COMUNICAT UNSAR Comisia Europeană: "Plafonarea tarifelor RCA încalcă legislaţia comunitară"

A.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 februarie 2017

Comisia Europeană: "Plafonarea tarifelor RCA încalcă legislaţia comunitară"

Recent, Consiliul Concurenţei a anunţat că va analiza efectele în piaţa asigurărilor ale plafonării tarifelor RCA

Comisia Europeană atenţionează, în raportul de ţară publicat miercuri, că măsurile de plafonare a tarifelor poliţelor asigurării obligatorii auto, luate de Guvernul României anul trecut, încalcă prevederile Directivei Solvency II, ale cărei standarde au fost adoptate şi de România la începutul anului 2016, se arată într-un comunicat transmis de UNSAR, care adaugă că, în acelaşi raport, este menţionat faptul că această măsură agravează starea pieţei de asigurări.

Aşa cum au afirmat în numeroase rânduri şi reprezentaţii Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România, Comisia Europeană notează că intervenţia statului în fixarea preţurilor pentru o anumită categorie de servicii, în absenţa unui sistem general de control, încalcă legislaţia comunitară.

UNSAR a transmis: "Conform oficialilor europeni, astfel de iniţiative asumate de către guvernanţi dăunează predictibilităţii cadrului legal şi nu fac altceva decât să submineze stabilitatea mediului financiar şi a sentimentului de încredere al investitorilor. De asemenea, aceste măsuri tind doar să pună o presiune şi mai mare în viitorul apropiat pe afacerile societăţilor care activează în sectorul de asigurări.

UNSAR a atras atenţia încă de la sfârşitul anului trecut în legătură cu încălcările legislaţiei europene de către OUG 54/2016 şi în acest sens a sesizat şi Comisia Europeană. În acest moment, cazul este în analiză organismelor europene, iar România riscă infringementul.

Mai mult, orice alte aspecte restrictive din legislaţia privind RCA, care ar face referire la costuri impuse, ar putea duce la acelaşi risc de infringement pentru România".

Deşi scopul declarat al adoptării acestei măsuri a fost stabilizarea şi echilibrarea pieţei de asigurări, plafonarea tarifelor RCA conduce la dezechilibre operaţionale majore, apreciază asiguratorii. În opinia acestora, impactul real al acestei măsuri nu va putea fi analizat decât după o perioadă lungă, având în vedere specificul acestei afaceri: pentru primele subscrise astăzi, asigurătorul poate plăti despăgubiri chiar şi peste zece ani.

UNSAR atrage atenţia că toate aceste efecte negative se pot răsfrânge asupra consumatorilor, tocmai cei pe care legislaţia ar trebui să-i protejeze. Plafonarea tarifelor pentru poliţele RCA a dus la cazuri în care un şofer cu o conduită rutieră bună să plătească pentru asigurare aproape cât un şofer cu istoric de daune.

Având în vedere toate aceste elemente, UNSAR susţine promovarea unor măsuri sistemice care să vizeze cauzele care duc la dezechilibrele din piaţa RCA, fără a fi nevoie de intervenţia statului în piaţa liberă: "O măsură foarte importantă este creşterea siguranţei în trafic, pentru a diminua daunalitatea, având în vedere faptul că România este pe primul loc în Europa la acest capitol. În plus, UNSAR reiterează necesitatea introducerii unui sistem predictibil pentru reglementarea despăgubirilor pentru daune morale asociate vătămărilor corporale, care să asigure un tratament nediscriminatoriu pentru persoanele prejudiciate şi să reducă presiunea exercitată în acest moment asupra primelor RCA".

Consiliul Concurenţei (CC) va analiza, în acest an, efectele în piaţa asigurărilor ale plafonării tarifelor RCA, pentru şase luni, a anunţat, recent, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele CC.

"Am considerat că turbulenţele de pe piaţă sunt suficient de mari, astfel încât plafonarea preţurilor RCA a fost justificată, anul trecut", a menţionat Bogdan Chiriţoiu, adăugând: "Ne aşteptăm ca, după perioada de şase luni, care expiră în aprilie, lucrurile să intre în normal, adică piaţa să funcţioneze cu preţuri rezonabile". Domnia sa a explicat că "preţuri rezonabile" înseamnă preţuri nu foarte mari, dar suficient de mari ca să acopere daunele care trebuie suportate: reparaţiile maşinilor şi despăgubirea victimelor accidentului, în ţară sau în străinătate".

Preşedintele CC a amintit că a fost pentru prima dată în 20 de ani când preţurile pe o piaţă teoretic liberă au fost plafonate.

Domnia sa a mai explicat ce ar însemna ca plafonarea să aibă efecte negative: "Efectele negative ar fi să vedem că toate preţurile s-au aliniat şi dacă, după liberalizare, sunt cumva mari. Dacă sunt egalizate şi mari, atunci înseamnă că, mai degrabă, am cartelizat piaţa".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb