitorul acestei aplicaţii populare în ţară.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. '' Companiile americane se grăbesc să se listeze înaintea alegerilor prezidenţiale '' ... pentru ca e ceva obisnuit ca in primul an dupa alegeri sa urmeze o piata bear... deci se listeaza acum, trag banul din piata (la evaluari inalte) si apoi se ascund sub paturica un an si apoi mai vedem :) ...

    e un clasic acest fapt 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb