Companiile din Germania se închid pe fondul lipsei perspectivelor şi al costurilor mari din energie

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 iunie

Călin Rechea

Numărul companiilor închise în Germania a crescut cu 2,3% în 2023 faţă de anul precedent, până la circa 176.000. Dintre acestea doar 11% au fost declarate în insolvenţă, după cum se arată într-un studiu recent realizat de agenţia de credit Creditreform şi Institutul ZEW, în condiţiile în care "numărul de închideri a crescut în mod deosebit de puternic în industria prelucrătoare, în sectoarele cu utilizare intensivă a cercetării şi în sectorul imobiliar".

Pa marginea raportului, Die Welt scrie că "dezindustrializarea progresează" şi "cele mai multe companii se desfiinţează în linişte".

În comunicatul de presă de pe site-ul Institutului ZEW se subliniază că "nu doar baza industrială înregistrează o contracţie", ci şi "sectoarele intensive din punct de vedere al cercetării din cadrul industriei prelucrătoare au înregistrat o creştere mult mai rapidă a numărului companiilor închise".

Printre acestea se află industria farmaceutică, ingineria mecanică sau serviciile intensive din punct de vedere tehnologic.

Există şi sectoare în care numărul închiderilor de firme s-a redus faţă de 2022, cum sunt producţia de mobilă, de jucării sau de echipamente sportive.

"Victimele cele mai vizibile ale deteriorării situaţiei economice sunt magazinele locale de îmbrăcăminte pentru bărbaţi, restaurantele de cartier şi frizeriile tradiţionale", se mai arată în comunicatul de presă.

Conform raportului, circa 37.000 de firme din comerţul cu amănuntul s-au închis în 2023, iar în sectorul serviciilor de consum s-au înregistrat circa 51.000 de firme închise.

"Magazinele abandonate şi vitrinele goale au un impact economic şi emoţional asupra oamenilor care locuiesc acolo, însă închiderile din sectorul industrial afectează nucleul economiei noastre", a subliniat Patrik-Ludwig Hantzsch, şeful departamentului de cercetare economică de la Creditreform.

Numărul închiderilor din sectorul construcţiilor a crescut cu 2,4% în 2023 faţă de anul precedent, până la circa 20.000 de companii, în timp ce în industria prelucrătoare, numărul închiderilor a crescut cu 8,7%, până la 11.000, cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani.

"Criza din industria germană, caracterizată prin costuri ridicate ale energiei, lipsa investiţiilor şi a inovaţiilor şi lanţuri de aprovizionare întrerupte în mod repetat se reflectă în numeroase ieşiri de pe piaţă ale întreprinderilor industriale", se arată în raportul de la Creditreform şi ZEW.

Sandra Gottschalk, cercetător în cadrul Institutului ZEW, a precizat că numărul tot mai mare al firmelor închise nu mai este compensat de înfiinţarea unor noi companii.

Date ale Agenţiei Federale pentru Ocuparea Forţei de Muncă citate de Gottschalk arată că "numărul de start-up-uri a scăzut cu 13% în 2022, în timp ce scăderea din industria prelucrătoare a fost de până la 16%", după cum scrie Die Welt.

Un motiv deosebit de îngrijorare pentru competitivitatea celei mai mari economii a zonei euro îl reprezintă numărul mare al companiilor închise în sectoarele cu utilizare intensivă a cercetării din industria prelucrătoare. Circa 1.700 de firme s-au închis în 2023, după o creştere de 12,3% faţă de anul precedent.

O situaţie specială o reprezintă firmele închise din industria chimică, al căror număr a ajuns la 360 în 2023, cu 80% peste nivelul înregistrat în 2018 (200 de firme).

Studiul de la Creditreform şi ZEW subliniază că principalele motive din spatele închiderilor de firme sunt reprezentate de dificultăţile economice, dar mai sunt evidenţiate şi eşecul planificării succesiunii în afaceri, decesul proprietarului sau alte motive personale.

Printre principalele probleme economice evidenţiate de autorii studiului se află costurile ridicate ale energiei şi ale investiţiilor, lanţurile de aprovizionare întrerupte, lipsa de personal şi incertitudinile politice.

Opinia Cititorului ( 24 )

  1. Totuși șomajul este extrem de mic în Germania și majoritatea firmelor se plâng de lipsa de personal,nu aș dramatiza situația

    1. ...

      asa e in fisa postului.

      Firmele mari au unghia în gât, cei mici, vorba lui Tăriceanu dansează pe puntea de sus a vasului care se scufundă. În general nu e bine.

    Daca inca nu ati aflat asa este in capitalism .Dorul de comunism face gilci . Firmele apar si dispar .Din acest motiv nu apar in Occident Dictatori att stiutori si mincinos declaratori .Germania a este din punct de vedere golbal pe plus si anul acesta .Disparitia unor firme nu are nici op relevanta .Cei slabi dispar si ramin cei potenti .

    Europa domină clasamentul competitivităţii economice a lumii

    Grrmania a mutit,partea bună e că SUA a plătit costurile de înmormântare

    1. Sovietul jubilează prin cimitirele pline

    a vazut cineva panoul publicitar a lui “Nea” Simion Gura de AUR…?!…

    asa da populism fara fundamente economice… 

    cica prabuseste “el” dobanzile… nu dobanda naturala prabuseste dobanzile… mai nou…:)))))….. 

    e buna treaba… 

    s c c r e t 

    1. dc scade cheltuielile bugetare tot ce e posibil.

      sa cumpara bonduri deci? alea in euro/ 5 ani  

      cheltuielile bugetare nu scad… nu au voie sa scada… in situatia actuala… in schimb creste costul la populatie (taxe etc) si anaf rupe la taxari … plus ca poate sa creasca si putin concurenta ceea ce poate reflecta in surplus… si ajuta deficitul ciclic sa se duca spre luciul apei… ideea e ca la populatie avem custuri totale sus… sinreflecta deficit spre luciu apei…

      oricum nu vad eu a buna treaba cu deficitul asta dus pre luciul apei… piata nu poate sa il tina mult pe pozitiv sau cat mai aproape de zero… nu in forma actuala … la cum arata economia ro… 

      avem nevoie urgenta de stimulare natalitate … plus ca demografic crash si …. fonduri pensii de sustinut… 

      ma uitam la ciclul actual de somaj pe spre minime UE … Ro UK USA si altele… ce minunat arata…sunt tare curios ce va face deficitul in fata pe ro…. (va spun eu…un alt crash)…. si cu pozibile executari silite in boom…. dar pana colo mai are balta peste… chiar daca “temperaturile” au crescut si “pestele” nu se mai da la “momeli” ci sta pe burta la fundul baltii sa se racoreasca sau de teama “sufocarii” ….”costurilor”… actuale… 

      Bate vant din fata … de un nou “slump” al generatiei… mancati jucati imbuibati si creditati… 

      s c c r e t 

      nu cred nici eu ca aur va scadea deficitul, sau dobanzile la bonduri. bine al;ea poate ca vor scadea ca scad peste tot.

      dar te uiti la orban si vezi incotro se merge. tot pomeni peste pomeni pentru voturi.  

      o crestere de taxe prinde foarte bine, un impozit progresiv la populatie precum si la firme 20-25%, fara exceptii.

      stimulare natalitate... ma faci sa rad. nici masura interzicerii avorturilor nu ar avea efect.

      poate doar sa se treaca in ilegalitate produse anticonceptionale, dar nici atunci.

      un lucru bun pentru planeta. 

      teriroriul romaniei poate sa sustina fara probleme cu tehnologiile actual peste 50-60 mil de locuitori...

      cand romania avea 16-18 mil locuitori ...hranea simultan alte 50-60-80 milioane peste hotare! prin export cereale si altele! 

      s c c r e t 

      si gandacii sunt buni de mancat pana la urma. exporti cereale ca sa poti sa importi alte lucruri cum ar fi ulei de masline , portocale, banane, cafea etc.

      mai rarut e mai dragut. ajunge cati suntem 

      nu ajunge... avem riscuri la granita...

      Tie iti place cum se vede "orasul" degradat?  

      Sau cu populatie "imbatranita"... si table 4 roti ruginite si sarite 200 ii km medie in bord...?! 

      toate astea reflecta real o forma de "stagnare" sociala... nu "avansare" sau "expansiune".. chiar daca avem parte de "crestere economica"...ca total piata mai multe cicluri se bat si anuleaza reciproc... 

      Pe timpuri cand venea un copil la scoala cu un parinte in varsta ... copii intrebau daca ai venit cu "bunicii"... azi in romania toti "bunicii" isi duc copii la gradi si la scoala... este o drama sociala... dar nu comenteaza nimeni de la guvernare sau de la banca cetrala...cele propagate.... 

      Ca sa nasti la varste medie de peste 30-35-40 ani... nu e "omenesc"... si sa te chinui cu agoniseli venituri nete peste hotare... in timp ce veniturile nete reale interne nu pot sustine real formarea de familii noi la varste normale si la rate normale de inlocuire...spune multe de tragediile economice ale ro dupa 90 si 2007 prezent... si politici economice facute pe genunchi cu sali de "sport" in sate depopulate... in loc ca milioanele ale ade euro sa fie alocati corespunzator ... in formari locuri de munca - -ce formeaza oameni drepti - ce formeaza venituri reale in crestere - ce formeaza accesibilitati in formari familii - si posibil nasteri noi.... 

      Nu exista "Scuza" la tragedia actuala.... 

      cartof sarit de la 0.8 lei la 4-5-6 lei in 4 ani...peste 400% crestere la mancarea saracului.... 

      curent sarit media x3... 

      ipoteci in luna.... 

      Romanii nu prefera "gandacii".... refera un trai decent... de fel teritoriul romanieie a oferit cetatenilor un trai foarte bogat si chiar decent...dar periodic "furat" de unii sau de altii.... 

      s c c r e t 

      ceea ce soui...sustine argumentul initial : cresc costurile finale la populatie... ai multiplu de costuri la costuri..transferate la populatie... cand unele firme mici aveau impozit de 1-3 la% cartoful a stat 0.8 lei...dupa ce gov a anulat unele articole ...impozitul a sarit ljer la 16% plus asigurari si etc..in luna... de unde a reflectat carto edia la 4-5-6 lei..peste 400% crestere ...hm si deci de la 3 la 16 cat e crestere?=> 16 : 3 = 5,33 => o medie de 533% crestere.... ca daca iau de la 1% e 1600% cresterea... si ne intrebam de unde "costuri"...

      STATUL flamand ca sa scada "deficitul" caci piata reala prin productivitate si impuls real de crestere nu ii poate sustine scaderea deficitului...si atunci statul face artificii financiare varsand nominal in piata pe care il taxeaza cu multiplu mai mare procentual..si hopa a scazut deficitul...chiar daca piata sta anemica.... dar anemia "doare"... nu e buna... da dureri de "cap" si malnutritie "economica"... sa vedem cu o va scuate "statul" din alt "rahat".... (economia in fata).... 

      s c c r e t 

      sigur ca poate sustine, dar "sclavii" moderni / "resursa umana" cum vrei sa ii spui s-au trezit si zice ca nu vreau copii sau unul e de ajuns.

      normalitatea care o consideri tu a fost acum decenii, acum trendul MONDIAL e 1-2 copii cat mai tarziu in viata. sistemul capitalist nu iti ofera timp a acumula capital si a face si copii ( sunt si exceptii evident). sistemul comunist care se oferea sa rezolve aceasta problema a apus demult.

      scalvul modern... are in fiecare familie...in intimitatea lui.... o "socoteala" ne spusa in public..si poate "nescrisa in resa sau etc..."....

      si aceea e: raportul veniturilor reale nete cu costurile totale => ce poti sa sustii, ce iti permiti cat iti permiti... iar asta nu se corecteaza decat prin politici guvenamentale si banci centrale CORECTE pentru Bunastarea Populatiei. 

      Adica: banii noi creeati de gov si banci comerciale... trebuie sa curca cu "Cap", "neimpovaratoare la cost".... in canale speciale de crestere a veniturilor reale si nu a speculelor financiare... 

      Deflarea speculelor financiare au impact negativ in traiul cetatenilor si in rata de participare a populatiei in munca...sau in numarul total de participanti in munca... 

      Domnul Isarescu stie bine la ce ma refer... speculatorii trebuiesc "biciuiti"...si permise ca intensitate mai multe credite de "lucru" in fata creditelor de "specule"... creditele de "lucru" tre sa aibe o pondere mai mare in societate... si sa se adune cu cel putin 2-3-4-5 ani... in fata creditelor "speculative"... (ca da vrem nu vrem sunt si speculatori in economie-din asta traiesc...parazitii societatii...cu cifrele in minte si cu randamentele infinite sunt vehihule de muls capital social..dar e alta discutie asta; caic mulg mulg pana se prabuseste potenta pietei de a mai sustine nebunia ciclica).... 

      1 copil nu o sa le plateasca pensia... 

      in ro cand au taiat zerourile in 2005 in 2009 erau pensii de 50 bani 1 leu sau 100 lei sau 200 lei...in timp ce costurile totale erau in tavan.... normal ca aia a declansat criza.... sociala si fuga din tara.... 

      Cetatenii se bazeaza pe promisiunea periodica a govurilor de a le platii pensiile .... doar ca cetatenii uita ca atunci cand valul lor de populatie iese in pensie...este posibil sa iasa cu ei si alte milioane de oameni...si daca nu au capacitati noi productie si tineri care sa le sustina pensiile... vor vedea cum se defleaza piata de credit si/sau a activelor... de unde va rezulta o saracire in masa... dupa o viata de truda... iar aceasta saracire se poate regla doar prin soc de productivitate si participanti noi la munca si la balonul de credit ce trebuie periodic urgent reflat... 

      Ce produce REAL Venituri Reale? 

      Balonare a de CREDIT produce Venituri Reale daca merge in tandem cu Productivitatea si Capacitate pietei Reale a a absorbii, transfera, impartii,etc... costurile.... 

      Ce produce REAL Deflarea ori Stagnarea Veniturilor REALE? 

      Deflarea de CREDIT (deflarea pietei de credit) produce deflarea veniturilor reale si loveste in tandem in nou forme de productivitati si capacitati creeate, multiplica cu levier negati costurile societatii /cetatenilor in momente in care nu au de munca si etc capacitatii industrii se inchid ...accentuand senzatia de saracire si facand populatia sa ureasca accesarea creditului trecut... de unde nici nu poate iesii din el..pentru ca valoare reala a ctivelor se poate defla si ramane in debt trap... singura optiune a economiei este sa incerce sa reporneasca un nou ciclu de productie -credit productie...dar vor avea nevoie de noi forme capacitati si noi forme cerere plus noi forme "tinere" de productie...ce vor ajuta relfarea noului ciclu de prosperitate.... 

      Cu cat vin din spate mai multe valuri succesive de "tineri" potenta productiva...si sunt valorificat si anticipati prin investitii corecte intern... cu atat "batalionul de lupta inainteaza"... cu cat cei multi si raniti raman in urma cu atat economia incetineste; economia este ca un batalion de lupta; ea incetineste cand cei multi si raniti (ori supraindaorati/executati/loc de munca pierdut / someri in crestere) raman in urma. 

      s c c r e t 

      nu sistemul comunist a oferit...

      comunismul doar s-a pliat perfect in unele state... pe piramida populatiei a statelor respective ce aratau ca urma crestere.... 

      in japonia nu a fost "comunism"... si au avut boom pana in 90 si cv...urmat de cres si actual revenire.... 

      in china... "revolutia comunista"... a distrus sistemul ce ajungea la saturatie si stagnat... cetatenii au simtit ca nu avanseaza...si de acolo creste in constiinta sociala...revolta si alianta in grupuri ... revolutia a distrul vechile capacitati si vechiul monopol pe rents si lands... si deci data resetat jocul (ca la monopoly) alti participanti cu alte vise au dat drumul la creearea noilor capacitati productie consum in raport echilibrat cu noile nevoi din valurile demografice din structura piramidei populatiei. 

      am vazut ca nu prea se posteaza pe aici istoria lunga a ratei inflatiei si deflatiei pe glob ori in state.... 

      10Y MA inflation rate ...usa ...uk...rusnica...romanica...e tc.... 

      generatia prezenta...a prins numai inflatie si inflatie si inflatie pozitiva....ca medie... istoria ne spune ca putem avea 50-100 ani de medie a inflatiei sus...dar si jos... plus ca mai ai in ele si ciclurile scurte de te prinde la pauze cu cv ani pe negativ...dar ca medie stau cu inflatie sus... dar e si reversu cu ani multi de inflatii mici sau spre negativ...si cu socuri scurte de si mai negativ de atat... era de dupa w2... a tot prins 10Y MA numai inflatie... 

      Japonia a reamintit altora ... ce au mai avut in trecut si UK USA... Rusia...sau altii.... adica perioade cu rata inflatiei mici sau chiar negativa...adica 10YMA inflatie foarte mica sau chiar negativa... 

      Si nu vorbesc din "basme"... detin grafice istorice...pe uk din 1200 si usa 1600...(sau japonia de era in 1800 economie inchisa fata de europenii "cuceritori" avea mereu o constanta a inflatiei foarte mici) cand pe vremea aia "dolarul" era tare in "draci"...ca dupa sa cada pe long...sa mai aibe cv intarire in ani 20-30 (exact cu rata deflatiei) si dupa sa o tina lung in crash...  

      Iar inflatia si deflatia pe termen lung nu o poate stimula bancile centrale ori govul.... ele sunt raportate la excesul de capacitati / ori productie in echilibru cu necesitatile societatii rezolvate ca majoritar sau ..structura demografica.... 

      s c c r e t 

      un exemplu foarte bun de "indoctrinare" "comunista" este prin statele africane...bombardate de politici rusnace sau chineze...ceea ce faci acesti "indivizi" (rusia china) este sa planteze in subconstientul social cum ca "comunismul" va avea un merit viitor la bunastarea lor viitoare...

      in realitate aceste state planteaza "seminte sociale idologice"...ce le vor ajuta in prezent si in fata sa culeaga roadele ... prin creeare de parteneriate economice si accesari de finantari ..credit eori investitii.... pe o "ideologie comunista"...ce la baza nu are mare lucru de merit...  

      politicile actuale se pliaza perfect pur si simplu pe structura piramidei populatiei si pe nevoile lor prezente si viitoare...cat ca mai si anticipeaza in viitor cresterea nivelului social si economic al statelor respective atunci cand populatia ca amprenta atinge o varsta medie de peste 35-40-45 ani... si se va lauda ...fie "comunismul"... fie "democratia"... fie "totalitarismul"... 

      ideolog iile politice economice ...sunt nimic...daca nu sunt luate in raport echilibrat cu participarea statelor respective la comertul regional ori global.... poti sa ai stat totalitar in continua depreie sociala si lipsuri cu tot cu piramida populatie ca structura buna sau bunicica.... poti sa ai si stat "democrat/liber/tribal".... unde nu ii numim comunisti sau totalitari...si sa constati ca si aici piramida populatiei ca structura e buna dar piata interna scartie pentru ca nu au implementate politici corecte de dezvoltare intarna sau pot avea embargouri ori blocaje internationale puse din partea altor state puternicei considerate "monopolisti regionali ori globali -caz usa cu coca cola si alte branduri comerciale pe glob - monopolisti globali...in viitor vor ajunge si ei la disparitie...dar pana acolo mai e cale de batut revolutii de trecut si chiar razboaie de incheiat... 

      s c c r e t 

    Totul este acolo unde trebuie sa fie si asa va ramane, simplu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb