"Companiile apelează relativ modest la băncile autohtone pentru finanţarea activităţii"

A consemnat ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 1 august 2017

"Companiile apelează relativ modest la băncile autohtone pentru finanţarea activităţii"

(Interviu cu domnul Alexandru Petrescu, director general al FNGCIMM)

Ministerul Finanţelor Publice are în vedere un plafon anual de garanţii pentru Prima Casă de aproximativ 2,5 miliarde lei pentru primul an (2017), câte 2 miliarde lei pentru fiecare an pentru anii 2, 3, şi 4 (2018-2020), iar pentru ultimul an (2021) 1,5 miliarde lei

"Vom readuce Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri în poziţia de a facilita accesul antreprenorilor la instrumentele de finanţare necesare, inclusiv prin acordarea de garanţii"

Alexandru Petrescu, fost ministru al Economiei dar şi fost ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat în guvernul Grindeanu, a fost, recent, numit director general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).

Domnia sa ne-a povestit, în cadrul unui interviu despre obiectivele pe care şi le-a propus la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, dar şi despre programul Prima Casă.

Reporter: Care sunt principalele obiective pe care le aveţi pentru Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri?

Alexandru Petrescu: Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri se află într-un proces de redefinire a rolului său activ în sprijinirea ecosistemului antreprenorial românesc. Regândirea portofoliului de produse de garantare pentru IMM-urile din sectoarele economice cu potenţial mare de creştere şi inovative, facilitarea accesului acestora la programele europene, reprezintă obiective prioritare, integrate în strategia pe următorii patru ani ai instituţiei noastre.

În acelaşi timp, ne vom concentra pe recâştigarea încrederii în relaţia cu sistemul bancar, cu accent pe rolul de informare, promovare şi încurajare a antreprenorilor români pentru a utiliza ca sursă de finanţare a dezvoltării business-ului fondurile europene şi creditele bancare.

Reporter: Este, în acest moment, FNGCIMM un susţinător al mediului antreprenorial, în condiţiile în care Fondul este cunoscut mai ales pentru programul Prima Casă?

Alexandru Petrescu: Programul Prima Casă reprezintă astăzi un element important în ansamblul activităţii noastre, dar noua strategie de dezvoltare şi relansare are drept obiectiv schimbarea paradigmei curente: vom readuce Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri în poziţia de a facilita accesul antreprenorilor la instrumentele de finanţare necesare, inclusiv prin acordarea de garanţii.

În funcţie de sursa fondurilor, portofoliul actual de garanţii al FNGCIMM este structurat pe trei piloni: garanţii din fonduri proprii pentru creditele acordate de instituţiile de credit în favoarea IMM urilor, garanţii acordate în numele şi în contul statului român, prin Ministerul Finanţelor Publice, şi garanţii acordate din fonduri puse la dispoziţie de către autorităţi ale administraţiei publice centrale.

Programul Prima Casă, un program guvernamental cu rol strategic, un instrument de punere în aplicare a politicilor publice asumate, presupune acordarea de garanţii în numele şi contul statului. Cu peste 220.000 de beneficiari, «Prima Casă» a devenit un puternic vector de imagine pentru instituţia noastră, un brand cu notorietate mare în rândurile populaţiei.

Reporter: Ce produse vreţi să lansaţi, în acest an, în cadrul FNGCIMM? Vă gândiţi la produse alternative de finanţare pentru firmele înscrise în programul Start-Up Nation şi care nu s-au calificat? Vă gândiţi să colaboraţi şi cu BVB pe anumite produse?

Alexandru Petrescu: 2017 reprezintă pentru FNGCIMM un an al relansării, al repoziţionării pe palierul încrederii în relaţia cu partenerii bancari şi beneficiarii - IMM-urile, persoanele fizice sau unităţile administrativ teritoriale.

Realizăm în prezent o analiză pentru a identifica noi oportunităţi de dezvoltare, prin extinderea portofoliului de instrumente financiare des-tinate sprijinirii mediului de afaceri, şi, în egală măsură, prin diversificarea paletei de activităţi prevăzute în obiectul nostru de activitate.

Conform studiului «Carta Albă a IMM-urilor» realizat de CNIPMMR pe un eşantion reprezentativ de IMM-uri la nivel naţional, doar 18% dintre companii au apelat în 2016 la un credit bancar, preferând finanţarea din surse proprii sau creditul furnizor. Intenţia de utilizare a creditelor bancare are o uşoară creştere pentru 2017, de aproape 2 puncte procentuale; dinamica este în creştere robustă în ce priveşte intenţia de accesare a fondurilor nerambursabile, unde 11,4% din companii intenţionează să acceseze în 2017 astfel de surse de finanţare, faţă de numai 4% în 2016.

Conform aceluiaşi studiu, principalele nevoi de finanţare ale IMM-urilor sunt: dezvoltarea unor produse, servicii sau accesarea unor noi pieţe (32%), finanţarea stocurilor şi capitalului de lucru (30,5%), investiţii imobiliare, în echipamente sau tehnologie (26%) şi pregătirea angajaţilor (9,7%)

În demersul nostru de sprijinire a antreprenorilor, suntem în curs de lansare a unui nou produs de garantare, flexibil, adaptat nevoilor specifice: accesibil prin intermediul băncilor partenere, noul produs oferă garantare în procent de până la 80% pentru credite în valoare maximă de 250.000 lei, pe baza fideiusiunii, fără alte garanţii.

Companiile care nu beneficiază de finanţare în cadrul programului Start-Up Nation pot în continuare solicita graranţii pentru credite prin intermediul băncilor partenere, în baza analizei de eligibilitate.

O atenţie specială trebuie acordată Programului IMM Invest România, programul multianual de susţinere a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, care are ca obiectiv acordarea de facilităţi de garantare de către stat pentru creditele acordate întreprinderilor mici şi mijlocii, şi care se află în prezent pe circuitul de avizare interministerială, urmând să fie supus aprobării după deschiderea sesiunii parlamentare din toamna acestui an. Noutatea programului constă în obiectivul de stimulare a investiţiilor şi în extinderea categoriilor de beneficiari eligibili, unde sunt incluse şi companiile de tip Start-Up.

Programul constă în acordarea unui singur credit pentru realizarea de investiţii şi/sau a unui singur credit/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, în procent de maximum 50% din valoarea finanţării, exclusiv dobânzile, comisioanele şi speze bancare aferente creditului garantat. Programul va fi derulat de FNGCIMM în calitate de mandatar al statului român.

În ce priveşte o potenţială colaborare cu BVB, am demarat o serie de discuţii punctuale pentru identificarea de oportunităţi pentru construirea de instrumente comune, destinate unor segmente de business.

Reporter: Dacă dobânzile vor creşte, aşa cum preconizează majoritatea analiştilor CFA, care va fi strategia FNGCIMM pentru a preîntâmpina un val de credite neperformante (NPL) pe programul Prima Casă?

Alexandru Petrescu: Încă de la lansarea din 2009, Programul Prima Casă a fost construit cu preocuparea de a introduce elemente de atenuare a riscurilor, centrate în principal pe profilul de risc specific beneficiarilor, pe posibilitatea retragerii cererilor de plată şi a repunerii beneficiarilor în drepturile şi obligaţiile specifice contractelor de credit şi de garantare, şi nu în ultimul rând pe calitatea colateralului. În consecinţă, mecanis-mul acestui tip de credit destinat populaţiei - cu parametri de atractivitate ce se păstrează, ca în cazul cuantumului de avans -, reduce la minim impactul unei fluctuaţii de dobânzi.

Este important de menţionat faptul că, în activitatea de acordare, monitorizare a garanţiilor, precum şi de întocmire a documentelor justificative necesare pentru efectuarea plăţilor garanţiilor acordate în cadrul programului Prima Casă, FNGCIMM acţionează în calitate de mandatar al statului român, prin Ministerul Finanţelor Publice.

Reporter: Cum credeţi că poate fi recâştigată încrederea în sistemul bancar?

Alexandru Petrescu: Conform Raportului de Stabilitate Financiară al BNR, băncile româneşti sunt caracterizate de un nivel adecvat al principalilor indicatori prudenţiali.

Pe de altă parte, nivelul de încredere al populaţiei în bănci a cres-cut, iar un studiu GfK realizat pentru Asociaţia Română a Băncilor arată că în ultimii 5 ani avem o creştere semnificativă - dacă în 2011 doar 33% dintre români aveau încredere ridicată în sistemul bancar românesc, în 2016 s-a atins nivelul de 40%. De asemenea, creşterea utilizării produselor bancare, precum şi intenţia de cumpărare de produse şi servicii au avut o dinamică pozitivă fapt ce reflectă premisele dezvoltării şi diversificării pe acest segment.

Companiile apelează relativ modest la băncile autohtone pentru finanţarea activităţii, ceea ce generează provocări legate de gradul redus de intermediere financiară. Pe de altă parte, creşterea intermedierii financiare, în special prin acordarea de credite noi pentru firme, poate crea premisele continuării creşterii economice cu ritmuri înalte.

Pentru antreprenori, încrederea în sistemul bancar este corelată direct cu încrederea în mediul de afaceri, în bunul mers al economiei. Conform aceluiaşi studiu al CNIPMMR, aproape jumătate (46%) din IMM-uri intenţionează să utilizeze în 2017 o formă de finanţare pentru investiţii, ceea ce reflectă un potenţial pozitiv din această perspectiva. În ce priveşte criteriul de alegere al unie bănci, calitatea proceselor (rapiditate, birocraţie redusă) reprezintă principalul punct de interes.

Pentru FNGCIMM relaţia cu partenerii bancari se consolidează prin transparenţa proceselor, eficientizare şi profesionalism, pârghii cărora le acordăm permanent atenţie.

Reporter: Câte solicitări (în medie) primeşte FNGCIMM, zilnic, pentru Prima Casă şi câte din acestea primesc răspuns favorabil?

Alexandru Petrescu: Numărul de solicitări primite este comparabil cu cel din anii anteriori, dar în urma analizei comparative s-a constatat existenţa unei tendinţe de a transmite cererile într-un ritm mult mai alert faţă de anul trecut. Cauza ar putea consta în principal în creşterea predictibilităţii programului ca urmare a alocării iniţiale a unui plafon mai consistent (2,5 miliarde de lei în anul 2017, faţă de 1,5 miliarde de lei alocaţi iniţial pentru anul 2016), ceea ce a determinat finanţatorii să pună în aplicare strategii de afaceri cores-punzătoare. La aceasta se adaugă unele aspecte subiective legate de puternică conturare a brandului Prima Casă, pe fondul succesului înregistrat încă de la lansarea programului şi de nivelul redus al procentului de avans pentru credite, care cores-punde unui profil neorientat spre economisire, specific beneficiarilor Prima Casă. Este important de menţionat şi influenţa factorilor macroecomici relevanţi, cum ar fi: dezvoltarea sectorului imobiliar, dinamica pieţei imobiliare, creşterea veniturilor populaţiei şi a încrederii în dezvoltarea economică, relaxarea fiscală, care reprezintă factori de impuls pentru persoanele care doresc să achiziţioneze sau să construiască o locuinţa şi apelează la Programul Prima Casă.

Criteriile de eligibilitate pentru solicitanţi sunt reglementate legal, iar băncile finanţatoare transmit solicitările de emitere garanţii după analiză specifică.

Procesul de analiză a solicitărilor de garantare este bazat pe principii de transparenţă şi dialog cu băncile finanţatoare, şi se derulează prin intermediul unei aplicaţii on-line dedicate, având ca rezultat aprobarea majorităţii dosarelor.

Reporter: Care este, în acest moment, gradul de NPL pe Programul Prima Casă?

Alexandru Petrescu: Creditele acordate prin Programul Prima Casă se remarcă printr-un comportament de plată foarte responsabil, pozitiv. Costurile atractive, predictibilitatea cheltuielilor aferente creditului în bugetul personal, importanţa bunului achiziţionat au avut ca rezultat un procent foarte scăzut de neperformanţă, situat sub 0,3%.

Reporter: Cât credeţi că va mai putea funcţiona Programul Prima Casă?

Alexandru Petrescu: Conform Strategiei Programului Prima Casă 2017-2021, Ministerul Finanţelor Publice are în vedere un plafon anual de garanţii în cadrul Programului de aproximativ 2,5 miliarde lei pentru primul an (2017), câte 2 miliarde lei pentru fiecare an pentru anii 2, 3 şi 4 (2018-2020), iar pentru ultimul an (2021) 1,5 miliarde lei, astfel încât să crească predictibilitatea creditelor ce pot fi acordate şi contractate în cadrul Programului, factorul cel mai important atât în dimensionarea cererii, cât şi a ofertei de locuinţe, solicitare venită în procesul de consultare cu diferitele entităţi implicate/interesate (atât consumatorii de credite cât şi finanţatorii şi dezvoltatorii de locuinţe).

Reducerea graduală a plafonului de garanţii are în vedere o diminuare progresivă a intervenţiei statului prin garantare asumând că piaţa creditului ipotecar se va dezvolta concomitent cu creşterea accesibilităţii populaţiei la produsele standard ale băncilor.

Reporter: De ce are nevoie acum mediul de afaceri din România?

Mediul de afaceri a fost destul de contrariat de noile măsuri din programul de guvernare.

Alexandru Petrescu: Principalii parametri în construirea unui context de dezvoltare favorabil pentru mediul antreprenorial sunt predictibilitatea şi susţinerea reală, prin instrumente şi soluţii flexibile, adaptate nevoilor generate de dinamismul crescut al realităţii economice.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri îşi propune recâştigarea rolului său activ în sprjnirea antreprenoriatului româ-nesc, prin diversificarea instrumentelor şi soluţiilor de finanţare oferite.

Reporter: Care este opinia dvs cu privire la înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii?

Alexandru Petrescu: Fondul Suveran de Investiţii reprezintă cel mai important act de emancipare a statului din ultimii 27 de ani, ce poate genera multiple efecte pozitive - o utilizare mai eficientă a profiturilor realizate, un nivel de management superior, aplicarea de strategii unitare -, pârghii de creştere potenţială la nivelul întregii economii.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb